Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na dobry początek chciałbym się przywitać, ponieważ jestem nowym użytkownikiem tego forum.
Posiadam Canona 40D z osprzętem, który do niedawna z racji obowiązków służbowych nosiłem przy sobie. Niestety targanie takiego zestawu, nawet z jednym obiektywem, do przyjemnych nie należy.
Zamierzam zatem zaopatrzyć się w drugi, lżejszy aparat. Problem polega na tym, że przeczytałem wiele wątków na różnych forach oraz testy aparatów zamieszczane przez portale fotograficzne. Znajduję się w punkcie wyjścia. Aparat byłby wykorzystywany codziennie, przede wszystkim na potrzeby portalu internetowego. Miło, gdyby miał tryb HDR (to już bardziej do użytku prywatnego)
Moje typy to:
1) Canon G12 – zgodnie z informacjami zamieszczonymi w sieci aparat dobrze wykonany, z odchylanym LCD, ale ma matrycę CCD i przez to obawiam się szumów przy wyższych wartościach ISO. Nie wiem, czy da radę w gorszym oświetleniu, ma HDR, choć – jak gdzieniegdzie jest napisane – trochę upośledzony ze względu na niemożność ustawienia niektórych parametrów;
2) Lumix LX-5 – jasne światło, chwalony, bez HDR;
3) Pentax K-x – jak wiadomo, lustro zbierające pozytywne recenzje. Ma tryb HDR, matryca CMOS, niskoszumiący i – co najważniejsze – jak na lustrzankę niewielkie gabaryty. Raczej nie przewidywałbym rozbudowy o nowe obiektywy, chyba że jakieś tańsze manualne.
ew. Sigma dp1 (ob. 28mm) albo Sigma dp2 (ob. 42mm)
bardzo dobra jakość zdjęć na niskich iso, niestety powyżej 400 iso tylko B&W
Przy okazji napiszę że nieaktualna jest informacja że Sigmy mocno zużywają
baterie, wczoraj 2h na mrozie, aparat cały czas na statywie, 230 zdjęć,
aparat pokazuje stan baterii na w pełni naładowaną.
Jak już masz 40D to dokup do niego Canona 1100. 40D waży ok. 820g. a 1100 tylko ok. 495g. nie licząc obiektywów oczywiście. G12 też do lekkich nie należy - 401g. i ani to małe, ani duże - do małej kieszeni nie wsadzisz. Zostaje Panasonic - wagą bije wszystkie - 271g. Ja na twoim miejscu kupił 1100D. Lustro to lustro, żaden kompakt mu nie dorówna. Będziesz targał ponad 300g. mniej i uwierz mi to już jest spora różnica. Sam wiem jaki to ból z targaniem sprzętu. Rok temu byłem z moim D90 z kitem 16-85 w Pradze i nieźle sobie poobijałem klatę... tyle wiary dookoła że strach do plecaka schować żeby nikt nie zakosił, a kieszonkowców podobno tam w bród. Nie wyobrażam sobie latać tak np. z 17-55... Ale to tylko moje sugestie. Sam musisz zdecydować w którą stronę chcesz pójść - jakości czy wygody?
darek_z [Usunięty]
Wysłany: Pią 25 Lut, 2011
Wierzę, że żeby była odczuwalna różnica to musisz kupić małą małpkę. Inaczej to nie wiczę sensu. Spójrz na S95
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,68 sekundy. Zapytań do SQL: 13