Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zamieniłem mojego Samsunga na Della 2209WA. Oczywiście różnicę widać gołym okiem, zarówno tą na plus jak i na minus ale ja nie o tym...
Teraz po skalibrowaniu tego Della na oko mam wszystko tak jak na NECu i Samsungu (oczywiście mówię o odczuciu subiektywnym) z jednym wyjątkiem. Podczas procedury kalibracji z ustawień wyszło żeby zjechać z kontrastem do 84 a później w jasności brakło na dole skali a i tak z "chcianych" 120 luminacji mam 125.
W tym momencie wydaje mi się że obraz w stosunku zwłaszcza do Samsunga stał się bardziej kontrastowy. Czy to może kwestia gamutu, czyli ilości wyświetlanych kolorów i tym samym przejść między nimi?
Pytanie do użytkowników tego monitora, jak Wy macie to ustawione (jasność / kontrast)?
W tym momencie wydaje mi się że obraz w stosunku zwłaszcza do Samsunga stał się bardziej kontrastowy.
Gamma powinna być taka sama, czyli 2.2... Może na subiektywne odczucie kontrastu wpływa poziom czerni? Jaką masz jasność czerni? A może po prostu tnie Ci światła i cienie przy takich ustawieniach i to odbierasz jako wyższy kontrast?
[ Dodano: Sro 30 Mar, 2011 11:42 ]
Baku napisał/a:
Nie byłem pewien, teraz sprawdziłem dokładnie: jest taka możliwość. Można regulować jasność, kontrast, nasycenie, gammę i odcień dla wszystkich kanałów jednocześnie oraz dla każdego kanału RGB z osobna (z wyjątkiem odcienia). Do tego na bieżąco pokazywane są krzywe luminancji dla poszczególnych kanałów. Wszystko jest na ustawieniach fabrycznych.
Rozumiem, że piszesz o możliwości zmian jasności poszczególnych diod RGB, czyli hardwareowej kalibracji punktu bieli podświetlenia, a nie software'owej korekcji z karty graficznej?
no to teraz inna zagadka.
kupiłem sobie w końcu drukarkę no i się zaczęło:
wrzucam papier foto jakieś dzikiej firmy, która nie udostępnia profili na swojej stronie.
Na stronie HP oczywiście zagadki i formularze i kwestionariusze i nie wiadomo co gdzie jak.
Jak postępować aby to co na ekranie, było i na papierze, jeśli producent papieru nie dorzuca profili ICC? jest jakikolwiek sposób doprowadzenia odbitek do tego co widzę jako tako na ekranie?
Inaczej....:
wg instrukcji różnych i wszelakich, włączam zdjęcie, wybieram profil papieru dopasowany do mojej drukarki, sprawdzam podgląd na ekranie i dopiero wtedy wysyłam na drukarkę.
A co na razie mam?
Na razie nie mam profilu do papieru, mam profil do monitora
Czy jeśli załączę profil monitorowy (bo po formacie i instalacji windowsa od nowa jeszcze nie dograłem profilu) to będzie jakakolwiek poprawa w kwestii
ekran -> papier
?
czy też monitorowy nic mi nie daję, bo już zgłupiałem kompletnie
P.S. Proszę się ze mnie nie naśmiewać, bo wiem że mogę to wszystko wygooglować, ale przynajmniej podpytam
jest jakikolwiek sposób doprowadzenia odbitek do tego co widzę jako tako na ekranie?
Kalibracja drukarki odbywa się w sposób taki, że drukuje się specjalne wzorki, i jakiś spektrofotometr z własnym, referencyjnym źródłem światła odczytuje to co drukarka wyprodukowała. Przelicza, wyznaczy i drukuje jeszcze raz by sprawdzić czy profil jest poprawnie wygenerowany.
Jak postępować aby to co na ekranie, było i na papierze, jeśli producent papieru nie dorzuca profili ICC? jest jakikolwiek sposób doprowadzenia odbitek do tego co widzę jako tako na ekranie?
Jedyne lekarstwo - Colormunki Photo. Można za 1,6 tys. wyrwać
A da się jakoś z profilu to wyczytać. Kalibrator został w domu...
Inna sprawa to czy na poczatku kalibracji, kiedy jestem proszony o podniesienie kontrastu do maximum, podnosic? Czytałem gdzieś żeby nie ruszać tylko zostawić jak jest fabrycznie?
Jak postępować aby to co na ekranie, było i na papierze, jeśli producent papieru nie dorzuca profili ICC?
No to bulba.
Trzeba kupić papier, dla którego producent wykonał profil dla Twojej drukarki.
Oczywiście najłatwiej osiągnąć oczekiwany i dobry efekt, kupując papier producenta drukarki, w Twoim wypadku - HP, bo profil powinien być dostępny z poziomu załączonego oprogramowania.
A da się jakoś z profilu to wyczytać. Kalibrator został w domu...
Sprawdź, czy masz MonitorValidator.exe gdzieś w folderze Eye-One. Możliwe, że on odczyta dane z profilu.
GoOrange napisał/a:
Inna sprawa to czy na poczatku kalibracji, kiedy jestem proszony o podniesienie kontrastu do maximum, podnosic? Czytałem gdzieś żeby nie ruszać tylko zostawić jak jest fabrycznie?
Nie pamiętam, ale zostawiałem chyba na fabrycznych 70%. Może sobie przypomne jeszcze
wielkie dzięki za wszelkie info... faktycznie chyba jedyne tanie rozwiązanie to lepszy papier.
edmun, szanujący się producenci papieru, publikują profile np. ten: Inkjet Printer Color Profiles
Tyle, że tych najtańszych modeli drukarek zwykle niestety nie ma na liście.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13