Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 03 Mar, 2011 Wadliwe sztuki made from Canon
Jestem w posiadaniu już drugiej sztuki tego obiektywu.. Pierwszą wymieniłem na drugą (umówiłem się ze sprzedawcą, że do poniedziałku mogę sprawdzić czy ta jest lepsza lub w razie co czekać na nowe dostawy innych sztuk..) ze względu na to, że na 2.8 było mydełko "Fa", zwł. widoczne jak się zbliża do końca zakresu, ale ogólnie jak robiłem na 2.8 to było mydlanie jak na C 70-300 IS na 300 mm i przysłonie 5.6 niemalże..
Otóż druga sztuka zachowuje się chyba identycznie, co ciekawe obie pochodzą z obu różnych serii, ale zachowują się bodajże tak samo.
Pokażę parę zdjęć poglądowych, wszystkie zdjęcia to cropy 1:1, pokażę ogniskową na której problem najb. się eksponuje - 200 mm, aczkolwiek widzę, że na 135 też jest źle, a na 70-100 mm chyba akceptowalnie..
kolejne zaprezentowane zdjęcia zostały wykonane na 200 mm, odległość 3 m, ISO 100, ostrzenie ręczne, GO tam gdzie ostrość szwankuje słabiej widoczna (ale na pewno widać jest..), WB na światło żarowe, wężyk spustowy, statyw, krzesło by było mi wygodnie ;):
wpierw przedstawienie obiektu:
(na 2.8, ale to bez znaczenia, bo to i tak mały obrazek daję jako ilustrację..);
Wyłącz IS i włącz MLU.
Zastosuj obiekt płaski w płaszczyznie GO i o większym kontraście.
Poza tym oszczędź sobie personalnych uwag. Testowanie ostrości teleobiektywu z 2xMFD nie jest chyba miarodajne (stąd uwaga o 5x ogniskowa).
To, że ten obiektyw ma różną i coraz większą ostrość od 2.8, poprzez 4, do 5.6 i, że wzrasta GO, to rzecz normalna. Pytanie czy to co widzisz na 2.8 można nazwać mydłem - nie sądzę.
Proponuję zmienić metodę choćby na fotografowanie płaskiej zadrukowanej strony w książce.
Warto też zadbać o lepsze światło aby czasy wyszły trochę krótsze.
Przetestowałem dosyć dokładnie drugą sztukę i wydaje się być trochę (dosłownie "trochę") ostrzejsza niż pierwsza - mydlana sztuka..
Cóż na 2.8 ostrośc jest WYRAŹNIE gorsza niż na 4.0, jest skok o klasę w ostrości, choć chyba nie ma już tak dużego mydła. Na 2.8 jest w miarę ostro, może tak jak na Sigmie 150 Macro, czyli na granicy między zdjęciem średnio ostrym a dość ostrym.
Na 4.0 i 5.6 ostrość jest zaś wyraźnie gorsza niż na C 400/5.6L na przysłonie 5.6 (na którym nie widzę różnicy czy się używa przysłony 5.6 czy się przymknie do 6.3, 7.1 czy 8.0..).
Pierwsza sztuka była wyraźnie mydlana, ta zdaje się być troszkę lepsza, aczkolwiek na pewno nie osiąga wartości z testów Arka także i jest wyraźna różnica między przysłoną 2.8 a 4.0..
Wiem, ale różnica jest duuża. a przecież na 2.8 miało być b. ostro, czy ostrość porównywalna z Sigmą 150 Macro na 2.8 jest dobrą ostrością.. Wg mnie niekoniecznie.
Jakby różnica była niewielka to nie byłoby strachu, jest wg mnie duuża.. Wygląda trochę jak zdjęcia z dwóch szkieł - na 2.8 szczegóły są rozmazane, na 4.0 ostre.
Wiem, że GO jest mała, ale mam już trochę doświadczenia z takimi szkłami i mój C 17-55 IS jest dużo ostrzejszy na 2.8.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10