Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
no ok, powiem tyle ze rozne obiektywy sie roznie sprawuja na wyzszych wartosciach przyslony ale kazdy kto przejrzal choc kilka testow to chyba zakodowal sobie ze wykres rozdzielczosci zawsze przypomina parabole, ma swoje maksimum i po obu jego stronach leci w dol
dr11, ja to wiem, ty to wiesz, autor watku tego nie wie po prostu nie chce by tu przyszedl rozzalony ze ma popsuty obiektyw bo chcial sobie cyknac krajobraz caly ostry na f/32 a wyszedl rozmyty
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 24 Sty, 2011
A ja polecę ten wątek:
http://forum.optyczne.pl/...esy+mtf&start=0
Akurat nudziło mi się i policzyłem jak poziom przyzwoitości w testach Optycznych przekłada się na możliwość uzyskania konkretnego powiększenia . Jeśli ktoś to potwierdzi empirycznie, to tym lepiej (ja nie robię tak dużych odbitek).
Warto pamiętać, że maksimum rozdzielczości każdego obiektywu to z grubsza okolice f/8. Jednak jak słusznie ktoś zauważył w w/w wątku, to maksimum ciężko wyciągnąć przy zdjęciach z ręki (reguła 1/ekwiwalent ogniskowej daje zdecydowanie za długi czas). No i samo pojęcie głębi ostrości z góry zakłada pewną nieostrość.
moronica, ok Przepraszam, może mnie trochę poniosło na określenie "mydlany"
Masz rację, niechaj wyliczy sobie hiperfokalną tak, żeby GO obejmowała to, co naprawdę jest niezbędne w kadrze. A jak się nie da, to może focus stacking?
Maksimum rozdzielczości jest zależne od maksymalnej jasności obiektywu - na tym przykładzie widać, że nie zawsze wypada w okolicach f/8:
http://optyczne.pl/214.4-...%87_obrazu.html
moronica, bo mylisz mydlaność z dyfrakcją obrazu. jak zwykle odsyłam do literatury (np. najnowszego numeru DFV w którym piszą o wadach obiektywów)
Dyfrakcja objawia się właśnie "mydlanym" obrazem.
BTW, czytasz coś poza DFV?...
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 24 Sty, 2011
dragossani napisał/a:
Maksimum rozdzielczości jest zależne od maksymalnej jasności obiektywu - na tym przykładzie widać, że nie zawsze wypada w okolicach f/8:
Tak, jednak nawet tutaj na f/8 jest znacznie ostrzej niż na f/16 (f/22 w ogóle nie ma). Poza tym w 4/3 mamy mniejsze otwory bezwzględne i dyfrakcja szybciej pożera rozdzielczość - na FF maksimum będzie dalej. Wartość f/8 można przyjąć jako bezpieczne pierwsze przybliżenie.
Jakby nie patrzeć, przy f/22 wszystkie obiektywy na tej samej matrycy będą dawać podobne efekty. Trochę gorsze niż poziom przyzwoitości (czyli wartość na f/16), ale nadal użyteczne. Do jakich odbitek - to sobie można policzyć. Do miniaturek w necie może być f/64 .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10