Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w wyborze lunety:)
Autor Wiadomość
Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010   Pomoc w wyborze lunety:)

Od pewnego czasu nosze się z zamiarem kupienia dobrej lunety tzn dość dobrej adekwatnie do ceny do podglądania ptaków,prześledziłem watki na forum wiem mniej więcej w co celować .Do wydania mam na sama lunetę 4000 tys ,statyw posiadam tak jak w stopce ,głowice będę jeszcze musiał dokupić.Ale do sedna wiec zastanawialem sie poczantkowo nad :
Nikon Fieldscope ED 82A ale coś nie jestem przekonany i ta gwarancja rok czy się mylę? Następnie wpadłem żeby możne kupić Opticron HR-80 GA ED / 45 czy możne lepiej Opticron GS 815 GA ED / 45 bądź Opticron ES-80 GA ED i dodam ze na ten sprzęt jest 30 letnia gwarancja.I teraz sam nie wiem na co się zdecydować i z czego będę zadowolony nie za bardzo mam porównanie ,co wiec radzicie?Do okularu dojdziemy po wyborze lunety :) Doda ze nie myślę na razie o digiscopingu bo kupuje tele ,ale w sumie nie wykluczam kiedyś jakiś dokumentacji lub zdjęć.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010   Re: Pomoc w wyborze lunety:)

Dawid1984, z nich chyba Nikon. Korpus za 3400, okular około 1000-1100 PLN
Gwarancja sie nie przejmuj, to w Polsce ma dzikie warunki, ale to bardzo, bardzo trwały i świetnie wykonany sprzęt.
http://sklepfotograficzny...ieldscope-ED82/

Opticron HR to całkiem podobna liga, ale będzie drożej - sam korpus to 3900 a okular - koło 1100 za SDL.

ES 80 z SDL-ka to też świetny sprzęt, aczkolwiek to juz troszeczkę nizej (ale niedużo). Bedzie najtaniej. A też raczej nie będziesz żałował.

Każdy będzie dobrym wyborem. Osobiście z nich kupiłbym Nikona. Chyba, ze patrzysz w okularach, wtedy nikonowski okular zoom nie nalezy do najwygodniejszych...

Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010   

Nie nosze okularów wiec to nie problem,hmmm zabiłeś mi ćwieka w sumie raz tylko patrzyłem przez lunetkę nikona 50ED najmniejsza z szerokim okularem i wyglądało dość pozytywnie ,czyli na tym dużym musi być wybornie.Chyba się skusze na Tego nikona choć wpierw muszę przyjechać do polski bo u nas kosztuje po przeliczeniu gdzieś tys zł drożej :\.Czyli w tej cenie nic ciekawszego nie kupie?a jak by troszkę dołożyć da się coś lepszego wyciągnąć?przepraszam ze marudzę ale wole teraz marudzić niż po zakupach .

RB 

Dawid1984 napisał/a:
Czyli w tej cenie nic ciekawszego nie kupie?a jak by troszkę dołożyć da się coś lepszego wyciągnąć?przepraszam ze marudzę ale wole teraz marudzić niż po zakupach .

Lepsze to będa:
Kowa 883 (i 773 też)
Swarovski ATM80 HD (i 65 chyba też...)
Leica APO-Televid 82 (i 65 chyba też...)
Zeiss Diascope 85 FL
Zeiss Photoscope 85 FL
Nikon EDG Fieldscope 85 (i 65 chyba też...)

Zobacz ile to kosztuje... i czy to dołożenie mieści sie w kategorii 'troszeczkę'

Pare innych może być porównywalnych z Nikonem. Podobno Vortex Razor 85 HD jest też bardzo, bardzo fajny... ale czy on dostępny w Europie - nie wiem. A w USA i tak ze 300-400 USD droższy od dużego Nikona Fieldscope.

W Europie jest parę firm których praktycznie nie znam: np. Optolyth z modelem TBG 80 HDF. Nie wiem jak to jest dobre (ale raczej dobre) ani ile kosztuje...

Pentax PF-80 ED też kosztuje u nas więcej (samo body 4700...), a raczej lepszy nie jest...
W USA Pentax jest chyba w cenie Nikona Fieldscope, albo bardzo blisko...

Moim zdaniem obecnie ten Nikon o którym mowa jest po prostu tani jak na swoje możliwości. Watpię abys marudził po zakupie :mrgreen:

Dawid1984 
Entuzjasta

U mnie dostępny ten Vortex http://www.astrosweden.se...999&Bild_Id=369 a z Kowy to http://www.handladigitalt.se/tubkikare-c-80.html ,do jutra prześpię sie z tym i pomyślę ,dziękuje za pomoc pozdrawiam. ps:pentax odpada :)

Gość Niedzielny
[Usunięty]

Witam. Z uwagi że noszę okulary zdecydowałem się na Opticrona. Jest dylemat ES 100 GA ED czy HR 80 GA ED. Cena bardzo bardzo zbliżona. Okular Opticron SDL Zoom i Opticron HDF (30xWW dla 100 i 27xWW dla 80). Może podpowiecie co wybrać. :?:

RB 

Gość Niedzielny napisał/a:
Witam. Z uwagi że noszę okulary zdecydowałem się na Opticrona. Jest dylemat ES 100 GA ED czy HR 80 GA ED. Cena bardzo bardzo zbliżona. Okular Opticron SDL Zoom i Opticron HDF (30xWW dla 100 i 27xWW dla 80). Może podpowiecie co wybrać. :?:

Zalezy od Ciebie. Setka to ponad kilo więcej niz 80-tka!
Co do jakości optyki w tych modelach to mailuj do Jacka Betlei. Pomoze wybrac :
http://www.kestrel.pl/ind...id=48&Itemid=60

pirx 
Nowy

Wysłany: Nie 25 Kwi, 2010   

Witam ! Jestem nowy na forum . Chcę podpiąć się do tematu. Otóż noszę się z zamiarem kupienia sobie lunety lub teleskopu . Będzie to moje pierwsze urządzenie tego typu . Budżet jaki przewiduję na ten cel, to maksymalnie 800 PLN . I po "głębokim namyśle " mój wybór padł na Celestron Ultima 65 kątowa . I chcę spytać szanownych forumowiczów, czy jest to bardzo zły wybór . Zastanawiałem się nad nowocześniejszą wersją Celestron Ultima 80, ale doszedłem do wniosku, że nie jest dużo lepsza, a zostaną mi pieniądze na statyw . Kusi mnie jeszcze Celestron AstroMaster 90EQ . A to dlatego , że obejrzałem widok Księżyca na YouTube, przez ten teleskop . Ale wydaje mi się, że jakość optyki ten Astro Master będzie miał zbliżoną do tej mojej pierwotnej Ultimy 65. No i wydaje mi się , że jakieś kratery na Księżycu przez tą Ultimę zobaczę . Wydaje mi się ona po prostu bardziej poręczna . Chcę próbować obserwować przez nią samoloty, ptaki, pobiegać z tym po okolicy, rzucić okiem na krajobraz, na nocne niebo oczywiście także chcę spojrzeć . Chcę spróbować przez tą Ultimę robić zdjęcia moim Panasonic Lumix DMC FZ8 . No i proszę forumowiczów o zdanie czy ta Ultima 65, to przyzwoity wybór, za te pieniądze oczywiście . Czy może jednak wybić ją sobie z głowy i kupić tego Celestron AstroMaster 90EQ ?

Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 20 Mar, 2011   

I stało się koledzy ,po ciągłych dywagacjach ,porównaniach poszukiwaniach trwało to długo ale w koncu zamówiłem Lunetę.Doszedłem do wniosku ze trzeba coś mieć na przeloty bo obserwacje uciekają i nie ma co dłużej czekać .Zastanawiałem się miedzy 65 Pentaxa ED a Opticronem 66 hr ,traf chciał ze coś mnie tknęło i zamówiłem ES 80 GA ED/45 v3 :mrgreen: z okularem stałym HDF 32x(40809).Postawiłem na większa soczewkę a niżeli ,troszkę lepsza lunetę ale mniejsza,mam nadzieje ze się nie zawiodę.Za jakiś czas kompakcik złączki i będziemy walczyć .Więcej napisze jak przesyłka dojdzie ,dzięki jeszcze raz wszystkim za udzielenie porad.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011   

Eee tam, dlugo. Pare tygodni raptem... Jak sie pierwsza lunete kupuje to tak bywa :)
Gratulacje. Wielki dzien decyzji za Toba i jeszcze wiekszy obserwacyjny przed...

Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 21 Mar, 2011   

kivirovi napisał/a:
Eee tam, dlugo. Pare tygodni raptem... Jak sie pierwsza lunete kupuje to tak bywa :)
Gratulacje. Wielki dzien decyzji za Toba i jeszcze wiekszy obserwacyjny przed...

Miejmy nadzieje ze przed sobota będzie,bo żurawie i gęsi czekają :mrgreen: .Kivirovi co w ogóle sadzisz o tym wyborze to już tak z ciekawości.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Wto 22 Mar, 2011   

Dostrzegam tylko zalety. Raczej zaczynam rozumiec, czego szukales i zakladam, ze wlasnie to znalazles. Luneta jest bardzo dobrze wykonana, wiec zakladam, ze jednak jestes perfekcjonista i lubisz srodki trwale. Poza tym zdecydowales sie na szerokokatny okular staly, co pokazuje, ze obrazem pragniesz sie rozkoszowac a nie slepic na granicy wydolnosci. Na pewno sie nie zawiedziesz.

Dawid1984 
Entuzjasta

kivirovi napisał/a:
Luneta jest bardzo dobrze wykonana
Potwierdzam :mrgreen: ,dziś doszła i pierwsze wrażenia pozytywne nawet bardzo,wszystko znakomicie spasowane nic nie trzeszczy ,sprawia wrażenie bardzo solidnej.Juz nawet troszkę na balkonie patrzyłem i wrażenia również na plus ,obraz jasny i klarowny,muszę się jeszcze przyzwyczaić do patrzenia na jedno oko ,więcej na temat lunety napisze po weekendzie .Myślę ze w terenie pokaże pazur ,a już myślałem ze na weekend nie dojdzie .Jednym słowem szukałem i znalazłem i w końcu spokój :razz: .Teraz czekam już na ta mniej mila cześć zakupów czyli na zapłacenie za nią :wink: bo firma wysyłająca sprzęt zapomniała dodać faktur ,i miało być płatne przy odbiorze , a wyszło ze wysyłka gratis :mrgreen: pozdrawiam

RB 

To teraz wsadź gdzieś na dno szafy tego 'długiego' Nikkora, dokup (jak przyjda środki) zestaw digi do tego okularu i... :mrgreen: Z takim okularem i korpusem trochę nawojujesz :-) Oczywiście, kompakt z filmami HD :wink:

Dawid1984 
Entuzjasta

RB napisał/a:
To teraz wsadź gdzieś na dno szafy tego 'długiego' Nikkora
Dobrze prawisz ,choć nie mam z tym problemu bo to ulubieniec mojej dziewczyny :wink: ,
RB napisał/a:
dokup (jak przyjda środki) zestaw digi do tego okularu i..
Pracuje nad tym :mrgreen:
RB napisał/a:
Oczywiście, kompakt z filmami HD :wink:
To wiadomo ,nawet trochę się rozglądam już :grin: .

Odpowiedz do tematu