Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 07 Kwi, 2008 Lustrzanka dla dwojga do ok 2200-2500
Cześć!
Jest to mój pierwszy post na forum:) i tak jak w temacie szukam dla siebie i męża aparatu do ok 2200-2500zł. Po Wizycie w mediamarktcie i przeszperaniu forum oraz sklepów internetowych rozważam zakup pomiędzy:
- Zestawem Olympusa E-510 + ob. 14-42mm + 40-150mm (ok 2222zł w tym filtr UV)
- Pentaxem K200d i tu nie wiem czy sie opłaca zestaw z 18-55mm (ok 2200 zł)
- jakiś Canon np 400/450D
nie wiem czy kupić na początek samo Body czy jednak zestaw (czy to sie opłaca?), zestaw olympusa jest dość kuszący choć z drugiej strony na początek wystarczy nam jeden obiektyw ale za to lepsze Body?
Aparat bedzie dla dwoch osob wiec raczej będzie musiał i sprawdzić się u cioci na imieninach , wycieczce (pstrykanie budynków i nas) oraz dla jakiś małych zabawek męża - figurki itp czy co on tam wymyśli...
Z góry dziękuje za pomoc.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 07 Kwi, 2008
problem polega na tym, że nie kupisz samego body bez obiektywu - musisz, po prostu musisz mieć jakiś obiektyw.
Ogólnie rzecz biorąc moim zdaniem Olympus E-510 jest bardzo wygodnym aparatem (w mojej dłoni ). Natomiast Canon zaoferuje Ci szeroką gamę obiektywów, na które później będziecie wydawać masę kasy.
Moim zdaniem Olympus bedzie wygodny (z drugiej strony wygodne też będzie Fuji s9600 )
pdf100 [Usunięty]
Wysłany: Wto 08 Kwi, 2008
Pentax K200D według mnie byłby lepszym wyborem,
pozatym,
nowa wersja kita pentaxa jest poprostu... dobra ,
gdyby mi koniecznie nie zależało na świetle F/2.8 dla wszystkich ogniskowych
pewno bym samego "kita" zamówił (biorąc pod uwage jego cene) do mojej k10,
w tym wypadku,
k10 mam od niedawna i wiem że uszczelnienia mogą się przydać
(nawet w domu, nigdy nie zostawiaj aparatu z dzieckiem )
osobiście bardziej podoba mi sie wizualnie pentax ale w porównaniu z olympusem nie ma podglądu kadru na LCD czyli live view a chyba jest to dosc przydatne dla początkujacego>?
osobiście bardziej podoba mi sie wizualnie pentax ale w porównaniu z olympusem nie ma podglądu kadru na LCD czyli live view a chyba jest to dosc przydatne dla początkujacego>?
A to zalezy. Wedlug mnie live view moze byc przydatne tylko w niektorych sytuacjach jak np. fotografowanie jakiegos kwiatka w sytuacji gdy fotograf nie chce sie klasc na glebie. Ale z drugiej strony ekran lcd powinien byc wtedy uchylny, a taki to chyba ma dopiero E-3.
Jeszcze tylko zapytam czy canony nie brac pod uwage (400d/450d/30d-on juz troche drozej wychodzi ale moze warto dozbierac;) )??? ogolnie nie jestem uprzedzona do zadnej firmy:)
Jezeli stac Cie na 30D to chyba bedzie najtrafniejszy... test 450D ukaze sie na Optyczne.pl juz nie dlugo wiec bedziesz mogla poczytac cos wiecej o tym aparacie... a jesli chodzi o 400D to hmm... co ludź to opinia :] ... moja opinia... jak Canon to 30D, 40D... jak Pentax to k10D bo teraz maja niezla cene a w UK mozna za 399 funtow ( 1800zl , zalezy za ile przeliczasz ) z obiektywem 18-55 kupic co jest swietna cena bo ja na wakacjach dalem 499 a funt byl po 5,40 jak pamietam dobrze... Olympus hmmm 4/3 ma swoje minusy i plusy , dlamnie ma wiecej minusow :] wiec bym nie kupil..
LV bez uchylanego ekranu to totalne nieporozumienie :-/ ( jak dla mnie :] )
Właśnie 30D już dość drogo wychodzi bo przyda sie jeszcze jakiś futerał oraz karta, im dłużej czytam forum tym mniej zdecydowana jestem bo widzę np, że nikon d40x czy d60 z dobrymi obiektywami mieszczą sie do 2500 i coraz trudniej się zdecydowac
Ostatnio zmieniony przez Dziudzik Sro 09 Kwi, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Tez mialem taki problem jak kupowalem aparat... czytajac tylko bolala mnie glowa od myslenia... co osoba to opinia, wojan miedzy Canonem i Nikonem poprostu mnie dobijala... wiec sobie zebralem 3 model ktore mnie interesowaly i podstawilem do swoich potrzeb i wybralem najmniejsze zlo hehe
Ja wyszedlem z zalozenia ze kupie drozsze body a na lepsze obiektywy dociułam jakos... z tym ciułaniem troche ciezko ale powoli idzie... i w sumie nie zaluje... teraz bym sobie plul w twarz dlaczego odrazu nie wziolem k10d tylko np k100d...
Znowu inni radza zeby brac tanie body a dobre szklo... nikt Ci nie powie co lepsze... sama musisz zdecydowac... w Pentaxie o tyle mialem lepiej ze szklo ktore daja prawie za darmo ( a teraz w UK body drozsze niz body + kit) jest calkiem niezle, jedno z najlepszych z kitowych...
Jak juz sie zdecydujesz na Nikona to mniejsze zlo z tych dwoch to d60... ma nieliczne zmiany ale dosyc istotne... tyle ze z nowym o wiele lepszym kitem kosztuje okolo 1900zl chyba ze wezmnisz body i cos leszego.. jak tomron 17-50 /2.8 bardzo bardzo czesto polecane szklo...
Tak zebys wiedziala... miedzy k10d, Canonem 30d, Nikonem d80 w porownaniu do nikonem d60 dzieli przepasc to odrebne segmenty jesli chodzi o mozliwosci tworcze... ale nie kazdy potrzebuje az tyle i tutaj wlasnie zaczyna sie problem bo jak mysisz o lustrzance powaznie i chcesz sie rozwijac i wiesz ze nie bedziesz tylko pstrykac na auto to warto zainwestowac bo pozniejsze koszty sprzedania body i kupienia czegos lepszego w wiekszosci przypadkow sie nie kalkuluja...
Co post to opinia, więc ja dam swoją Jeśli fotografia nie jest Twoim konikiem (póki co) i budżet nasz taki jak piszesz, to zapomnij o droższych Canonach typu 30D, co najwyżej rozpatrz 400D z lepszym obiektywem niż kitowy lub 450D z kitem, skoro piszą, że jest ulepszony. Ale moim zdaniem Olympus w dual-kicie nie byłby złym wyborem, mała puszka, akurat dla kobiety
Cenię sobie Nikony, ale nie te maleństwa D40-D60, moim zdaniem odstają od porównywalnych cenowo Canonów, choć moja opinia nie poparta jest praktyką, tylko lekturą specyfikacji i testów.
Ale napiszę jeszcze raz to, z czym się zgodzą wszyscy przedmówcy: ważniejszy jest obiektyw niż body. Jeśli więc nie zamierzasz wydawać majątku na szklarnię, to kup dobry zestaw z dobrym obiektywem kitowym. Kitowy obiektyw Canona 400D jest kiepski (mam i nie używam), dobrą opinię mają Pentax i Olympus w tym dual-kicie też zdaje się nie jest zły, jak pamiętam.
Komor ma rację! Obiektywy to podstawa!
Olek to dobra oferta z tymi 2 obiektywami, za dobrą cenę. Ale gorzej jeśli będziecie chcieli iść później na przód...
chciałam sie jeszcze zapytać jak sie maja testy np z tej strony:http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
do rzeczywistości, ponieważ tutaj k10d ma gorsze zdjęcia przynajmniej na moje amatorskie oko niż nikony
chciałam sie jeszcze zapytać jak sie maja testy np z tej strony:http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
do rzeczywistości, ponieważ tutaj k10d ma gorsze zdjęcia przynajmniej na moje amatorskie oko niż nikony
To jest kwestia oprogramowania aparatu. Zrob zdjecia w RAW i wywolaj na kompie, a beda praktycznie takie same, jak z nikona d80, d40x, czy d60.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14