Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jaad75, już dwukrotnie prostowałeś, że 2 EV to nie są dwie kreski na drabince i nadal groch o ścianę. Masz cierpliwość… Gdyby wątkotwórca używał Canona to już dawno być sypnął wiązkę, co?
To jest naświetlenie dla zastanego - interesuje Cię całość sceny, a nie sprowadzenie jasnych elementów do 18% szarości.
ja nie chcę sprowadzać niczego do tych magicznych 18% tylko chcę sprawdzić, co światłomierz mi "powie", jakie parametry potrzebuje do prawidłowej ekspozycji dla zastanego. No ale jak ma być 1-2 niedoświetlenia to pewnie TTL z tym zrobi porządek. Czyli oprócz tego, że TTL prawidłowo doświetli pierwszy plan, to jeszcze tło "smyknie" w taki sposób iż kompilacja wszystkich ustawień da poprawny pierwszy plan i tło do pewnego momentu jasne. Wiem, wiem, zastane światło zależy od body nie od aparatu, ale TTL pomaga doświetlić.
Czyli tak naprawdę, przysłona zostaje od samego początku bez zmian, jeżeli głównym motywem jest dla mnie para młoda. (chodzi o kościół)
[ Dodano: Pią 15 Kwi, 2011 10:36 ] komor, a możesz nie drażnić lwa? Narazie dobrze Mu idzie i nie stracił cierpliwości.
A zrobić zdjęcie na pełnym automacie i później podejrzeć jakich ustawień automat użył?
Fakt to by było najlepsze rozwiązanie, zrobić zdjęcie na pełnym automacie i obejrzeć na LCD, jeśli jest ok. to w pobliżu tych parametrów trochę poeksperymentować trochę przysłoną trochę siłą błysku tak żeby zejść jak najniżej z ISO, bo przypuszczam, że automat ustawi bardzo wysokie ISO albo długi czas a to nie jest pożądane, bo zdjęcia mogą wyjść poruszone
Przysłonę w pewnym stopniu dobierasz do zamierzonego efektu głębi ostrości, a w pewnym stopniu do warunków oświetleniowych (jak ciemno to nie przymknę). Czas i ISO dobierasz tak, żeby utrzymać zdjęcie i szumy mieć na dopuszczalnym poziomie. Błysk lampy w trybie TTL rozjaśni 1. plan i ewentualnie tło, jeśli lampa będzie miała się od czego odbić i rozproszyć, a mocy nie zabraknie. Masz parę czynników, które odpowiednio trzeba dobrać na zasadzie kompromisu.
no te warunki w kościele są z reguły kiepskie więc nic nie zrobię z przysłoną. Przymknę przysłonę to cza "tajma" wydłużyć, a statywu nie posiadam (zresztą w kościele statyw? pobożne życzenia)
komor napisał/a:
i ewentualnie tło, jeśli lampa będzie miała się od czego odbić i rozproszyć, a mocy nie zabraknie.
sklepienie jest po same niebo więc ciężko odbić. Zostaje karteczka, dyfuzor albo goła lampa.
komor napisał/a:
trzeba dobrać na zasadzie kompromisu.
z tym kompromisem to jest różnie, ale mimo wszystko wolę mieć szumy niż poruszenia. Ma być "żyletkowo i plastycznie"
ja nie chcę sprowadzać niczego do tych magicznych 18% tylko chcę sprawdzić, co światłomierz mi "powie", jakie parametry potrzebuje do prawidłowej ekspozycji dla zastanego.
Musisz zrozumieć, że nie ma czegoś takiego jak "prawidłowa ekspozycja". To ty decydujesz jak chcesz żeby scena wyglądała - nawet zachowanie matrycowego trybu pomiaru można przewidzieć:
- jak scena jest bardzo jasna - włącza się w body alarm ;] ZA DUŻO ŚWIATŁA!! trzeba skrócić czas! twarze będą niedoświetlone. (tak jest pod światło, tak jest gdy w kadrze pojawia się mocne źródło światła np. okno, tak stanie się również gdy kadr wypełnisz panną młodą w białej sukni)
-Jeśli scena jest ciemna - aparat będzie chciał za wszelką cenę z czerni zrobić 18% szarość, wydłużyć czas, żeby wpuścić trochę światła - bo wydaje mu się, że jest za mało dlatego twarze są prześwietlone, np. gdy w mroku punktowe światło oświetla tylko twarz
dlatego trzeba oszukiwać aparat ;] w pierwszym przypadku korekta na plus - w drugim na minus ile? zacznij od 1ev. sprawdź co wyszło, mało? no to jeszcze podkręć w odpowiednią stronę żyjemy w erze cyfry - to nic nie kosztuje - z czasem to będzie twoja druga natura wszystko wymaga praktyki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9