Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 26 Lut, 2011
Mam 17-50 f/2.8 Tamron, czy warto kupić 50mm f/1.8 ?
Autor Wiadomość
lukluk123 
Nowy

Wysłany: Sob 26 Lut, 2011   Mam 17-50 f/2.8 Tamron, czy warto kupić 50mm f/1.8 ?

Cześć Wam
Mam Tamrona 17-50 ze światłem 2.8 i tak myślę nad 50mm Canona bo to jasne szkło za raczej małą kasę. Wiem, że przy 1,8 to mydełko ale jednak oba szkłą trzeba przymknąć a Tamron to 2.8 a Canon 1.8 ? Podobno Canon ładny plastyczny jest a Tamronowi zarzucają, że ejst ciemniejszy niż 2,8.... Wiem, że temat trochę męczony ale nadal nie wiem czy warto go kupić ?
Dzięi

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 26 Lut, 2011   

Tą 50-tkę to zawsze warto mieć, jeśli zdarzy się ją tanio kupić, ale posiadając tampona na siłę nie musi być od razu.
A że jest ciemniejszy ... to oczywiste: 2.8 to nie 1.8.
A kup sobie dandalion i Pentacon 50 1.8 M42, albo np. jakiś manualny 50 czy 55 1.4 - np. Porst.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Ja uważam, że za ok. 390 zeta śmiało można kupić.
Jak Ci kasy przybędzie na coś lepszego (EF50/1.4USM czy EF85/1.8USM) lub się znudzi, to sprzedaż. :smile:

oranżewski 
Optyczny

na pewno warto. nawet nie aż tak duże te mydło. spokojnie da radę robić na F1.8.

Bobby 
Rozmowny

Majac Tamrona 17-50 to 50-ka nie daje znowu tak wielkiej korzysci. Jesli stalka to juz lepiej 85mm F1.8. Wiem, ze to troche drozej, ale otwiera zupenie nowe mozliwosci.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Cytat:
Majac Tamrona 17-50 to 50-ka nie daje znowu tak wielkiej korzysci. Jesli stalka to juz lepiej 85mm F1.8. Wiem, ze to troche drozej, ale otwiera zupełnie nowe mozliwosci.
trudno sie nie zgodzić. jedyne co zyskujemy w takim przypadku ( tamron + 50 1.8) to mniejsza GO) , zatem rada by rozważyć 85 jak dość trafna.

lukluk123 
Nowy

Dlatego jeszcze nie zdecydowałem sięna tą 50tke ale z kolei 85mm to wydatek conajmniej 3x większy.... a i tak niedawno kupiłem body i tampona....
A może jest jakaśalternatywa ciut tańsza ? Może jakiś tele ciemniejszy żeby GO była również mała... mniejsza niż tamron.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

lukluk123 napisał/a:
Dlatego jeszcze nie zdecydowałem sięna tą 50tke ale z kolei 85mm to wydatek conajmniej 3x większy.... a i tak niedawno kupiłem body i tampona....
A może jest jakaśalternatywa ciut tańsza ? Może jakiś tele ciemniejszy żeby GO była również mała... mniejsza niż tamron.
może warto isc do sklepu i przetestować osobiście obie ogniskowe.jeśli okaże się ze ta 85ka Ci pasuje to może lepiej na nią dozbierać niż kupować 50tke która będzie tylko półśrodkiem.

lukluk123 
Nowy

ale może doradzićie jakiegoś tele zooma .. .w cenie 85 /1.8 ? Bo z 50tki zrezygnowałem jednak bo mam takąogniskową w zoomie więc jednak jak kupować to coś co uzupełni zakres a nie zdubluje a 50tka to szkło raczej słabe bo trzeba przymykać no i mało trwałe.

oranżewski 
Optyczny

Wysłany: Nie 27 Lut, 2011   

lukluk123 napisał/a:
ale może doradzićie jakiegoś tele zooma .. .w cenie 85 /1.8

Tokina AT-X Pro 80-200 F2.8 za 1350,-

maput 
Optyczny

lukluk123 napisał/a:
50tka to szkło raczej słabe bo trzeba przymykać no i mało trwałe.

Masz zamiar tym obiektywem rzucać ? Poza tym porównując z Tamronem to nie powiedziałbym że 50-tka jest słaba ;) Wychodzę z założenia, że praktycznie każda stałka od zooma jest lepsza, no ale jak wolisz ;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

lukluk123 napisał/a:
doradzićie jakiegoś tele zooma .. .w cenie 85 /1.8 ? Bo z 50tki zrezygnowałem

Ca w cenie 85/1,8 - wg cen ... rosnąco :smile: :
canon 55-250IS
tamron 70-300LD Makro
sigma 70-300APO Macro
canon 100-300USM
tamron 70-300SP VC USD
canon 70-300IS USM

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Bobby napisał/a:
Majac Tamrona 17-50 to 50-ka nie daje znowu tak wielkiej korzysci. Jesli stalka to juz lepiej 85mm F1.8. Wiem, ze to troche drozej, ale otwiera zupenie nowe mozliwosci.

Jeszcze zależy gdzie te fotki chcemy robić. Jeżeli na zewnątrz, to OK, dłuższa ogniskowa i fajna już jasność może dać sporo radochy.

Jeśli we wnętrzach to już nie koniecznie, bo:
Po 1). na APS-C 85-ka daje już dość wąski kąt, co dość mocno "zawęża" zastosowanie
Po 2). przy 85-ce, czasy musimy ustawiać już na minimum ok. 1/125s, co daje ok. 1EV różnicy na niekorzyść w stosunku do 50-ki. Oczywiście mam na myśli fotki bez lampy. :wink:

Bobby 
Rozmowny

Bogdan,
Odnosnie Po 1)., to fakt; 85-ka zaweza. Ale tez daje mozliwosci ktorych 50 moze nie dac, chocby tylko na zewnatrz.
Odnosnie Po 2),.2 to juz nieco dramatyzujesz. Sa ludzie ktorzy upra sie ze zrobia z 85 nieporuszone zdjecie na 1/30 s. Duzo ludzi podejmie probe na 1/60 s. (Ja osobiscie, tez staram sie uzywac raczej krotszego niz dluzszego czasu migawki dla danej ogniskowej, ale nieraz nie stronie od 1/60 s. przy 85-ce.)

komor 
Moderator

Bobby napisał/a:
Sa ludzie ktorzy upra sie ze zrobia z 85 nieporuszone zdjecie na 1/30 s.

Ale co ma to do osoby początkującej, która właśnie zastanawia się nad pierwszą stałką? Moim zdaniem cena Canona 50/1,8 jest tak niska, że nie ma się nad czym zastanawiać, nawet jak to dubluje ogniskową z zooma. Nad 85./1,8 oczywiście też warto się zastanowić, ale to już troszkę większy wydatek. Też wart swoich pieniędzy.

Odpowiedz do tematu