Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jaki format zapisu zdjęć? JPG.TIFF.Portable bit map?
Autor Wiadomość
dżony 
Rozmowny

Wysłany: Nie 13 Lut, 2011   jaki format zapisu zdjęć? JPG.TIFF.Portable bit map?

Witam.
Przerabiając wczoraj zdjęcia stwierdziłem z wielkim żalem że wszystkie mam zapisane jako 8-bitowe jpg... który to zapis zjada najwięcej szczegółów..
mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnice między 8,16 a 32 formatami zapisu zdjęć?
i jak je zapisywać? w formie JPG,TIFF czy PGM?
i czy na stronę www mogę wrzucić coś w formacie PGM. ?
całe moje 4 lata robienia zdjęć przepadły w 8 bitowej konwersji.. a to chyba nie dobrze.

jak przygotować zdjęcie do druku?

Liczę na pomoc.

Pozdrawiam.

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Nie 13 Lut, 2011   

nie formatami a bitami :)
każdy piksel możesz zapisać np. za pomocą 2 bitów (czy piksel jest biały czy czarny)
można też:
Wikipedia napisał/a:
W trybach 8-bitowych paleta zbudowana jest z opisów kolorów, gdzie każdy kolor opisany jest za pomocą 4 bajtów (B, G, R, nieużywany lub alpha). Każdą ze składowych koloru należy podzielić przez 4.
W trybach o większej liczbie kolorów niż 256 paleta nie występuje, a kolor piksela w obrazie zapisywany jest przy pomocy numeru kolejnego koloru który jest wyliczany ze wzoru:
Nr Koloru = R + 256 * G + 65536 * B,
gdzie:
R – wartość składowej czerwonej
G – wartość składowej zielonej
B – wartość składowej niebieskiej
Następnie w pliku znajdują się dane obrazowe.
Linie obrazu zapisywane są od dołu do góry.
W obrazach TrueColor punkty zapisywane są w kolejności B, G, R (trzy bajty), w obrazach o mniejszej liczbie kolorów zapisywane są one na mniejszej ilości bajtów – przykładowo 16-bitowa bitmapa (High Color) zapisuje na dwóch bajtach [6bitów B][5bitów G][5bitów R]. Dla plików z liczbą kolorów mieszczącą się w liczbie ośmiobitowej, kolor zapisywany jest jako numer koloru (wskaźnik) w palecie.

czyli: np24 bity to
Wikipedia napisał/a:

sposób wyświetlania barw na ekranie monitora o 24-bitowej głębi kolorów, co umożliwia wyświetlenie 224, czyli 16777216 kolorów.

Co do PNG (a nie PGM):
Wikipedia napisał/a:

Przyszłość [edytuj]

Format PNG zalecany jest przez konsorcjum W3C jako preferowany format grafiki dla sieci WWW[2]. Szacuje się, iż PNG w sieciach WWW zostanie częściowo wyparty w następnych latach przez grafikę SVG[potrzebne źródło]. Dotyczy to takich obszarów jak choćby grafika prezentacyjna czy schematy blokowe.
Z drugiej strony maleją szanse na powstrzymanie przez PNG ekspansji formatu PDF i usprawnienie np. korporacyjnego obiegu dokumentów w formie załączników do poczty elektronicznej[potrzebne źródło]. Przewaga PNG, polegająca na plikach o niewielkich rozmiarach (warunek: optymalizacja), jak również małych i szybkich programach graficznych do ich prezentacji, traci na znaczeniu wobec stale rosnącej mocy obliczeniowej komputerów[potrzebne źródło]]

A z mojego doświadczenia, zdjęcia przechowuje się zazwyczaj w formacie RAW (w przypadku ważnych zleceń lub zdjęć które chciałbyś później jeszcze obrabiać)
lub w JPG jeśli nie chcesz tracić dużo miejsca na dysku, a zdjęcia w tym formacie mają bardziej "wakacyjny" charakter

Na resztę pytań teraz nie jestem w stanie odpowiedzieć

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

edmun napisał/a:
2 bitów (czy piksel jest biały czy czarny)

2 bity dają cztery wartości. Jak mówisz o dwóch stanach (czarny vs biały) to mówisz o jednym bicie ;)
dżony napisał/a:
wszystkie mam zapisane jako 8-bitowe jpg
No i OK - JPG zapisuje tylko 8bitowy kolor (dla każdej składowej R, G i B) czyli w sumie jest tego 3x8=24 bity ;)
dżony napisał/a:
który to zapis zjada najwięcej szczegółów..
A to już zależy od kompresji z jaką ten jpeg został stworzony.
dżony napisał/a:
i jak je zapisywać? w formie JPG,TIFF czy PGM?
Gdzie? Na dysku? Czy w aparacie? Jak robisz aparatem JPGi to nie ma sensu zapisywać jako TIFFy na dysku - kompletnie nic nie zyskasz. Ale jak robisz w RAWach i nie chcesz nic tracić - wtedy DNG albo TIFF.
dżony napisał/a:
i czy na stronę www mogę wrzucić coś w formacie PGM. ?
Możesz. Ale wątpię by ktokolwiek był zadowolony z takiego podejścia do sprawy. Jakoś się tak przyjęło, że www opanowały formaty jpg i png. Nawet stary, poczciwy gif zginął...
dżony napisał/a:
całe moje 4 lata robienia zdjęć przepadły w 8 bitowej konwersji.. a to chyba nie dobrze.
Nie jest tak źle... Trzymanie zdjęć w JPG to dość powszechna praktyka ;)
dżony napisał/a:
jak przygotować zdjęcie do druku?
Druku czy wywołania? W jakim formacie? W sumie sprawa jest prosta: JPG, jakość nie mniej niż 90% (tzn słaba bardzo kompresja), przestrzeń kolorów sRGB, 300dpi (lub mniej jeśli robisz plakaty) - rozmiar w pikselkach wyjdzie Ci sam...

dżony 
Rozmowny

mam wszystkie zdjęcia w rawach, jedynie ich finalną wersje w jpg..
czyli jak Panowie? surowa wersja w surowym Rawie, Rawa na Tiff, a Tiff na JPG w celu prezentacji?
z tego się zrobi jakieś 40mb z jednego zdjęcia :D

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

dżony napisał/a:
czyli jak Panowie? surowa wersja w surowym Rawie, Rawa na Tiff, a Tiff na JPG w celu prezentacji?
Przecież możesz eksportować finalnego JPG-a od razu w docelowej rozdzieleczości wprost z wołarki i w ogóle nie trzymać go na dysku, ten TIFF, czy PSD nie będzie Ci potrzebny przy każdym zdjęciu...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dżony napisał/a:
mam wszystkie zdjęcia w rawach, jedynie ich finalną wersje w jpg..
Skoro masz RAWy to JPG zawsze możesz sobie zrobić jakie chcesz. Jak masz LR to po prostu robisz sobie preset do eksportu i masz już przygotowane zdjęcie do laba (albo drukujesz wprost z LR), inny preset do tworzenia JPG pod weba itp itd...

Ja mam wszystko w RAWach i JPG generuje kiedy potrzeba. Takie jak potrzeba. A jak już nie potrzeba to te JPGi kasuje w cholerę - po co mają mi zaśmiecać dysk? ;)

dżony 
Rozmowny

Korzystam z ACR.
jaad75Można jaśniej? :D
przepraszam za niewiedzę, ale w kwestii informatyki leżę..

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

czyli generalnie nie wiesz czemu, ale wiesz że 8 bit złe i twoje foty przepadły.

jpg to nie jest zło ostateczne. jpg to zło przed obróbką. jeżeli Twój aparat robi jpgi, to źle. nie ma sensu walczyć potem w 16 bitach, bo kompresja swoje już zjadła.

jeżeli masz RAWa to inna sprawa :mrgreen: możesz go obrobić w trybie 16bit, a następnie, jak będziesz zadowolony z wyników, wypluć do 8 bitowego jpga, dbając o niezbyt wysoką kompresję. tak otrzymany obraz spokojnie starczy do większości zastosowań.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dżony napisał/a:
przepraszam za niewiedzę, ale w kwestii informatyki leżę..
Informatyki? A co ma z tym informatyka wspólnego? Tu tylko o obsłudze programów można mówić...

baracuda 
Entuzjasta
kotletów.

dżony napisał/a:
jaad75Można jaśniej? :D

przecież masz odpowiedź , trzymaj się tego bo jak Ci koledzy zakręcą
to nie będziesz wiedział gdzie przód a tył aparatu :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
Skoro masz RAWy to JPG zawsze możesz sobie zrobić jakie chcesz.

komor 
Moderator

dżony, poczytaj wątek o Lightroomie, to Ci rozjaśni o czym mówią Jaad i Hijaxem.
Jaka wołarka do RAWów...
Oczywiście jak pracujesz w PS z ACR, to sposób postępowania będzie inny.

dżony 
Rozmowny

ok.
Zagłębię się w lekturę, ale jak mówisz. Korzystam z ACR.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dżony napisał/a:
Korzystam z ACR.
A korzystasz z Adobe Bridge?

dżony 
Rozmowny

wygląda na to że niestety nie...

z mojego toku myślenia wychodzi coś takiego:
mam Rawa konwertuje go jako tiff potem tego tiffa przerabiam w PS i zapisuje 2 wersje.
obrobionego Tiffa i jpg.
Tak?
:D

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

dżony napisał/a:
z mojego toku myślenia wychodzi coś takiego:
mam Rawa konwertuje go jako tiff potem tego tiffa przerabiam w PS i zapisuje 2 wersje.
obrobionego Tiffa i jpg.
Tak?
Po cholerę ta konwersja do TIFF-a w ACR? Możesz otworzyć RAW-y wprost do PS-a (najlepiej jako Smart Object) i masz jeden krok pośredni z głowy.

Odpowiedz do tematu