Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 23 Sty, 2011 Panoramowanie na stoku a blokada AE
Witam!!!
Robiłem ostatnio zdjecia na stoku technika panoramowania. Poniewaz sa to moje początki to wychodziło to różnie. Przeważnie używałem czasów 1/60 lub 1/80 sek. Aparat był ustawiony na S czyli priorytet czasu naswietlania. ISO 100. Kiedy robiłem zdjęcia bylo akurat pochmurnie a wiec ustawiałem korekte eksopzycji na 0,7 do 1,0EV. Autofocus ustwiony na AF-C (ciagły) i tryb zdjec seryjnych. Pozniej po zgraniu zdjec na laptopa okazało się iż np. serja zdjęc wykonana w jednym ciągu rózniła się znacznie pod względem jasnosci (czesc zdjec okazywała się dobra a czesc juz przeswietlona). Pozniej po analizie doszedłęm do wniosku ze przyczyna takiego stanu rzeczy jest automatyczny dobor przesłony, ktora np na zdjeciu nr1 miala wartosc f5,6 a na nastepnym juz np. f11 i automatycznie zdjecie bylo juz ciemniejsze. Oczywiscie w trakcie focenia nie pomyslalem o blokadzie AE a podejrzewam ze to rozwiązaloby moj problem z różną jasnoscia na zdjeciach. Zastanawia mnie taka duza zmiana przesłony miedzy jednym a drugim zdjeciem. Czy to jest normalne skoro w zasadzie ekspozycja na wszystkich zdjeciach w serii była taka sama (smigajacy narciarz a w tle las). Prosze o odpowiedz. Prosze rowniez o porade jak wykonywac w/w zdjecia. Czy dobrze mialem ustawiony aparat? a jesli nie to co zmienic ? Do zdjec uzywalem aparatu Nikon D90 + obiektyw 18-105VR.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 24 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Ustaw aparat w tryb manualny i dobierz odpowiednią ekspozycję. Zostaw taką samą do każdej foty w danym secie.
Złap ostrość autofokusem na nieskończoność i przełącz wihajster na body w pozycje M(manual), albo od razu ustaw M i ustaw ostrość np np LV kręcąc pierścieniem ostrości.
qrcze. moze glupie pytania ale jak zmierzyc ostrosc autofokusem w nieskonczonosc ?
Wycelować w horyzont na AF lub ustawić na odpowiedni znaczek w manualu...
Tyle, że nie widzę powodu, żeby w przypadku takich zdjęć ostrzyć na nieskończoność... No ale, ja się w panoramowanie nie bawię, więc może jest to jakaś specjalna, nieznana mi technika...
Tadeuszek [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Sty, 2011
jaad75, bo tak jest najłatwiej, zacząć zabawę z panoramowaniem, nie każdy ma w jednym paluszku wiedzę o tej całej odległości hiperfokalnej
grzegorzdz72, zmiany ekspozycji wynikają z tego, co się dzieje w tle zdjęcia. Jak raz głównym motywem jest ciemny las, a innym razem załapał się większy kawałek stoku lub nieba, to pomiar skacze. Rozwiązaniem jest albo wspomniana przez Ciebie blokada AE, albo posługiwanie się trybem M, który wcale nie jest taki straszny, a przydaje się właśnie w takich sytuacjach zmiennych warunków tła.
Co do ostrzenia, to przecież D90 ma taki fajny system AF, śledzenie itd. – czemu nie skorzystać po prostu z automatycznego wyboru punktu ostrości? Lub wybrać ręcznie punkt środkowy i nabierać wprawy w panoramowaniu. Oczywiście zakładam, że obiekt panoramowany zmienia odległość od fotografa.
Tadeuszek [Usunięty]
Wysłany: Pon 24 Sty, 2011
No tak panorama a panoramowanie to dwie różne rzeczy, nie popisałem się
Przy fotografii crossu ciągły autofokus dawał radę, w sumie przy przysłonie 5,6 czy tam większej miał dość duży margines na nie trafienie dokładnie w punkt i myślę, że zdjęcia wychodziły by ostre gdybym miał większą wprawę w panoramowaniu tutaj znajdziesz parę moich przykładów http://www.flickr.com/pho...57625135731380/
Tak jak pisałeś 1/60 u mnie też to był optymalny czas do panoramowania. Ustaw więc taki czas ISO200 i jeżeli będzie za jasno daj większą wartość przysłony. Tło tak czy siak będzie rozmyte
komor ... problem w tym że w moim przypadku praktycznie nie było zmiany ekspozycji a jesli juz to bardzo niewielka (w jednej serii zdjec od pierwszego po ostatnie w tle był las. we wszystkich ujeciach las i snieg byl w takich samych proporcjach, nie bylo różnic typu nizszy lub rzadszy las).
Zresztą ....zrobiłem pozniej próbe i zrobilem serie zdjęc jednego ujecia ze statywu w trybie priorytetu czasu naswitelania i rowniez w tym przypadku na poszczegolnych ujeciach warotsci przeslony sie różniły chociaz tym razem nieznacznie powiedzmy w zakresie f9-f11.
Wysłany: Pon 24 Sty, 2011
wystarczylo ze raz swiatlomierz byl skierowany na snieg a raz na osobe ktora miala ciemna kurtke i juz masz wyjasnienie. Jakie pomiaru uzywasz?
Rozwiazanie jest proste jak wspomniano powyzej. Robisz kilka zdjec probnych na manualu. Wybierasz najlepiej doswietlone i takie ustawiasz parametry robiac w M. Nie bedziesz mial wtedy sytuacji ze swiatlomierz ci szaleje.
dzień był mocno pochmurny ....gdzies wyczytałem ze przy takiej pogodzie wystarczy +1EV, ale musze te zdjecia jeszcze sprawdzic (histogram) ....byc moze faktycznie +1EV to za mało. Poza tym robiłem w RAW-ach, wiec drobną korektę mogę zawsze wprowadzic.
[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 15:38 ]
....a swoją drogą ...coraz bardziej przekonuję się do trybu M
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10