Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dla mnie brak silnika tych tańszych puszkach Nikona to po prostu kolejne sztuczne ograniczanie użytkownika i takiego w innych systemach jednak próżno szukać
Oj widać, że mało jesteś zorientowany... Nikon to nawet w połowie Canonowi pod tym względem nie dorównuje. Inne systemy zresztą też w EL tną co tylko mogą, żeby zmusić do kupna droższych korpusów.
pan.tadeusz napisał/a:
czasem gdy czytam te wypowiedzi to zastanawiam się po co Nikon wkłada jeszcze te silniki do droższych puszek
Myślę, że maksymalnie za dwie kolejne generacje korpusów przestanie. Już niewiele szkieł bez silnika zostało do odświeżenia, później nie będzie sensu śrubokręta w body ładować.
A teraz tak od serca: Nie obraź się Panie Tadeuszu, ale mało wiesz. Przeczytanie ulotek Sony i wysłuchanie mądrości panów z FJ nie sprawi, że staniesz się fotograficznym omnibusem i znawcą sprzętu. Nie pracowałeś nigdy na porządnym sprzęcie i nie wiesz co tak na prawdę się liczy. Nie jest to ani histogram w wizjerze ani linie pomocnicze. Trochę więcej pokory, bo na razie w większości postów bredzisz jak potłuczony. A do tego czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Ręce czasem opadają...
obalam jedynie twierdzenie, ze w Nikonie bez silnika chcac budzetowa portretowke ma sie brzydko mowiac przerypane.
No sam miód jest w tych bezsilnikowych Nikonach. Ot po prostu wada jak każda inna. Są też przecież zalety. Inne systemy/korpusy mają inne wady i zalety.
pan.tadeusz napisał/a:
dla mnie brak silnika tych tańszych puszkach Nikona to po prostu kolejne sztuczne ograniczanie użytkownika i takiego w innych systemach jednak próżno szukać
Takiego akurat próżno szukać, ale są inne ograniczenia w innych systemach. Np. Sony nie daje MLU. Canon nie daje pomiaru punktowego. Nikon nie mierzy światła w manualnych szkłach, ale daje potwierdzenie ostrości, a w Canonie na odwrót. Itd… Można się licytować, co dla kogo ważne.
maput napisał/a:
Nikon to nawet w połowie Canonowi pod tym względem nie dorównuje.
Że niby jak?
hijax_pl napisał/a:
ja do portretu bym proponował takiego Tamrona 28-75/2.8
kozidron, no nie przesadzajmy, ktoś kto kupi sobie D5000 i połknie bakcyla fotografii, być może będzie chciał sobie kupić portretówkę, czy choćby tanią 50-tkę, skoro taka tania. Tymczasem najtańsza (i przez to atrakcyjna jako pierwsza stałka) pięćdziesiątka f/1,8 będzie bez AF, relatywnie tania portretówka 85/1,8 też, pozostaje za to najtańsza i fajna 35/1,8.
Oczywiście nie twierdzę, że to jest powód dla którego nie wolno kupować D5000, ale wymieniając wady i zalety różnych aparatów trzeba o tym po prostu pamiętać. Sami nieraz tu napominamy, że szkło ważniejsze niż puszka, czemu więc twierdzisz, że ktoś, kto zacznie od D5000 to na pewno nie będzie celował w takie stałki? Patrz na to z punktu widzenia dzisiejszego rynku, a nie z czasów jak Ty zaczynałeś.
a ja się odniosę tylko do Komora bo wybór pomiędzy 85/2.8 vs. tamron 90/2.8 sie ma nijak do 85/1.8- pan.tadeusz, skąd w ogóle taki tok myślenia a później jeszcze idziesz "torem" że wybór jest szerszy bo tamron dochodzi, po co mi takie ciemne szkła do portretu
Komor, 50/1.4 jest własnie tanie a 50/1.8 jeszcze tańsze a jak chwytasz bakcyla to zmieniasz body z entrylevelowego na cos lepszego nawet uzywanego. Amator który wie czego chce, od razu kupuje uzywaną puszkę z półki wyżej, do portretu nie potrzeba af-u a dobrego wizjera, ten z d5000 jest mizerniejszy niż z 400D(a tego drugiego pamietasz).
Przypomina mi to twierdzenie kierowane do amatora z cyklu "nie kupuje entrylevel canona bo nie ma taniej i porządnej stałki ~30~35mm/1.8" i ta cała pogadanka o naturalnym polu widzenia ludzkiego oka, że 50mm na FF to musi być ~30mm na aps-c.
Nie znam, żadnego amatora co połknął bakcyla z d5000, moim zdaniem nie ma co z tej puszki robić jakiegoś kombajnu do wszystkiego, to aparat dla pstrykacza, który własnie założył ten wątek i nie ma w tym nic złego. Ta puszka nadaję sie do robienia portretu ( w ogóle ten tok rozumowania d5000+85mm w pełni oddaje pomysły pan.tadeusz'a gdzie od razu amator kieruje swoje zainteresowania fotograficzne) tak samo jak A55+ 85/2.8 - wszystko się da ale po co się męczyć
To jest w zasadzie istota tego forum...
Pytałem, bo myślałem że jest tu jeszcze jakaś dusza oczekująca porady, ale wygląda na to, że to taki zakamuflowany kącik kawowy starych pierdzieli
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 16 Lut, 2011
moronica napisał/a:
nikt nie twierdzi, ze brak silnika jest zaleta. byloby to rownie bzdurne jak twierdzenie, ze brak wizjera optycznego jest zaleta, no nie?
Ale odnoszę wrażenie, że brak wizjera optycznego gdzieś już został podniesiony jako zaleta
kozidron [Usunięty]
Baku napisał/a:
Ale odnoszę wrażenie, że brak wizjera optycznego gdzieś już został podniesiony jako zaleta
i było to równie rozsądne twierdzenie jak to, że trzy tyczki za 99 ziko to porządny statyw
pan.tadeusz [Usunięty]
kozidron napisał/a:
skąd w ogóle taki tok myślenia a później jeszcze idziesz "torem" że wybór jest szerszy bo tamron dochodzi, po co mi takie ciemne szkła do portretu
skoro ktoś przywołał tutaj poza systemowe alternatywy to miej do niego obiekcje
jeśli jednak je liczyć to 1+1=2 i choćbyś nie wiem jak się pienił, nie wyjdzie inaczej
wspominałem też Planara jeśli brak Ci tej światłosiły i plastyki
kozidron napisał/a:
do portretu nie potrzeba af-u a dobrego wizjera, ten z d5000 jest mizerniejszy niż z 400D(a tego drugiego pamietasz) [...] Nie znam, żadnego amatora co połknął bakcyla z d5000
więc to jest Twój pomysł by przekonać autorkę tematu do zakupu D5000, super heh
osobiście sądzę, że z D5000 też można złapać bakcyla ale są korzystniejsze inwestycje jak choćby D90 czy 550D
kozidron napisał/a:
w ogóle ten tok rozumowania d5000+85mm w pełni oddaje pomysły pan.tadeusz'a
pozwolę sobie zauważyć, że kolejny raz przypisujesz mi swoje pomysły i fantazje
to Ty przywołałeś w tym wątku 85 mm więc nie przypisuj mi swoich wypowiedzi
to że coś Ci się wydaje jeszcze niewiele oznacza komor słusznie zauważył, że tania 50-tka to przeważnie pierwsza stałka w torbie początkującego amatora. jakby nie było D5000 nie ułatwia takiego startu.
stąd moja sugestia aby przemyśleć zakup
jeśli to kogoś boli, najmocniej przepraszam
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Sro 16 Lut, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Zależy co kto lubi. Ja bym nie polecił osobie zaczynającej przygodę z fotografią, najczęściej nie posiadającą żadnego doświadzcenia z wcześniejszej pracy na manualach, zestawu bez AF. W dodatku na wizjerze, który jest w puszkach EL aps-c.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10