Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: komor
Pią 04 Lut, 2011
A55, 60D czy odpowiednik nikona, co kupic ?
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 03 Lut, 2011   

pan.tadeusz napisał/a:
zapomniał wół jak... :P
Nie mierz wszystkich swoją miarką :razz: :cool:
jaad75 napisał/a:
Czy szczerze uważasz, że tym aparatem jest A55?
No ale co może powiedzieć człowiek, który 3 miesiące temu się przesiadł z kompaktu... Etap fascynacji jeszcze nie minął ;)
pan.tadeusz napisał/a:
priorytetem są dwie rolki i praca z lampami w studio
Dwie rolki to fakt - bardzo przydatne, ale co ma sterowanie lampami ze studiem? :shock:

Reklama

pan.tadeusz
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Coś mi się wydaje, że edmun właśnie w FJ pracuje... Ale może się mylę... Pisałem kiedyś, że gadałem ze sprzedawcą z FJ, chwilę po tym jak gorąco polecał Alfę (A33 bodajże już nie pamiętam, ale vs. 550D wcześniej odradzając D90). Zapytałem go wprost, czy Sony aż tak dobrze płaci za wciskanie ich produktów, najpierw oczywiście zaprzeczał, a później jakoś szybko okazało się, że ma pojęcie o innych aparatach i wcale nie jest takim zwolennikiem Sony... :wink: A prywatnie używa Nikona... :razz:

kimkolwiek jest takie podejście mnie zniesmacza
a Twoje (nie)typowe uzasadnienie w żaden sposób go nie rozgrzesza

człowiek, który łączy pracę z pasją dzieli się swoją wiedzą i stara się być pomocny kreatywny
tu po raz kolejny dostrzegam próbę dowartościowania samego siebie... ech

a w sprawie tych historyjek o sprzedawcach FJ po złej stronie mocy proponuję nakręcić telefonem i lansować się w jakimś programie z rodzaju UWAGA czy PROSTO Z POLSKI
zamiast bić pianę i szerzyć uprzedzenia swoimi uogólnieniami :???:

[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 22:20 ]
hijax_pl napisał/a:

fakt, ten tekst też świetnie pasuje do Twojej teorii :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
No ale co może powiedzieć człowiek, który 3 miesiące temu się przesiadł z kompaktu... Etap fascynacji jeszcze nie minął ;)

oo! pasuje po raz drugi :D :arrow:
hijax_pl napisał/a:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

pan.tadeusz napisał/a:
szczerze uważam, że ten aparat spełni jego oczekiwania z nawiązką
Moje pytanie brzmiało: czy uważasz, że to najlepszy wybór w tym przedziale cenowym, więc nie uciekaj w dwuznaczności... :roll:
pan.tadeusz napisał/a:
Ty natomiast na wszystko starasz się spojrzeć wyłącznie przez swój pryzmat - priorytetem są dwie rolki i praca z lampami w studio
Nie wspominałem tu o studio, bo wiadomo, że z tym byłby kłopot w przypadku A55, miałem na myśli sterowanie zewnetrznymi lampami TTL, które akurat A55 zdaje się ma.
Patrzę na to tak, jakbym miał doradzić aparat komuś, kto jeszcze nie do końca wie, w którym kierunku chce się rozwijać, ale jednocześnie nie chce mieć zamkniętej żadnej z dróg rozwoju i staram się doradzić sprzęt, który spokojnie posłuży mu parę lat bez konieczności zmiany na coś lepszego.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:

http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#241984

maput 
Optyczny

pan.tadeusz napisał/a:
człowiek, który łączy pracę z pasją dzieli się swoją wiedzą i stara się być pomocny kreatywny

A najwyższym celem wszystkich ludzi jest pokój na świecie i żeby otaczało nas czyste piekno...

jaad75 
Klub Pierdzieli

pan.tadeusz napisał/a:
a w sprawie tych historyjek o sprzedawcach FJ po złej stronie mocy proponuję nakręcić telefonem i lansować się w jakimś programie z rodzaju UWAGA czy PROSTO Z POLSKI
zamiast bić pianę i szerzyć uprzedzenia swoimi uogólnieniami :???:
Wiesz, to samo tyczy się sprzedawców w innych sklepach, ba również sprzedawców w innych krajach... Taka praca. Akurat FJ promuje mocno Sony, nowojorski B&H drażnił mnie bardzo nachalnym wciskaniem Canona itd...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

jaad75 napisał/a:
B&H drażnił mnie bardzo nachalnym wciskaniem Canona

oj to już się wyjaśniło skąd ten uraz do marki :razz:

MC 

jaad75 napisał/a:
Akurat FJ promuje mocno Sony

Kolega wczoraj poszedł po kompakt Sony, wyszedł z Samsungiem. Faktycznie - wciskają Sony jak tylko mogą :roll:

A co do tematu - już dawno się wyczerpał. Koledzy natomiast się przekomarzają w najlepsze. Tylko nie wiem w jakim celu...

pan.tadeusz
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
nie uciekaj w dwuznaczności... :roll:

nie uciekam w dwuznaczności :)
zobacz, to własnie ten brak dystansu - najlepszy :arrow: czyt. jedyny słuszny... i ta prośba o szczerość. czy to nie brzmi jak jakiś fanatyzm religijny? wierzę w jedynego Boga...
czy pojęcie najlepszy jest dla Ciebie tak jednoznaczne? do tego świadomie zestawiasz korpusy projektowane z myślą o zupełnie innych preferencjach użytkowników.
jeden woli ciężkie magnezowe body z którym stabilniej trzyma się jego masywne tele
inny będzie przede wszystkim szukał dynamiki tonalnej i głębi kolorów do swoich portretów w studio, a ktoś z zacięciem do imprez sportowych najbardziej doceni szybką serię oraz niskie szumy na wysokim ISO

człowiek który wybiera się na wakacje z pewnością wykorzysta możliwość nagrywania filmów i sprawny AF w trakcie video bez konieczności odkrywania tajników MF (choć i tą możliwość ma w tym aparacie)
od kilku punktów na DXoM bardziej doceni wysokiej jakości uchylny wyświetlacz z czytelnym podbiciem jasności w słoneczny dzień

a takie funkcje jak świetna panorama z puszki, poziomica czy zdjęcia HDR dadzą w efekcie więcej radości niż drugie kółko czy jakaś wybitna współpraca z lampami

przy tym A55 z podpiętym 18-55 jest poręczny i lekki niczym hybryda co w turystyce ma swoje uzasadnienie
pamiętam jak jakaś pani wspominała tu o tym gdy przed zakupem te kilkuset gramowe różnice jawiły się jej banalnie i mało istotnie
jak się okazało w praktyce, podczas kilkugodzinnych spacerów chętnie zmieniłaby ciężkie wyważone body na coś mniejszego i lżejszego bo jednak odczuwa tą drobną różnicę na swoim karku

tak więc to co jest inne niekoniecznie musi oznaczać gorsze i źle zaprojektowane
może własnie ktoś przemyślał to pod innym kątem
a różnice w obrazowaniu o których wspominasz są tu naprawdę czynnikiem marginalnym
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Czw 03 Lut, 2011, w całości zmieniany 4 razy  

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
oj to już się wyjaśniło skąd ten uraz do marki :razz:
"Uraz" do marki, to jej polityka na przełomie lat 80/90 i bezpodstawne przekonanie sporej części użytkowników o "lepszości" tego systemu. Pisałem o tym wiele razy.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

To taka polska przypadłość :razz:
Ja tam u siebie widzę jednak w FJ, że jak ktoś jest zielony jak sałata to mu się Sony wciska, a jak wykazuje choć trochę wiedzy to już niekoniecznie :razz:

Może i się wciskało, mnie to mijało, mnie sie wtedy Minolta podobała:razz:
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Czw 03 Lut, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
a takie funkcje jak świetna panorama z puszki, poziomica czy zdjęcia HDR dadzą w efekcie więcej radości niż drugie kółko czy jakaś wybitna współpraca z lampami
Do czasu kiedy taki użytkownik odkryje, że HDR składany na kompie wygląda lepiej, że panoramy maja większą rozdzielczość, że jest coś takiego jak RAW i zacznie się zabawa w panoramy HDR i tak się wkręci, że zupełnie zapomni o tych wynalazkach w puszce i zatęskni za drugą rolką by szybciej i naturalniej operować aparatem..

Nawet zaawansowane kompakty jak EX1 czy XZ1 mają podwójne rolki.. Ciekawe dlaczego... Nie zapala Ci się jakaś lampka?
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 03 Lut, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:

http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#241984

ale co Cię w tym tak kręci? mogę tylko powtórzyć:

hijax_pl napisał/a:

Sunders 

jaad75 napisał/a:
"Uraz" do marki, to jej polityka na przełomie lat 80/90 i bezpodstawne przekonanie sporej części użytkowników o "lepszości" tego systemu.

No, to już wiem dlaczego zawsze wydawało mi się, że w twoim podejściu do produktów tej marki nie ma racjonalnego podejścia-to "uraz z dzieciństwa" :mrgreen:

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
Do czasu kiedy taki użytkownik odkryje, że HDR składany na kompie wygląda lepiej, że panoramy maja większą rozdzielczość, że jest coś takiego jak RAW i zacznie się zabawa w panoramy HDR i tak się wkręci, że zupełnie zapomni o tych wynalazkach w puszce i zatęskni za drugą rolką by szybciej i naturalniej operować aparatem..

Nawet zaawansowane kompakty jak EX1 czy XZ1 mają podwójne rolki.. Ciekawe dlaczego... Nie zapala Ci się jakaś lampka?

i nagle odkryje, że w A55 też ma RAWy i może składać HDRy ręcznie, spędzając czas przy kompie? tak, A55 daje mu również taką możliwość :D
a dopuszczasz taką sytuację w której uzna, że te z puszki w zupełności spełniają jego oczekiwania?

bo przecież skoro ta fcja spełnia oczekiwania wymagających użytkowników, którzy lubią składać je ręcznie:
http://www.dyxum.com/dfor...topic71223.html
http://photocinenews.com/2011/01/06/3734/

to taki scenariusz jest bardzo prawdopodobny :)

ale Ty za wszelką cenę starasz się przedstawić tą puszkę w złym świetle i jej zalety obrócić w wady. skąd ten fanatyzm?
nie jesteś teraz ani trochę obiektywny i chyba to właśnie zraża takie osoby jak autor wątku..

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi