Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Następny obiektyw dla ASP-C
Autor Wiadomość
Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pon 14 Lut, 2011   

didi, zakup dobrego telezooma to nie jest łatwa sprawa. Głównie przez nadmiar pieniędzy :mrgreen:
Jakbyś nie miał kasy, to byś kupił Sigmę 70-300APO i po sprawie. A tak masz spory budżet i kilka ciekawych opcji.
Współczesny systemowy obiektyw: Nikkor 70-200VR - jak dla mnie najlepsza opcja. Ok 7000 zł.
Bardzo dobra ale i nietania Sigma 70-200 OS - z powodzeniem może konkurować z 70-200VR. Kosztuje taniej, bo nikkorem nie jest. Cena: 5400 zł.
Nikkor 80-200 - kupiłbym go tylko wtedy, gdyby nie było mnie stać na Sigmę, która jest jednak znacznie nowocześniejszą konstrukcją. Niemniej to na pewno bardzo fajna propozycja - sam używam dość starej konstrukcji (70-200/2.8), która mimo upływu lat nadal jest produkowana. W tym przypadku jest podobnie. Cena: 4300 zł.
No i jest jeszcze Tamron 70-200/2.8 - słabiutki AF, konstrukcja mechaniczna nie napawająca ani dumą ani optymizmem, jednak optycznie żyleta trzymająca współczesny poziom. Jeśli AF nie jest priorytetem, to zdecydowanie warto wziąć go pod uwagę. Kosztuje 2700 zł.

Możesz więc kupić Tamrona, albo zapłacić 3x tyle za Nikkora. A po drodze masz jeszcze dwie ciekawe propozycje. Skonsultuj się ze swoim doradcą finansowym i weź to, na co Cię stać.

Reklama

Pustelnik_ 
Uczestnik
Ram pam pam

Używane N 70-200 VR można kupić w okolicach 4700 zł, choćby aktualnie na alledrogo. Moim zdaniem nie ma lepszej opcji, sam zrobiłem tak pół roku temu i bardziej zadowolony być nie mogę. :)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Pustelnik_, ale to pewnie jest starsza wersja tego szkła...

Pustelnik_ 
Uczestnik
Ram pam pam

No oczywiście, że tak. Dokładnie tak, jak napisałem - N 70-200 VR. W przypadku tego obiektywu imho wiek nie jest to problemem, jest bardzo dobry pod każdym względem, tym bardziej na cropa.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Nie mam na myśli tego, że wiek jest problemem, ale pewnie nowsza wersja jest pod jakimiś względami lepsza.
Na zasadzie analogii z Canonem - 70-200/2,8 IS jest bardzo dobrym obiektywem i wiek mu nie przeszkadza, ale wersja II jest jeszcze lepsza.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Sam kupiłem używanego zooma w tym zakresie, jednak ceny które podawałem dziś o 9:30 dotyczyły wyłącznie nowych obiektywów.

Pustelnik_ 
Uczestnik
Ram pam pam

MC napisał/a:
nowsza wersja jest pod jakimiś względami lepsza

Z pewnością tak jest, ale niestety nikt nie chce sprzedawać nowszej wersji za taką cenę. :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

To jest niestety częsta (notoryczna) przypadłość nowszych wersji (a właściwie pazerność sprzedających :wink: )...

Odpowiedz do tematu