Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 26 Lut, 2011 Mam 17-50 f/2.8 Tamron, czy warto kupić 50mm f/1.8 ?
Cześć Wam
Mam Tamrona 17-50 ze światłem 2.8 i tak myślę nad 50mm Canona bo to jasne szkło za raczej małą kasę. Wiem, że przy 1,8 to mydełko ale jednak oba szkłą trzeba przymknąć a Tamron to 2.8 a Canon 1.8 ? Podobno Canon ładny plastyczny jest a Tamronowi zarzucają, że ejst ciemniejszy niż 2,8.... Wiem, że temat trochę męczony ale nadal nie wiem czy warto go kupić ?
Dzięi
Tą 50-tkę to zawsze warto mieć, jeśli zdarzy się ją tanio kupić, ale posiadając tampona na siłę nie musi być od razu.
A że jest ciemniejszy ... to oczywiste: 2.8 to nie 1.8.
A kup sobie dandalion i Pentacon 50 1.8 M42, albo np. jakiś manualny 50 czy 55 1.4 - np. Porst.
Majac Tamrona 17-50 to 50-ka nie daje znowu tak wielkiej korzysci. Jesli stalka to juz lepiej 85mm F1.8. Wiem, ze to troche drozej, ale otwiera zupenie nowe mozliwosci.
Majac Tamrona 17-50 to 50-ka nie daje znowu tak wielkiej korzysci. Jesli stalka to juz lepiej 85mm F1.8. Wiem, ze to troche drozej, ale otwiera zupełnie nowe mozliwosci.
trudno sie nie zgodzić. jedyne co zyskujemy w takim przypadku ( tamron + 50 1.8) to mniejsza GO) , zatem rada by rozważyć 85 jak dość trafna.
Dlatego jeszcze nie zdecydowałem sięna tą 50tke ale z kolei 85mm to wydatek conajmniej 3x większy.... a i tak niedawno kupiłem body i tampona....
A może jest jakaśalternatywa ciut tańsza ? Może jakiś tele ciemniejszy żeby GO była również mała... mniejsza niż tamron.
Dlatego jeszcze nie zdecydowałem sięna tą 50tke ale z kolei 85mm to wydatek conajmniej 3x większy.... a i tak niedawno kupiłem body i tampona....
A może jest jakaśalternatywa ciut tańsza ? Może jakiś tele ciemniejszy żeby GO była również mała... mniejsza niż tamron.
może warto isc do sklepu i przetestować osobiście obie ogniskowe.jeśli okaże się ze ta 85ka Ci pasuje to może lepiej na nią dozbierać niż kupować 50tke która będzie tylko półśrodkiem.
ale może doradzićie jakiegoś tele zooma .. .w cenie 85 /1.8 ? Bo z 50tki zrezygnowałem jednak bo mam takąogniskową w zoomie więc jednak jak kupować to coś co uzupełni zakres a nie zdubluje a 50tka to szkło raczej słabe bo trzeba przymykać no i mało trwałe.
50tka to szkło raczej słabe bo trzeba przymykać no i mało trwałe.
Masz zamiar tym obiektywem rzucać ? Poza tym porównując z Tamronem to nie powiedziałbym że 50-tka jest słaba Wychodzę z założenia, że praktycznie każda stałka od zooma jest lepsza, no ale jak wolisz
Majac Tamrona 17-50 to 50-ka nie daje znowu tak wielkiej korzysci. Jesli stalka to juz lepiej 85mm F1.8. Wiem, ze to troche drozej, ale otwiera zupenie nowe mozliwosci.
Jeszcze zależy gdzie te fotki chcemy robić. Jeżeli na zewnątrz, to OK, dłuższa ogniskowa i fajna już jasność może dać sporo radochy.
Jeśli we wnętrzach to już nie koniecznie, bo:
Po 1). na APS-C 85-ka daje już dość wąski kąt, co dość mocno "zawęża" zastosowanie
Po 2). przy 85-ce, czasy musimy ustawiać już na minimum ok. 1/125s, co daje ok. 1EV różnicy na niekorzyść w stosunku do 50-ki. Oczywiście mam na myśli fotki bez lampy.
Bogdan,
Odnosnie Po 1)., to fakt; 85-ka zaweza. Ale tez daje mozliwosci ktorych 50 moze nie dac, chocby tylko na zewnatrz.
Odnosnie Po 2),.2 to juz nieco dramatyzujesz. Sa ludzie ktorzy upra sie ze zrobia z 85 nieporuszone zdjecie na 1/30 s. Duzo ludzi podejmie probe na 1/60 s. (Ja osobiscie, tez staram sie uzywac raczej krotszego niz dluzszego czasu migawki dla danej ogniskowej, ale nieraz nie stronie od 1/60 s. przy 85-ce.)
Sa ludzie ktorzy upra sie ze zrobia z 85 nieporuszone zdjecie na 1/30 s.
Ale co ma to do osoby początkującej, która właśnie zastanawia się nad pierwszą stałką? Moim zdaniem cena Canona 50/1,8 jest tak niska, że nie ma się nad czym zastanawiać, nawet jak to dubluje ogniskową z zooma. Nad 85./1,8 oczywiście też warto się zastanowić, ale to już troszkę większy wydatek. Też wart swoich pieniędzy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10