Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010 Pomoc w wyborze lunety:)
Od pewnego czasu nosze się z zamiarem kupienia dobrej lunety tzn dość dobrej adekwatnie do ceny do podglądania ptaków,prześledziłem watki na forum wiem mniej więcej w co celować .Do wydania mam na sama lunetę 4000 tys ,statyw posiadam tak jak w stopce ,głowice będę jeszcze musiał dokupić.Ale do sedna wiec zastanawialem sie poczantkowo nad :
Nikon Fieldscope ED 82A ale coś nie jestem przekonany i ta gwarancja rok czy się mylę? Następnie wpadłem żeby możne kupić Opticron HR-80 GA ED / 45 czy możne lepiej Opticron GS 815 GA ED / 45 bądź Opticron ES-80 GA ED i dodam ze na ten sprzęt jest 30 letnia gwarancja.I teraz sam nie wiem na co się zdecydować i z czego będę zadowolony nie za bardzo mam porównanie ,co wiec radzicie?Do okularu dojdziemy po wyborze lunety Doda ze nie myślę na razie o digiscopingu bo kupuje tele ,ale w sumie nie wykluczam kiedyś jakiś dokumentacji lub zdjęć.
Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010 Re: Pomoc w wyborze lunety:)
Dawid1984, z nich chyba Nikon. Korpus za 3400, okular około 1000-1100 PLN
Gwarancja sie nie przejmuj, to w Polsce ma dzikie warunki, ale to bardzo, bardzo trwały i świetnie wykonany sprzęt.
http://sklepfotograficzny...ieldscope-ED82/
Opticron HR to całkiem podobna liga, ale będzie drożej - sam korpus to 3900 a okular - koło 1100 za SDL.
ES 80 z SDL-ka to też świetny sprzęt, aczkolwiek to juz troszeczkę nizej (ale niedużo). Bedzie najtaniej. A też raczej nie będziesz żałował.
Każdy będzie dobrym wyborem. Osobiście z nich kupiłbym Nikona. Chyba, ze patrzysz w okularach, wtedy nikonowski okular zoom nie nalezy do najwygodniejszych...
Nie nosze okularów wiec to nie problem,hmmm zabiłeś mi ćwieka w sumie raz tylko patrzyłem przez lunetkę nikona 50ED najmniejsza z szerokim okularem i wyglądało dość pozytywnie ,czyli na tym dużym musi być wybornie.Chyba się skusze na Tego nikona choć wpierw muszę przyjechać do polski bo u nas kosztuje po przeliczeniu gdzieś tys zł drożej :\.Czyli w tej cenie nic ciekawszego nie kupie?a jak by troszkę dołożyć da się coś lepszego wyciągnąć?przepraszam ze marudzę ale wole teraz marudzić niż po zakupach .
Czyli w tej cenie nic ciekawszego nie kupie?a jak by troszkę dołożyć da się coś lepszego wyciągnąć?przepraszam ze marudzę ale wole teraz marudzić niż po zakupach .
Lepsze to będa:
Kowa 883 (i 773 też)
Swarovski ATM80 HD (i 65 chyba też...)
Leica APO-Televid 82 (i 65 chyba też...)
Zeiss Diascope 85 FL
Zeiss Photoscope 85 FL
Nikon EDG Fieldscope 85 (i 65 chyba też...)
Zobacz ile to kosztuje... i czy to dołożenie mieści sie w kategorii 'troszeczkę'
Pare innych może być porównywalnych z Nikonem. Podobno Vortex Razor 85 HD jest też bardzo, bardzo fajny... ale czy on dostępny w Europie - nie wiem. A w USA i tak ze 300-400 USD droższy od dużego Nikona Fieldscope.
W Europie jest parę firm których praktycznie nie znam: np. Optolyth z modelem TBG 80 HDF. Nie wiem jak to jest dobre (ale raczej dobre) ani ile kosztuje...
Pentax PF-80 ED też kosztuje u nas więcej (samo body 4700...), a raczej lepszy nie jest...
W USA Pentax jest chyba w cenie Nikona Fieldscope, albo bardzo blisko...
Moim zdaniem obecnie ten Nikon o którym mowa jest po prostu tani jak na swoje możliwości. Watpię abys marudził po zakupie
Witam. Z uwagi że noszę okulary zdecydowałem się na Opticrona. Jest dylemat ES 100 GA ED czy HR 80 GA ED. Cena bardzo bardzo zbliżona. Okular Opticron SDL Zoom i Opticron HDF (30xWW dla 100 i 27xWW dla 80). Może podpowiecie co wybrać.
Witam. Z uwagi że noszę okulary zdecydowałem się na Opticrona. Jest dylemat ES 100 GA ED czy HR 80 GA ED. Cena bardzo bardzo zbliżona. Okular Opticron SDL Zoom i Opticron HDF (30xWW dla 100 i 27xWW dla 80). Może podpowiecie co wybrać.
Zalezy od Ciebie. Setka to ponad kilo więcej niz 80-tka!
Co do jakości optyki w tych modelach to mailuj do Jacka Betlei. Pomoze wybrac :
http://www.kestrel.pl/ind...id=48&Itemid=60
Witam ! Jestem nowy na forum . Chcę podpiąć się do tematu. Otóż noszę się z zamiarem kupienia sobie lunety lub teleskopu . Będzie to moje pierwsze urządzenie tego typu . Budżet jaki przewiduję na ten cel, to maksymalnie 800 PLN . I po "głębokim namyśle " mój wybór padł na Celestron Ultima 65 kątowa . I chcę spytać szanownych forumowiczów, czy jest to bardzo zły wybór . Zastanawiałem się nad nowocześniejszą wersją Celestron Ultima 80, ale doszedłem do wniosku, że nie jest dużo lepsza, a zostaną mi pieniądze na statyw . Kusi mnie jeszcze Celestron AstroMaster 90EQ . A to dlatego , że obejrzałem widok Księżyca na YouTube, przez ten teleskop . Ale wydaje mi się, że jakość optyki ten Astro Master będzie miał zbliżoną do tej mojej pierwotnej Ultimy 65. No i wydaje mi się , że jakieś kratery na Księżycu przez tą Ultimę zobaczę . Wydaje mi się ona po prostu bardziej poręczna . Chcę próbować obserwować przez nią samoloty, ptaki, pobiegać z tym po okolicy, rzucić okiem na krajobraz, na nocne niebo oczywiście także chcę spojrzeć . Chcę spróbować przez tą Ultimę robić zdjęcia moim Panasonic Lumix DMC FZ8 . No i proszę forumowiczów o zdanie czy ta Ultima 65, to przyzwoity wybór, za te pieniądze oczywiście . Czy może jednak wybić ją sobie z głowy i kupić tego Celestron AstroMaster 90EQ ?
I stało się koledzy ,po ciągłych dywagacjach ,porównaniach poszukiwaniach trwało to długo ale w koncu zamówiłem Lunetę.Doszedłem do wniosku ze trzeba coś mieć na przeloty bo obserwacje uciekają i nie ma co dłużej czekać .Zastanawiałem się miedzy 65 Pentaxa ED a Opticronem 66 hr ,traf chciał ze coś mnie tknęło i zamówiłem ES 80 GA ED/45 v3 z okularem stałym HDF 32x(40809).Postawiłem na większa soczewkę a niżeli ,troszkę lepsza lunetę ale mniejsza,mam nadzieje ze się nie zawiodę.Za jakiś czas kompakcik złączki i będziemy walczyć .Więcej napisze jak przesyłka dojdzie ,dzięki jeszcze raz wszystkim za udzielenie porad.
Eee tam, dlugo. Pare tygodni raptem... Jak sie pierwsza lunete kupuje to tak bywa
Gratulacje. Wielki dzien decyzji za Toba i jeszcze wiekszy obserwacyjny przed...
Eee tam, dlugo. Pare tygodni raptem... Jak sie pierwsza lunete kupuje to tak bywa
Gratulacje. Wielki dzien decyzji za Toba i jeszcze wiekszy obserwacyjny przed...
Miejmy nadzieje ze przed sobota będzie,bo żurawie i gęsi czekają .Kivirovi co w ogóle sadzisz o tym wyborze to już tak z ciekawości.
Dostrzegam tylko zalety. Raczej zaczynam rozumiec, czego szukales i zakladam, ze wlasnie to znalazles. Luneta jest bardzo dobrze wykonana, wiec zakladam, ze jednak jestes perfekcjonista i lubisz srodki trwale. Poza tym zdecydowales sie na szerokokatny okular staly, co pokazuje, ze obrazem pragniesz sie rozkoszowac a nie slepic na granicy wydolnosci. Na pewno sie nie zawiedziesz.
Potwierdzam ,dziś doszła i pierwsze wrażenia pozytywne nawet bardzo,wszystko znakomicie spasowane nic nie trzeszczy ,sprawia wrażenie bardzo solidnej.Juz nawet troszkę na balkonie patrzyłem i wrażenia również na plus ,obraz jasny i klarowny,muszę się jeszcze przyzwyczaić do patrzenia na jedno oko ,więcej na temat lunety napisze po weekendzie .Myślę ze w terenie pokaże pazur ,a już myślałem ze na weekend nie dojdzie .Jednym słowem szukałem i znalazłem i w końcu spokój .Teraz czekam już na ta mniej mila cześć zakupów czyli na zapłacenie za nią bo firma wysyłająca sprzęt zapomniała dodać faktur ,i miało być płatne przy odbiorze , a wyszło ze wysyłka gratis pozdrawiam
To teraz wsadź gdzieś na dno szafy tego 'długiego' Nikkora, dokup (jak przyjda środki) zestaw digi do tego okularu i... Z takim okularem i korpusem trochę nawojujesz Oczywiście, kompakt z filmami HD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10