Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 14 Mar, 2011
amator wybiera obiektyw do Nikona D90
Autor Wiadomość
daves 
Nowy

Wysłany: Nie 13 Mar, 2011   amator wybiera obiektyw do Nikona D90

Planuję zakup obiektywu stałoogniskowego do portretów do Nikona D90. Szukam szkła jasnego do użytku w pomieszczeniach i w kiepskich warunkach świetlnych. Chcę by się zamknęło w 2 tysiącach.
Czytam wszystko - fora fotograficzne, testy, opinie znajomych. Efekt moich poszukiwań to decyzja między dwiema sztukami.
- Nikkor 85mm f/1.8D
- Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM

Pierwszy z nich - nikkor - jest właściwie polecany przez większość ludzi z jakimi na ten temat rozmawiam. Ponoć przy pełnej przysłonie 1.8, 2.0 obraz nie jest zbytnio udany i zauważalny jest brak dobrej ostrości i niewielkie mydełko. W testach optyczne.pl zdjęcia przy f1.8 faktycznie nie mają polotu. Kosztuje ok 1400PLN

Sigma jest około 500PLN droższa. Z opinii można wnioskować, że jest to jeden z bardziej udanych szkieł. AF też nie dokucza na D90. Generalnie nie wiem który wybrać - patrząc na jakość zdjęć brałbym sigmę ale nikkor to nikkor - system nikonowski.

Gdyby nie warunki finansowe to bym się nie zastanawiał i brałbym Nikkora 85mm f1.4 ale niestety jest za drogi.
Co wybrać i dlaczego?

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 13 Mar, 2011   

Sigmę. Jest lepsza optycznie, jaśniejsza i bardziej uniwersalna od 85-ki.

Sunders 

Do portretów do D90 lepsza ogniskowa to 50mm, ale ja od sigmy wolałbym za trochę mniejszą kasę nikkora AF-S 50/1,4G.

Tadeuszek
[Usunięty]

Wczoraj miałem okazję pstrykać na imieninach zdjęcia, głównie dzieciaków (ruchliwych).
Stałka 50 f/1.8 nikkora właśnie z d90, była albo za ciasna, albo zbyt krótka. Zmieniłem na 18-105 i pstrykałem głównie okolice 30-40 mm i dłużysz koniec. (Oczywiście uratowała mnie lampa, bez niej nie było by zdjęć ;) )

Choć nie mam ani 35 f1.8, ani 85 f1.8 myślę, że to byłby lepszy wybór, a przekroczyłbyś budżet minimalnie.

A jeżeli nie masz lampy to 85f1.8 plus lampa ;)

pozdrawiam

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tadeuszek, ale to mają być portrety, a nie pstrykanina na imieninach...

Tadeuszek
[Usunięty]

jaad75, słabe oświetlenie jakoś skojarzyło mi się z 'imieninami' :zalamany:
Co nie zmienia faktu ze 50mm z d90 średnio mi się podoba ;)

daves 
Nowy

Sunders napisał/a:
Do portretów do D90 lepsza ogniskowa to 50mm, ale ja od sigmy wolałbym za trochę mniejszą kasę nikkora AF-S 50/1,4G.

Też się nad nią zastanawiałem ale z racji tego, że sigma też jest na ogniskowej 50mm i ma b. dobre opinie to nikkora 50/1.4 odrzuciłem... Czy dobrze? nie wiem.

Szerszy kąt zakupię w przyszłości ale jeszcze nie teraz. Póki co chcę się skupić na portrecie.

RB 

Sunders napisał/a:
Do portretów do D90 lepsza ogniskowa to 50mm,

Dość kategoryczne stwierdzenie ale o dość wątpliwym stopniu ogólności. Gdybyś napisał, że Tobie bardziej pasuje to OK. W obecnym kształcie niestety jest to ten trzeci rodzaj prawdy.

Sunders 

RB napisał/a:
Do portretów do D90 lepsza ogniskowa to 50mm,
Dość kategoryczne stwierdzenie

Przesadzasz :wink: Taka jest moja opinia i wcale nie jest kategoryczna/skąd takie przypuszczenie :zalamany: /, bo portret w sprzyjających warunkach można zrobić prawie dowolnym obiektywem :smile: IMO na cropie najwygodniej robi mi się 50-tką.
RB napisał/a:
jest to ten trzeci rodzaj prawdy.

IMO drugi :lol:

RB 

Sunders napisał/a:

Przesadzasz :wink: Taka jest moja opinia i wcale nie jest kategoryczna/skąd takie przypuszczenie :zalamany: /,

Ano dlatego, żeś napisał, że tak jest a nie, że uważasz że tak Tobie pasuje :-)
A komu innemu może pasować co innego. Mi zdecydowanie bardziej pasuja wyższe ogniskowe.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Czyli wracamy do słynnego wątku...
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14386
:wink:

daves 
Nowy

Wysłany: Pon 14 Mar, 2011   

jaad75 napisał/a:
Czyli wracamy do słynnego wątku...
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14386
:wink:

Nie do końca to miałem na celu by rozważać nt. ogniskowych do portretu czy też subiektywnego odczucia fotografa w stosunku do portretowanej osoby/osób. Każdy fotografuje to co jego oko widzi a mózg przetwarza.

Tutaj chciałem poruszyć temat wyboru konkretnych partii. Która ma lepszą optykę, przy której barwy są bardziej realne etc. Czy wybrać w/w sigmę 50 czy nikkora 85.

Ja się przychylam do sigmy z racji światła i opinnii ale jakoś boję się kupować system nie nikonowski stąd ten nikkor 85. A może nikkor 50 f1/4?

RB 

daves napisał/a:

Tutaj chciałem poruszyć temat wyboru konkretnych partii. Która ma lepszą optykę, przy której barwy są bardziej realne etc. Czy wybrać w/w sigmę 50 czy nikkora 85.

Wybacz ale to jest podejście od d..y strony. Pierwsze - która ogniskowa jest Tobie bardziej potrzebna.

daves 
Nowy

Być może podejście i jest do D.

Nie miałem styczności z żadnych z wymienionych szkieł i nie wiem.
Wiadomo, że 85 ma węższy kąt ale zawsze można zrobić "3 kroki" do tyłu i "zobaczyć" człowieka tak jak na 50.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

daves napisał/a:
Wiadomo, że 85 ma węższy kąt ale zawsze można zrobić "3 kroki" do tyłu
Tak samo można mieć 30mm i zrobić dwa kroki do przodu... :lol:
daves napisał/a:
i "zobaczyć" człowieka tak jak na 50.
Niestety to nie będą takie same kadry..

Co rozumiesz pod pojęciem "portret"?

Odpowiedz do tematu