Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka dla dwojga do ok 2200-2500
Autor Wiadomość
Dziudzik 
Nowy

Wysłany: Pon 07 Kwi, 2008   Lustrzanka dla dwojga do ok 2200-2500

Cześć!
Jest to mój pierwszy post na forum:) i tak jak w temacie szukam dla siebie i męża aparatu do ok 2200-2500zł. Po Wizycie w mediamarktcie i przeszperaniu forum oraz sklepów internetowych rozważam zakup pomiędzy:
- Zestawem Olympusa E-510 + ob. 14-42mm + 40-150mm (ok 2222zł w tym filtr UV)
- Pentaxem K200d i tu nie wiem czy sie opłaca zestaw z 18-55mm (ok 2200 zł)
- jakiś Canon np 400/450D
nie wiem czy kupić na początek samo Body czy jednak zestaw (czy to sie opłaca?), zestaw olympusa jest dość kuszący choć z drugiej strony na początek wystarczy nam jeden obiektyw ale za to lepsze Body?
Aparat bedzie dla dwoch osob wiec raczej będzie musiał i sprawdzić się u cioci na imieninach :) , wycieczce (pstrykanie budynków i nas) oraz dla jakiś małych zabawek męża - figurki itp czy co on tam wymyśli... :)
Z góry dziękuje za pomoc.

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pon 07 Kwi, 2008   

problem polega na tym, że nie kupisz samego body bez obiektywu - musisz, po prostu musisz mieć jakiś obiektyw.

Ogólnie rzecz biorąc moim zdaniem Olympus E-510 jest bardzo wygodnym aparatem (w mojej dłoni :) ). Natomiast Canon zaoferuje Ci szeroką gamę obiektywów, na które później będziecie wydawać masę kasy.

Moim zdaniem Olympus bedzie wygodny (z drugiej strony wygodne też będzie Fuji s9600 :) )

pdf100
[Usunięty]

Wysłany: Wto 08 Kwi, 2008   

Pentax K200D według mnie byłby lepszym wyborem,
pozatym,
nowa wersja kita pentaxa jest poprostu... dobra :twisted: ,
gdyby mi koniecznie nie zależało na świetle F/2.8 dla wszystkich ogniskowych
pewno bym samego "kita" zamówił (biorąc pod uwage jego cene) do mojej k10,

w tym wypadku,

k10 mam od niedawna i wiem że uszczelnienia mogą się przydać :wink:
(nawet w domu, nigdy nie zostawiaj aparatu z dzieckiem :oops: )

pozdrawiam,
pdf100

Dziudzik 
Nowy

osobiście bardziej podoba mi sie wizualnie pentax ale w porównaniu z olympusem nie ma podglądu kadru na LCD czyli live view a chyba jest to dosc przydatne dla początkujacego>?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Dziudzik napisał/a:
osobiście bardziej podoba mi sie wizualnie pentax ale w porównaniu z olympusem nie ma podglądu kadru na LCD czyli live view a chyba jest to dosc przydatne dla początkujacego>?

A to zalezy. Wedlug mnie live view moze byc przydatne tylko w niektorych sytuacjach jak np. fotografowanie jakiegos kwiatka w sytuacji gdy fotograf nie chce sie klasc na glebie. Ale z drugiej strony ekran lcd powinien byc wtedy uchylny, a taki to chyba ma dopiero E-3.

Dziudzik 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Kwi, 2008   

Jeszcze tylko zapytam czy canony nie brac pod uwage (400d/450d/30d-on juz troche drozej wychodzi ale moze warto dozbierac;) )??? ogolnie nie jestem uprzedzona do zadnej firmy:)

slimaczysko 
Początkujący

Jezeli stac Cie na 30D to chyba bedzie najtrafniejszy... test 450D ukaze sie na Optyczne.pl juz nie dlugo wiec bedziesz mogla poczytac cos wiecej o tym aparacie... a jesli chodzi o 400D to hmm... co ludź to opinia :] ... moja opinia... jak Canon to 30D, 40D... jak Pentax to k10D bo teraz maja niezla cene a w UK mozna za 399 funtow ( 1800zl , zalezy za ile przeliczasz ) z obiektywem 18-55 kupic co jest swietna cena bo ja na wakacjach dalem 499 :( a funt byl po 5,40 jak pamietam dobrze... Olympus hmmm 4/3 ma swoje minusy i plusy , dlamnie ma wiecej minusow :] wiec bym nie kupil..

LV bez uchylanego ekranu to totalne nieporozumienie :-/ ( jak dla mnie :] )

Dziudzik 
Nowy

Właśnie 30D już dość drogo wychodzi bo przyda sie jeszcze jakiś futerał oraz karta, im dłużej czytam forum tym mniej zdecydowana jestem :mrgreen: bo widzę np, że nikon d40x czy d60 z dobrymi obiektywami mieszczą sie do 2500 :neutral: i coraz trudniej się zdecydowac
Ostatnio zmieniony przez Dziudzik Sro 09 Kwi, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

slimaczysko 
Początkujący

Tez mialem taki problem jak kupowalem aparat... czytajac tylko bolala mnie glowa od myslenia... co osoba to opinia, wojan miedzy Canonem i Nikonem poprostu mnie dobijala... wiec sobie zebralem 3 model ktore mnie interesowaly i podstawilem do swoich potrzeb i wybralem najmniejsze zlo hehe

Ja wyszedlem z zalozenia ze kupie drozsze body a na lepsze obiektywy dociułam jakos... z tym ciułaniem troche ciezko ale powoli idzie... i w sumie nie zaluje... teraz bym sobie plul w twarz dlaczego odrazu nie wziolem k10d tylko np k100d...

Znowu inni radza zeby brac tanie body a dobre szklo... nikt Ci nie powie co lepsze... sama musisz zdecydowac... w Pentaxie o tyle mialem lepiej ze szklo ktore daja prawie za darmo ( a teraz w UK body drozsze niz body + kit) jest calkiem niezle, jedno z najlepszych z kitowych...

Dziudzik 
Nowy

Potrzeby rysują się jako rozległe więc chyba muszę skupić się na w miarę dobrych obiektywach i nie wiem czy tu oferta nikona nie jest w sam raz? :)

slimaczysko 
Początkujący

Jak juz sie zdecydujesz na Nikona to mniejsze zlo z tych dwoch to d60... ma nieliczne zmiany ale dosyc istotne... tyle ze z nowym o wiele lepszym kitem kosztuje okolo 1900zl chyba ze wezmnisz body i cos leszego.. jak tomron 17-50 /2.8 bardzo bardzo czesto polecane szklo...

Tak zebys wiedziala... miedzy k10d, Canonem 30d, Nikonem d80 w porownaniu do nikonem d60 dzieli przepasc to odrebne segmenty jesli chodzi o mozliwosci tworcze... ale nie kazdy potrzebuje az tyle i tutaj wlasnie zaczyna sie problem bo jak mysisz o lustrzance powaznie i chcesz sie rozwijac i wiesz ze nie bedziesz tylko pstrykac na auto to warto zainwestowac bo pozniejsze koszty sprzedania body i kupienia czegos lepszego w wiekszosci przypadkow sie nie kalkuluja...

komor 
Moderator

Co post to opinia, więc ja dam swoją :) Jeśli fotografia nie jest Twoim konikiem (póki co) i budżet nasz taki jak piszesz, to zapomnij o droższych Canonach typu 30D, co najwyżej rozpatrz 400D z lepszym obiektywem niż kitowy lub 450D z kitem, skoro piszą, że jest ulepszony. Ale moim zdaniem Olympus w dual-kicie nie byłby złym wyborem, mała puszka, akurat dla kobiety :)
Cenię sobie Nikony, ale nie te maleństwa D40-D60, moim zdaniem odstają od porównywalnych cenowo Canonów, choć moja opinia nie poparta jest praktyką, tylko lekturą specyfikacji i testów.
Ale napiszę jeszcze raz to, z czym się zgodzą wszyscy przedmówcy: ważniejszy jest obiektyw niż body. Jeśli więc nie zamierzasz wydawać majątku na szklarnię, to kup dobry zestaw z dobrym obiektywem kitowym. Kitowy obiektyw Canona 400D jest kiepski (mam i nie używam), dobrą opinię mają Pentax i Olympus w tym dual-kicie też zdaje się nie jest zły, jak pamiętam.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Czw 10 Kwi, 2008   

Komor ma rację! Obiektywy to podstawa!
Olek to dobra oferta z tymi 2 obiektywami, za dobrą cenę. Ale gorzej jeśli będziecie chcieli iść później na przód...

Dziudzik 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Kwi, 2008   

chciałam sie jeszcze zapytać jak sie maja testy np z tej strony:http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
do rzeczywistości, ponieważ tutaj k10d ma gorsze zdjęcia przynajmniej na moje amatorskie oko niż nikony

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Pią 11 Kwi, 2008   

Dziudzik napisał/a:
chciałam sie jeszcze zapytać jak sie maja testy np z tej strony:http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
do rzeczywistości, ponieważ tutaj k10d ma gorsze zdjęcia przynajmniej na moje amatorskie oko niż nikony

To jest kwestia oprogramowania aparatu. Zrob zdjecia w RAW i wywolaj na kompie, a beda praktycznie takie same, jak z nikona d80, d40x, czy d60.

Odpowiedz do tematu