Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
i nagle odkryje, że w A55 też ma RAWy i może składać HDRy ręcznie, spędzając czas przy kompie? tak, A55 daje mu również taką możliwość
A przeczytałeś uważnie co napisałem?
pan.tadeusz napisał/a:
a dopuszczasz taką sytuację w której uzna, że te z puszki w zupełności spełniają jego oczekiwania?
Zakładam, że osoba wchodząca w lustrzanki chce rozwoju a nie stagnacji. Że potrzebuje lustro by tworzyć, nie pstrykadełka na wakacje... Bo jeśłi jest tak jak mówisz - to po kiego A55? Nie lepiej NEX5? Obrazek ten sam, panoramy 3D, zdjęcia o zmierzchu, hdry i inne wodotryski i się nawet do kieszeni zmieści.
pan.tadeusz napisał/a:
ale Ty za wszelką cenę starasz się przedstawić tą puszkę w złym świetle i jej zalety obrócić w wady. skąd ten fanatyzm?
Pokaż mi miejsce gdzie zalety, ale te prawdziwe - obracam w wady. Choć jedno takie moje zdanie...
Cytat:
nie jesteś teraz ani trochę obiektywny i chyba to właśnie zraża takie osoby jak autor wątku..
a tak na wszelki wypadek, nikt mi za żadną markę nie płaci
A przykład dzisiejszy podałem, bo mi szkoda tego sprzętu w rękach tego Pana.
Przypominam tylko że Pan posiadając 5DMarkII ( a z jaką wyższością mi to w sklepie zaznaczył) i chce do tego 300/2.8 i to wszystko postawić na statywie za 70 zł (a przy okazji wciąż zastanawiał się czy lepsze jest 300/2.8 czy 75-300 4-5.6.. wiadomo - wedle wymagań każdy będzie dobry)
Łatwe porównanie? Kupiłem sobie Lamborghini Gallardo ale tankuje paliwo tylko u Pana Witka z Międzychowic Dolnych bo tam mam po drodze przez 5 wsi i jest 10 groszy taniej na litrze.
Można i tak - tylko czy aby na pewno bezpiecznie ?
Chyba zmienię podpis pod avatarem... nikt mi nie płaci za jakąkolwiek markę, a jedyne co może mnie dobijać w sposób pozytywny, to że patrzę ostatnio na Canona z pogardą, a w szczególności na puszki low i entry-level Nikona które dają kupującemu znacznie więcej niż Panowie od Canona.
Ja mam dystans, ale zielonym nie wytłumaczysz... powoli staję się takim sprzedawcą jaki jest nie-sprzedawca na Odrzańskiej we Wrocławiu.
komor będzie pewnie wiedział o co chodzi.
Tak jak wspomniałem, napalił się ktoś na A55 to czemu mamy mu zabraniać?
Druga sprawa... przychodzi niezielony do sklepu, to czemu mam mu wciskać Sony? Nic nikomu nie wciskam, po prostu podaję w ręce to co klient chce. Ja tam nie jestem powoli od doradzania, tylko od sprzedaży... o tym klienci zapominają... jestem sprzedawcą....
nikt mi nie każe sprzedawać marki X, wbrem marce Z, ale jak przychodzi napalony na markę W, to nie przekonuję go do marki Y.
Łatwiej sprzeda się takiemu W... czyż nie ?
Literki wstawiłem specjalnie, co by nie było żadnych ukrytych podtekstów w mojej wypowiedzi i ukrytych przesłań
A co do wszystkich urażonych wypowiedziami, uwierzcie mi albo i nie, że nie robię tego żeby kogoś obrazić czy pokazać gdzie mam początkujących (bo sam się taki czuję)
Chcę tylko delikatnie (bo dobitnie nie mogę, protokoły firmy i takie tam bzdety) pokazać, że bycie sprzedawcą wiąże się z codziennymi pytaniami setki razy o to samo, a później przychodzi ten moment, kiedy po kolejnym kliencie wychodzącym w poszukiwaniu dobrej okazji na allegro lub w sklepie internetowym, przestajemy szczerze każdemu doradzać (zaznaczam słowo każdemu) tylko doradzamy tym milszym, trochę obeznanym lub choćby takim, co są szczerzy.
Reszcie się po prostu sprzedaje, a jak ktoś dalej czuje się że go obraziłem w ten sposób, znaczy że jeszcze nie dostrzega jak naprawdę funkcjonuje nieetyczny handel w Polsce. Niestety - prawo handlowe nigdy nie jest łamane, a że wiele rzeczy jest niezgodnych z etyką, to już swoją drogą.
Tak jak każdy w naszej firmie (i nie jestem z FJ), powtarza sobie każdego dnia - za to co musimy robić i mówić klientom - już dawno powinniśmy się smażyć w piekle.
A czy kogoś dziwi że wszyscy sprzedawcy w sklepie tak podchodzą? Może dziwić - ale mamy najlepsze premie w całej Polsce.
P.S. Niedawno w TV był przykład Avansu, gdzie była wielka promocja -VAT (a tak swoją drogą, jak się jakaś sieć reklamuje że ma minus VAT, to dlaczego na paragonie wciąż VAT jest doliczony? stąd wprowadzono pojęcie, ceny po odjęciu wartości VAT) - wracając do Avansu - to że podnoszą ceny przed akcją - wcale nikogo nie dziwi, od lat dużo firm stosuje podobne taktyki, tylko nie każdy robi to zaraz przed akcją i nie zawsze na wszystkie produkty. Dziwi mnie tylko że sprzedawca sklepu Avans był na tyle głupi, że powiedział klientowi (bo skąd miał wiedzieć że ten ma kamerę), że zrobili to a tamto.
Avans przy moim sklepie to pikuś
Dobra, koniec wypocin bo zaraz znowu ktoś mi wypomni, że nie lubię swojej pracy i czemu wciąż tam pracuję (odpowiedź jest prosta, w ogóle mam gdzie pracować i są z tego pieniądze ).
Nigdy nie powiedziałem że nie lubię mojej pracy, jednakże będę odrobinę bronił biednych sprzedawców, bo klienci są różni, często nieszczerzy, sami nie wiedzący czego chcą.
Tak jak ten temat
a) - Mam chęć na A55 ale powiedzcie mi czy na pewno dobrze robię, bo w sklepie mi powiedzieli że D90 jest starym zabytkiem
b) - bierz D90 z fajnym obiektywem
c) - nie ! wezmę A55
Stąd też powiedziałem - chce ktoś A55? To niech kupuje - czy my mamy komuś coś zabronić? Staramy się podpowiedzieć, akurat jakoś na forum większość próbuje być szczera, my również...
Szkoda że często nikt tego nie docenia, bo tak to już jest w internecie i na forach,
chcesz pomóc, napiszesz coś dobrze, to często nawet słowa "dzięki" nie zobaczysz
a spróbuj coś źle podpowiedzieć - to Cię wszyscy zjedzą
Dobranoc wszystkim
Idę po piwko do lodówki o ile żona pozwoli
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Czw 03 Lut, 2011
edmun napisał/a:
A co do wszystkich urażonych wypowiedziami, uwierzcie mi albo i nie, że nie robię tego żeby kogoś obrazić czy pokazać gdzie mam początkujących (bo sam się taki czuję)
Chcę tylko delikatnie (bo dobitnie nie mogę, protokoły firmy i takie tam bzdety) pokazać, że bycie sprzedawcą wiąże się z codziennymi pytaniami setki razy o to samo, a później przychodzi ten moment, kiedy po kolejnym kliencie wychodzącym w poszukiwaniu dobrej okazji na allegro lub w sklepie internetowym, przestajemy szczerze każdemu doradzać (zaznaczam słowo każdemu) tylko doradzamy tym milszym, trochę obeznanym lub choćby takim, co są szczerzy.
Reszcie się po prostu sprzedaje, a jak ktoś dalej czuje się że go obraziłem w ten sposób, znaczy że jeszcze nie dostrzega jak naprawdę funkcjonuje nieetyczny handel w Polsce.
wiesz... wbrew pozorom rozumiem Twój pkt widzenia
ale kto Ci powiedział, że będzie łatwo
musisz mieć świadomość, że w gruncie rzeczy nie powinieneś szufladkować z uwagi na szerszy kark czy spekulować po czyimś tonie o tym czym jeździ i od tego uzależniać jak go potraktujesz
znasz swoją wartość i raczej nie angażujesz się emocjonalnie
oczywiście od Ciebie zależy ile postarasz się doradzić ale nawet jeśli zdarzy Ci się czasem chwila słabości to pisanie o tym nie jest dobrym pomysłem
z własnego doświadczenia wiem, że często klienci robiący wrażenie dziwaków lub tacy czasem wyniośli i mniej sympatyczni
okazują się całkiem miłymi, wartościowymi osobami
po Twoich wypowiedziach wyobraziłem sobie swojego ojca, który wybiera się po aparat na komunię dla wnuka
nie zna się na tym zupełnie i pewnie miałby problem z tym aby się określić w kwestii wymagań
do tego nie często robi takie zakupy i może czułby się tą niewiedzą skrępowany, a co za tym idzie zdenerwowany
dlatego gdy czytam taki komentarz to na myśl, że ktoś miałby go tak ocenić i zaszufladkować z powodu kilku niepewnych czy głupio brzmiących zdań
po prostu czuję zniesmaczenie
nie chciałbym Cię zbytnio urazić ale taki post zdarzył Ci się tu przy mnie już po raz drugi
dlatego tak zareagowałem
ktoś kto ostatnio wyraził się tu o Tobie pochlebnie miał ku temu swoje powody
wierzę, że miał sporo racji i po prostu źle się wyraziłeś
klienci czasem irytują - wiem bo byłem już po obu stronach lady
[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 23:50 ]
hijax_pl napisał/a:
Że potrzebuje lustro by tworzyć, nie pstrykadełka na wakacje...
w takim razie piwko dla Ciebie! ciesze sie ze nie wszyscy patrza na mnie w tak okropnym swietle
pozdrawiam
p.s. jakie to jest okropne swiatlo? pytanie w takim razie do wszystkich fotografow.
tych lepszych i tych slabszych, najwyzej za offtopic mi sie oberwie lub wyciagniemy to do osobnego tematu
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pią 04 Lut, 2011
edmun napisał/a:
w takim razie piwko dla Ciebie! ciesze sie ze nie wszyscy patrza na mnie w tak okropnym swietle
pozdrawiam
cheers!
i aż żal że nie ma na forum emotikonki z pianą... niedopatrzenie jakieś
pan.tadeusz, Ty chłopie kompletnie nic nie rozumiesz. A słowa pisanego to już kompletnie.
Nie chodzi o to, żeby lustra były dostępne dla wybranych, ale o to, że jak się coś kupuje to wypada wiedzieć dlaczego. Spora grupa rzuciła się teraz na lustrzanki bo słyszała od wujka, że one robią ładne zdjęcia. I jak zmienią na lustrzankę to będą mieli z wakacji same zdjęcia jak od zawodowca.
Zakładam, że osoba wchodząca w lustrzanki chce rozwoju a nie stagnacji. Że potrzebuje lustro by tworzyć, nie pstrykadełka na wakacje...
Ale czemu? Czemu odmawiasz prawa do posiadania lustra w charakterze pstrykadełka osobie nie interesującej się fotografią? Przecież są teraz lustra, które na zielonym kwadraciku radzą sobie dość dobrze, a jak do tego potrafią same HDR-a czy panoramę trzasnąć to tym lepiej. Nie wszyscy chcą siedzieć przy kompie nad tym (nie mówiąc o tym, że nie potrafią i wymaga to dodatkowych inwestycji w oprogramowanie).
Ale czemu? Czemu odmawiasz prawa do posiadania lustra w charakterze pstrykadełka osobie nie interesującej się fotografią?
Mają prawo oczywiście posiadać na co tylko mają ochotę, ale to przerost formy nad treścią.
komor napisał/a:
Przecież są teraz lustra, które na zielonym kwadraciku radzą sobie dość dobrze, a jak do tego potrafią same HDR-a czy panoramę trzasnąć to tym lepiej.
Są też kompakty, które zrobia to równie dobrze, często taniej i zajmując przy tym mniej miejsca.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pią 04 Lut, 2011
maput napisał/a:
Nie chodzi o to, żeby lustra były dostępne dla wybranych, ale o to, że jak się coś kupuje to wypada wiedzieć dlaczego. Spora grupa rzuciła się teraz na lustrzanki bo słyszała od wujka, że one robią ładne zdjęcia. I jak zmienią na lustrzankę to będą mieli z wakacji same zdjęcia jak od zawodowca.
I uważasz, że powinieneś rozsądzać i szufladkować kto od wujka i do luszczanki się nie nada?
Więcej zdziałasz linkując takim osobom jakiś poradnik z podstawami dla początkujących niż próbując w ten sposób uzasadniać swoje zdanie. Na szczęście żyjemy w takich czasach gdzie na dostęp do samochodu, telewizora czy aparatu trzeba sobie zarobić, a nie zasłużyć u władnych. Tamten model raczej się nie sprawdził więc proszę nie bawcie się w błędnych rycerzy. Ja nie wnikam czy ktoś robi zakupy by poprawić swoje samopoczucie lub czyni to z pobudek bardziej (nie)praktycznych. W jednym i drugim przypadku ma do tego pełne prawo i bicie piany o jakiejś poprawności politycznej w tym względzie jest po prostu głupie i krótkowzroczne... chłopie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11