Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 26 Lut, 2011
Jaki obiektyw do Canon 1000D ?
Autor Wiadomość
julaa96 
Nowy

Wysłany: Sob 26 Lut, 2011   Jaki obiektyw do Canon 1000D ?

Witam!! Od roku jestem właścicielką lustrzanki Canon 1000D. Jestem amatorką, ale chcę się rozwijać w tym kierunku i pracować w tym zawodzie. W tej chwili mam obiektyw 18-55mm. Jestem amatorką i chcę iść w tym kierunku dalej. Szukam dobrego obiektywu z stabilizacją w przystępnej cenie. Robię portrety i krajobrazy. Myślałam nad obiektywem Canon 55-250mm, ale zaczęłam czytać opinie ludzi i mam wątpliwości. Szukam obiektywu, który dobrze się sprawdzi w portretach i krajobrazach no i w ciężkich warunkach oświetleniowych. Za bardzo nie jestem jeszcze "obcykana" w obiektywach więc proszę o pomoc w wyborze.

Pozdrawiam!

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Sob 26 Lut, 2011   

krajobrazy i portrety trochę ciężko pogodzić jednym obiektywem. kilka pytań pomocniczych:
*jaki masz budzet
*czy to musi byc jedne obiektyw?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

julaa96 napisał/a:
mam obiektyw 18-55mm. Jestem amatorką i chcę iść w tym kierunku dalej. Szukam dobrego obiektywu z stabilizacją w przystępnej cenie. Robię portrety i krajobrazy.

Kup 24-105L.

julaa96 
Nowy

kufel napisał/a:
krajobrazy i portrety trochę ciężko pogodzić jednym obiektywem. kilka pytań pomocniczych:
*jaki masz budzet
*czy to musi byc jedne obiektyw?

Mam budżet nie więcej niż 2000zł no myślę tak granice 1000-1800zł

Bliższy jest mi krajobraz.
Mogą być to dwa obiektywy, ale zależy wszystko od ceny.

Ps. Chciałabym aby dobrze się sprawował w Norwegii i przy słabym oświetleniu.

:)

Sunders 

julaa96 napisał/a:
Mam budżet nie więcej niż 2000zł no myślę tak granice 1000-1800zł

Bliższy jest mi krajobraz.

julaa96 napisał/a:
Chciałabym aby dobrze się sprawował w Norwegii i przy słabym oświetleniu.

Kup Tokinę 11-16/2,8/używaną/

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Sunders napisał/a:
Kup Tokinę 11-16/2,8
no ale z portretem juz może byc ciężej ;) majac 18-55 rada zakupu 24-105 wydaje sie być dość rozsądna. no chyba ze można pomyśleć jeszcze o tamronie 17-55 2,8.

julaa96 
Nowy

A czy obiektyw 55-250mm byłby dobry?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

julaa96, zalezy do czego. to średniej klasy teleobiektyw zoom. do krajobrazu bardziej nadaje sie ten ktory masz, ze względu na zakres ogniskowych ale nikt nie mówi ze i na dłuższych sie nie da.

julaa96 
Nowy

kufel napisał/a:
rada zakupu 24-105 wydaje sie być dość rozsądna.

Bez zastanowienia kupiłabym ten obiektyw, ale mój budżet..
Już wcześniej nad nim myślałam, ale będzie to dobry obiektyw dla amatora?

Sunders 

kufel napisał/a:
Sunders napisał/a:
Kup Tokinę 11-16/2,8
no ale z portretem juz może byc ciężej ;) majac 18-55 rada zakupu 24-105 wydaje sie być dość rozsądna. no chyba ze można pomyśleć jeszcze o tamronie 17-55 2,8.

Nadal 24-105L wydaje mi się najbardziej pasować do potrzeb, ale nie mieści się w budżecie :sad: Jeśli istotniejszy jest kajobraz tokina może być O.K. Przy podanym budżecie Tamron 17-50/2,8VC do krajobrazu i portretu będzie chyba lepszy, wtedy kit 18-55 staje się zbędny.

[ Dodano: Sob 26 Lut, 2011 21:03 ]
julaa96 napisał/a:
będzie to dobry obiektyw dla amatora?

Jeśli tylko budzet to wytrzyma, zdecydowanie tak :smile:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

julaa96 napisał/a:
Bez zastanowienia kupiłabym ten obiektyw, ale mój budżet..
no niesttey wybor obiektywu to często kwestia kompromisów i ustępstw.

julaa96 napisał/a:
Już wcześniej nad nim myślałam, ale będzie to dobry obiektyw dla amatora?
odpowiedź jak wcześniej,zależy do czego.dobry optycznie obiektyw +stabilizacja, dość drogi. nie jest to obiektyw stricte do portretów ale można go i w tej roli poużywać. przyszła mi na myśl jeszcze jedna rzecz, canon 50 1,8 czyli "stałka".mega tani i do portretu z pewnością sie nada. do krajobrazu juz mniej.

ps. jakich ogniskowych Ci brakuje w krajobrazie? powyzej 55mm czy ponizej 18mm?

julaa96 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Lut, 2011   

kufel napisał/a:
ps. jakich ogniskowych Ci brakuje w krajobrazie? powyzej 55mm czy ponizej 18mm?

Hmm Myślę że powyżej 55mm.

Przypadkowo nacisnęłam ignoruj :P P

[ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 13:12 ]
A czy obiektyw 50 1,8 dobrze się sprawuje przy złym oświetleniu?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

julaa96 napisał/a:
A czy obiektyw 50 1,8 dobrze się sprawuje przy złym oświetleniu?
o tyle dobrze ze jest "jasny" (swiatlo 1,8) , ale czy ogniskowa jest odpowiednia to juz zalezy od konkretnej sytuacji. PS,jelsi zamierzasz robic krajobrazy w kiepskim oświetleniu to może warto o statywie pomyśleć ;) tym bardziej ze jasność obiektywu akurat przy tej fotografii czesto nie ma znaczenia gdyż i tak obiektyw sie domyka dla większej GO. obiektyw 50 1,8 poleciłem ze względu na niską cenę i to ze planujesz robić portrety a do tego ten obiektyw akurat sie nadaje.

ale wracając do obiektywu. moze zatem
*55-250
oraz
*50 1,8
jedyną wadą takiego zestawu jest to ze trzeba więcej gratów tachać w torbie :)

julaa96 
Nowy

no okej ten 50 1,8 mi pasuje
a do krajobrazu 24 mm f/2.8 może być ?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jeśli stałoogniskowy obiektyw czyli bark zoom'a nie jest dla Ciebie problemem to czemu nie :) tyle tylko ze ogniskową 24 mm juz masz, w obiektywie 18-55. a podobno brakuje Ci większych ogniskowych,powyzej 55mm.

[ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 15:09 ]
btw, to dosc stary obiketyw.

Odpowiedz do tematu