Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 17 Maj, 2011
Pentax K-5
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Sob 12 Mar, 2011   

Dla mnie kiszka, bo oprogramowanie Canona oferuje duuużo więcej. :)

Reklama

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Nie 13 Mar, 2011   

Pewnie, ze kiszka. To juz demo do API Canona wiecej potrafi.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 14 Mar, 2011   

cybertoman napisał/a:
To juz demo do API Canona wiecej potrafi.
Tak samo jak demo do API Nikona ;)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

hijax_pl napisał/a:
Tak samo jak demo do API Nikona
Ale co to za argument? Wiadomo, ze Nikona cokolwiek potrafi lepiej. Natomiast jesli nawet Canon potrafi, to ma to wymowe ...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman napisał/a:
Ale co to za argument?
Że funkcjonalność Lightrooma w tym kontekście to kiszka w porównaniu do możliwości jakie daje API czy to Canona czy też Nikona ;)

kmj1970
[Usunięty]

Wysłany: Sro 16 Mar, 2011   

Witam, postanowiłem nie zakładać nowego wątku - myślę że w ramach ogólneko Pentax K-5 ktoś mi odpowie.
W ubiegłym tygodniu nabyłem moją pierwszą cyfrową lustrzankę i jest nią właśnie K-5. Wcześniej bawiłem się trochę w fotografowanie na półautomacie albo na manualu Fuji Finepix S-5500. Fajny był to sprzęcik ale trochę się zestarzał.
Długo "chodził" za mną zakup lustrzanki - czekałem na wpływ większej kasy do portfela. Na K-5 zdecydowałem czytająć recenzje i testy na różnych portalach (alternatywą był Nikon D-7000).
Ale do rzeczy .... w instrukcji do K-5 doczytałem się że jest taka funkcja jak "odwzorowanie pikseli" która ma na celu cyt. "Uszkodzone piksele zostają
odwzorowane i naprawione" - moje pytanie brzmi na jakiej zasadzie? ... mapowania matrycy i wyłączania np. martwych pikseli? Aparat kupiłem w sklepie internetowym - odbiór osobisty. Przy składaniu zamówienia zastrzegłem że dokonam podczas odbioru testu na czystość matrycy i martwe piksele co też uczyniłem (trwało pół godziny - fotki zrobione z odpowiednimi ustawieniami wyświetlałem z 5-ciokrotnym powiększeniem na monitorze laptopa). Testy wyszły nadspodziewanie dobrze - matryca czyściutka i zero deadpixels. Jest jedno ale ... aparat i obiektyw były zapakowane w folię bąbelkową zamkniętą przeźroczystą taśmą samoprzylepną (pudełka tekturowe nie były niczym zabezpieczone/zalepione). Nie jestem pewny czy jest to opakowanie fabryczne czy też wykonane przez pracowników sklepu po uprzednim wyczyszczeniu matrycy funkcją wbudowaną w aparat. I tu jest moje drugie pytanie - jak wygląda oryginalne opakowanie tego aparatu przy zakupie z polskiej dystrybucji?

Czekam na odpowieć i pozdrawiam

LDevil 
Uczestnik
zwykły pstrykacz

kmj1970, wszystkie moje Pentaxy były opakowane w bąbelki (nawet nie wiem czy tam taśma samoprzylepna była). Pudełko tekturowe było zabezpieczone tylko odpowiednim mechanizmem z tekturki.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

kmj1970 napisał/a:
jak wygląda oryginalne opakowanie tego aparatu przy zakupie z polskiej dystrybucji?
Moje wygladało tak jak opisujesz. Masz wątpliwości, sprawdź shuttercount w PhotoMe.

kmj1970
[Usunięty]

Witam ponownie i dziękuję za odpowidzi na drugie z moich pytań. Trochę mnie uspokoiły - chyba jednak matryca nie miała "naprawianych" pikseli. Ale pierwsze pytanie dotyczące wbudowanej w aparat funkcji "naprawiania" pikseli zostaje nadal bez odpowiedzi ...
Co oznacza zapis w instrukcji cyt. "Uszkodzone piksele zostają odwzorowane i naprawione". O jakie uszkodzenia chodzi inżynierom Pentaksa (martwe piksle, gorące piksle ...) i czy to naprawianie polega na mapowaniu matrycy czy też jakiejś innej cudownej metodzie "naprawiania"?
I tu się rodzi moje trzecie pytanie - jak sprawdzić czy ta funkcja była w aparacie używana i jak przywrócić matrycę do pierwotnego stanu (sprzed naprawiania")?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kmj1970 napisał/a:
czy to naprawianie polega na mapowaniu matrycy czy też jakiejś innej cudownej metodzie "naprawiania"?
W cuda nie wierze -w mapowanie tak ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

kmj1970 napisał/a:
i czy to naprawianie polega na mapowaniu matrycy
Klasyczne mapowanie. W normalnym języku obsługi aparatu nazywa się to po prostu Pixel Mapping.
kmj1970 napisał/a:
I tu się rodzi moje trzecie pytanie - jak sprawdzić czy ta funkcja była w aparacie używana i jak przywrócić matrycę do pierwotnego stanu (sprzed naprawiania")?
Nie wiem, czy jest możliwość sprawdzenia tego bez wchodzenia w menu serwisowe i tamteż pewnie jest opcja ewentualnego wyłączenia tej korekty. Póki co, nikt poza serwisantami Pentaksa nie zna metody wejścia do menu serwisowego w K-5, ale pewnie niebawem się to zmieni...

kmj1970
[Usunięty]

Wysłany: Czw 17 Mar, 2011   

Z tego co się orientuję to w innych konkurencyjnych systemach mapowanie matrycy wykonują serwisy - indywidualny użytkownik nie ma takiej możliwości. Natomiast moim zdaniem taka możliwość w przypadku Pentaksa pozwala na "wyczyszczenie" każdej matrycy przez sprzedawcę (jak jest oczywiście na tyle rozgarnięty że się mu chce przeczytać instrukcję obsługi). Przy systemie opakowania stosowanym przez Pentaksa żaden kupujący nie jest w stanie się zorientować czy takie "naprawianie" matrycy było dokonane przed sprzedażą.
Uważam że Pentaks w tym przypadku poleciał "po bandzie".

Luke_S 
Maniak

W Olympusach jest mapowanie pikseli. Tyle, że Olympusów już w zasadzie nie ma ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

kmj1970 napisał/a:
Z tego co się orientuję to w innych konkurencyjnych systemach mapowanie matrycy wykonują serwisy - indywidualny użytkownik nie ma takiej możliwości.
Źle się orientujesz.
kmj1970 napisał/a:
Przy systemie opakowania stosowanym przez Pentaksa żaden kupujący nie jest w stanie się zorientować czy takie "naprawianie" matrycy było dokonane przed sprzedażą.
Ale przecież mapowanie matrycy, to jest standard zanim puszka opusci fabrykę, tak jak kalibracja światłomierza, czy AF. To jest wykonywane automatycznie, a czasem jeszcze dodatkowo wyrywkowo sprawdzane ręcznie przez QC... A "system pakowania" też nie jest żadnym ewenementem... :roll:
kmj1970 napisał/a:
Uważam że Pentaks w tym przypadku poleciał "po bandzie".
:lol:
Przecież mapowanie pikseli dostępne dla użytkownika, to zaleta, a nie wada...

maput 
Optyczny

kmj1970, Ty serio wierzysz, że nawet jeśli sprzedawca nie mapował badpixeli, to znaczy, ze ich an matrycy nie ma ? Sony robi dobre matryce, ale dam se uciąć mały palec, że praktycznie na każdej znajdzie się kilka punktów do zmapowania.
Jeśli robią to w czasie produkcji to ok, a jeśli w sklepie to nas oszukują ? ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi