Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 26 Lut, 2011 Jaki obiektyw do Canon 1000D ?
Witam!! Od roku jestem właścicielką lustrzanki Canon 1000D. Jestem amatorką, ale chcę się rozwijać w tym kierunku i pracować w tym zawodzie. W tej chwili mam obiektyw 18-55mm. Jestem amatorką i chcę iść w tym kierunku dalej. Szukam dobrego obiektywu z stabilizacją w przystępnej cenie. Robię portrety i krajobrazy. Myślałam nad obiektywem Canon 55-250mm, ale zaczęłam czytać opinie ludzi i mam wątpliwości. Szukam obiektywu, który dobrze się sprawdzi w portretach i krajobrazach no i w ciężkich warunkach oświetleniowych. Za bardzo nie jestem jeszcze "obcykana" w obiektywach więc proszę o pomoc w wyborze.
mam obiektyw 18-55mm. Jestem amatorką i chcę iść w tym kierunku dalej. Szukam dobrego obiektywu z stabilizacją w przystępnej cenie. Robię portrety i krajobrazy.
no ale z portretem juz może byc ciężej majac 18-55 rada zakupu 24-105 wydaje sie być dość rozsądna. no chyba ze można pomyśleć jeszcze o tamronie 17-55 2,8.
julaa96, zalezy do czego. to średniej klasy teleobiektyw zoom. do krajobrazu bardziej nadaje sie ten ktory masz, ze względu na zakres ogniskowych ale nikt nie mówi ze i na dłuższych sie nie da.
no ale z portretem juz może byc ciężej majac 18-55 rada zakupu 24-105 wydaje sie być dość rozsądna. no chyba ze można pomyśleć jeszcze o tamronie 17-55 2,8.
Nadal 24-105L wydaje mi się najbardziej pasować do potrzeb, ale nie mieści się w budżecie Jeśli istotniejszy jest kajobraz tokina może być O.K. Przy podanym budżecie Tamron 17-50/2,8VC do krajobrazu i portretu będzie chyba lepszy, wtedy kit 18-55 staje się zbędny.
Bez zastanowienia kupiłabym ten obiektyw, ale mój budżet..
no niesttey wybor obiektywu to często kwestia kompromisów i ustępstw.
julaa96 napisał/a:
Już wcześniej nad nim myślałam, ale będzie to dobry obiektyw dla amatora?
odpowiedź jak wcześniej,zależy do czego.dobry optycznie obiektyw +stabilizacja, dość drogi. nie jest to obiektyw stricte do portretów ale można go i w tej roli poużywać. przyszła mi na myśl jeszcze jedna rzecz, canon 50 1,8 czyli "stałka".mega tani i do portretu z pewnością sie nada. do krajobrazu juz mniej.
ps. jakich ogniskowych Ci brakuje w krajobrazie? powyzej 55mm czy ponizej 18mm?
A czy obiektyw 50 1,8 dobrze się sprawuje przy złym oświetleniu?
o tyle dobrze ze jest "jasny" (swiatlo 1,8) , ale czy ogniskowa jest odpowiednia to juz zalezy od konkretnej sytuacji. PS,jelsi zamierzasz robic krajobrazy w kiepskim oświetleniu to może warto o statywie pomyśleć tym bardziej ze jasność obiektywu akurat przy tej fotografii czesto nie ma znaczenia gdyż i tak obiektyw sie domyka dla większej GO. obiektyw 50 1,8 poleciłem ze względu na niską cenę i to ze planujesz robić portrety a do tego ten obiektyw akurat sie nadaje.
ale wracając do obiektywu. moze zatem
*55-250
oraz
*50 1,8
jedyną wadą takiego zestawu jest to ze trzeba więcej gratów tachać w torbie
jeśli stałoogniskowy obiektyw czyli bark zoom'a nie jest dla Ciebie problemem to czemu nie tyle tylko ze ogniskową 24 mm juz masz, w obiektywie 18-55. a podobno brakuje Ci większych ogniskowych,powyzej 55mm.
[ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 15:09 ]
btw, to dosc stary obiketyw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10