Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
ustawienia w kościele
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 15 Kwi, 2011   

lukemeng napisał/a:
ustawiam centralnie ważony i ten pomiar musi skądsik wziąć światło.
Waży scenę względem centrum.
lukemeng napisał/a:
Obniżam na "biały" dekolt i już drabina w górę! To mam z "buta" ten pomiar wziąć?
To jest naświetlenie dla zastanego - interesuje Cię całość sceny, a nie sprowadzenie jasnych elementów do 18% szarości.
lukemeng napisał/a:
Jak mam M czyli sztywne 1/60 i f/2.8 to "manewrowanie" iso i ewentualnie wydłużanie czasu pozwoli mi na zachowanie prawidłowej ekspozycji.
Masz niedoświetlić o 1-2EV - to takie trudne?
lukemeng napisał/a:
czyli dobieram taki czas i iso (nie ruszam przysłony) żeby drabinka była na 0 lub z lekkim plusem.(0,3-0,7)
Nie, dobierasz tak, by było jedna do dwóch pełnych działek poniżej zera... :roll:
lukemeng napisał/a:
Boję się, że na dłuższym czasie zdjęcia będą poruszone, na wyświetlaczu tego nie będzie widać, na monitorze tak.
Nie będzie widać, bo drugi plan jest mało istotny i przy tej przysłonie rozmyty, a pierwszy mrozi lampa.

Reklama

komor 
Moderator

jaad75, już dwukrotnie prostowałeś, że 2 EV to nie są dwie kreski na drabince i nadal groch o ścianę. Masz cierpliwość… :) Gdyby wątkotwórca używał Canona to już dawno być sypnął wiązkę, co? ;)

lukemeng 
Bywalec

jaad75 napisał/a:
To jest naświetlenie dla zastanego - interesuje Cię całość sceny, a nie sprowadzenie jasnych elementów do 18% szarości.

ja nie chcę sprowadzać niczego do tych magicznych 18% tylko chcę sprawdzić, co światłomierz mi "powie", jakie parametry potrzebuje do prawidłowej ekspozycji dla zastanego. No ale jak ma być 1-2 niedoświetlenia to pewnie TTL z tym zrobi porządek. Czyli oprócz tego, że TTL prawidłowo doświetli pierwszy plan, to jeszcze tło "smyknie" w taki sposób iż kompilacja wszystkich ustawień da poprawny pierwszy plan i tło do pewnego momentu jasne. Wiem, wiem, zastane światło zależy od body nie od aparatu, ale TTL pomaga doświetlić.
Czyli tak naprawdę, przysłona zostaje od samego początku bez zmian, jeżeli głównym motywem jest dla mnie para młoda. (chodzi o kościół)

[ Dodano: Pią 15 Kwi, 2011 10:36 ]
komor, a możesz nie drażnić lwa? Narazie dobrze Mu idzie i nie stracił cierpliwości. ;)

Morpheus 
Uczestnik

hijax_pl napisał/a:
A zrobić zdjęcie na pełnym automacie i później podejrzeć jakich ustawień automat użył?

Fakt to by było najlepsze rozwiązanie, zrobić zdjęcie na pełnym automacie i obejrzeć na LCD, jeśli jest ok. to w pobliżu tych parametrów trochę poeksperymentować trochę przysłoną trochę siłą błysku tak żeby zejść jak najniżej z ISO, bo przypuszczam, że automat ustawi bardzo wysokie ISO albo długi czas a to nie jest pożądane, bo zdjęcia mogą wyjść poruszone

komor 
Moderator

Przysłonę w pewnym stopniu dobierasz do zamierzonego efektu głębi ostrości, a w pewnym stopniu do warunków oświetleniowych (jak ciemno to nie przymknę). Czas i ISO dobierasz tak, żeby utrzymać zdjęcie i szumy mieć na dopuszczalnym poziomie. Błysk lampy w trybie TTL rozjaśni 1. plan i ewentualnie tło, jeśli lampa będzie miała się od czego odbić i rozproszyć, a mocy nie zabraknie. Masz parę czynników, które odpowiednio trzeba dobrać na zasadzie kompromisu.
lukemeng napisał/a:
komor, a możesz nie drażnić lwa?

:)

Morpheus 
Uczestnik

Tak czy inaczej beż prób się nie obejdzie a później to już z górki :grin:

lukemeng 
Bywalec

komor napisał/a:
a w pewnym stopniu do warunków oświetleniowych

no te warunki w kościele są z reguły kiepskie więc nic nie zrobię z przysłoną. Przymknę przysłonę to cza "tajma" wydłużyć, a statywu nie posiadam (zresztą w kościele statyw? pobożne życzenia)

komor napisał/a:
i ewentualnie tło, jeśli lampa będzie miała się od czego odbić i rozproszyć, a mocy nie zabraknie.

sklepienie jest po same niebo więc ciężko odbić. Zostaje karteczka, dyfuzor albo goła lampa.

komor napisał/a:
trzeba dobrać na zasadzie kompromisu.

z tym kompromisem to jest różnie, ale mimo wszystko wolę mieć szumy niż poruszenia. Ma być "żyletkowo i plastycznie" ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Gdyby wątkotwórca używał Canona to już dawno być sypnął wiązkę, co? ;)
A zauważyłeś u mnie tego typu tendencję w wątkach warsztatowych?
lukemeng napisał/a:
Wiem, wiem, zastane światło zależy od body nie od aparatu, ale TTL pomaga doświetlić.
Mam wątpliwości, czy rozumiesz o czym piszesz...

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
A zauważyłeś u mnie tego typu tendencję w wątkach warsztatowych?

Sporadycznie… A coś taki poważny? :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
A coś taki poważny? :)
A nic... Ciężki dzień... :smile:

Usjwo 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
A nic... Ciężki dzień... :smile:

Piatek wieczorem to najbardziej optymistayczna pora tygodnia :mrgreen:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

lukemeng napisał/a:
zastane światło zależy od body nie od aparatu
No to jest cos! Ciekawe, co miales na mysli piszac te slowa.

komor 
Moderator

Usjwo napisał/a:
Piatek wieczorem to najbardziej optymistayczna pora tygodnia

Szklanka zawsze może być do połowy pusta, a nie pełna. Ja to widzę tak, że już jest piątek, a jeszcze tyle roboty trzeba zrobić do końca tygodnia… :)

adziohiciek 
Bywalec

lukemeng napisał/a:

ja nie chcę sprowadzać niczego do tych magicznych 18% tylko chcę sprawdzić, co światłomierz mi "powie", jakie parametry potrzebuje do prawidłowej ekspozycji dla zastanego.

Musisz zrozumieć, że nie ma czegoś takiego jak "prawidłowa ekspozycja". To ty decydujesz jak chcesz żeby scena wyglądała - nawet zachowanie matrycowego trybu pomiaru można przewidzieć:

- jak scena jest bardzo jasna - włącza się w body alarm ;] ZA DUŻO ŚWIATŁA!! trzeba skrócić czas! twarze będą niedoświetlone. (tak jest pod światło, tak jest gdy w kadrze pojawia się mocne źródło światła np. okno, tak stanie się również gdy kadr wypełnisz panną młodą w białej sukni)

-Jeśli scena jest ciemna - aparat będzie chciał za wszelką cenę z czerni zrobić 18% szarość, wydłużyć czas, żeby wpuścić trochę światła - bo wydaje mu się, że jest za mało ;) dlatego twarze są prześwietlone, np. gdy w mroku punktowe światło oświetla tylko twarz ;)

dlatego trzeba oszukiwać aparat ;] w pierwszym przypadku korekta na plus - w drugim na minus ;) ile? zacznij od 1ev. sprawdź co wyszło, mało? no to jeszcze podkręć w odpowiednią stronę ;) żyjemy w erze cyfry - to nic nie kosztuje - z czasem to będzie twoja druga natura ;) wszystko wymaga praktyki ;)

a co do lampy to koledzy już dużo napisali ;)

lukemeng 
Bywalec

cybertoman napisał/a:
lukemeng napisał/a:
zastane światło zależy od body nie od aparatu
No to jest cos! Ciekawe, co miales na mysli piszac te slowa.

Boże co ja napisałem. Chodziło mi o to że to światlomierz mierzy zastane.... no niestety winni sie tłumaczą...
jaad75 napisał/a:
w wątkach warsztatowych?

ale grozisz mi?? ;)

jestem laik i nic na to nie poradzę...

staram się coś w tym temacie robić i zadaje głupie i denne pytania.Trudno. W każdym razie dzięki za wskazówki.

Odpowiedz do tematu