Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sam niedawno wybierałem pomiędzy 3100, a D90- po przeczytaniu chyba wszystkich możliwych testów i recenzji wybrałem D90- na razie jestem w samozachwycie (kupiłem go 13 kwietnia). Moim skromnym zdaniem warto dopłacić i to bez dwóch zdań- to że bazuje na D300 mówi samo za siebie...
To jeszcze jedna kwestia. Czy można nagrywać video poprzez wizjer? Wyobraziłem sobie sytaucję jak w dzisiejszy słoneczny dzień chcę coś nagrać i przez słońce mało co widzę na wyświetlaczu. Jeśli nagrywanie filmów jest tylko przez ekranik, to chyba trudno będzie ręcznie złapać ostrość (?) nie wiem, pytam o doświadczenia z d90 lub innymi, bo w przypadku d3100 może mało co widzę, ale wiem, że mogę automatycznie złapać ostrość.
No chyba, że można nagrywać widząc co się dzieje w wizjerze?
To jest ewentualna wada d90 wzgl. d3100, a druga to większa waga, choć przyznaję razem z żoną, że do obiektywu 18-105 lepszy korpus to d90 a nie d3100, ale mimo wszystko cięższy.
O plusach i przewadze d90 nad 3100 nie piszę, bo sami wiecie lepiej
W wizjerze będzie ciemnica. Jedynym rozwiązaniem by patrząc przez wizjer coś widzieć podczas nagrywania jest wizjer elektroniczny lub lunetkowy. No ale tego nie ma w sztandarowych konstrukcjach lustrzankowych.
mirko-slavko napisał/a:
Wyobraziłem sobie sytaucję jak w dzisiejszy słoneczny dzień chcę coś nagrać i przez słońce mało co widzę na wyświetlaczu.
Pomarudzę jeszcze. Idąc tropem wideofilmowania potrzebuję lustrzanki zapisujacej filmy w pliku .avi (jak pisałem wcześniej). Już prawie ręce me sięgają po d90, a tu widzę promocję w pewnej sieci - bez VAT, co powoduje, że różnica w cenie pomiędzy d90 a d5000 wynosi realnie 1100 zł (d90 nie ma już w tym sklepie w ofercie).
Wiem, że lepszy jest d90, ale czy jego plusy takie jak górny wyświetlacz, lepszy dostęp do funkcji itp. ma dla mnie amatora cenę 1100 zł? D5000 ma też dwie przewagi wzgl d90 jak ruchomy wizjer i mniejsza waga. Sam powinienem sobie odpowiedzieć, ale jakie jest wasze zdanie?
Może za tę różnicę dokupić stałkę i przekonać żonę, że lepsze zdjęcia czasem jej zrobię i jeszcze na kosmetyki zostanie
D90/D5000 nagrywają filmy korzystając z kodeka MJPEG i kontenera AVI
D3100/D5100 używają kodeka H.264 i kontenera MOV
mirko-slavko napisał/a:
A po to byłyby filmy, żeby sobie obejrzeć w TV
Jakie kodeki wspiera odtwarzacz multimedialny w Twoim telewizorze?
mirko-slavko napisał/a:
Wiem, że lepszy jest d90, ale czy jego plusy takie jak górny wyświetlacz, lepszy dostęp do funkcji itp. ma dla mnie amatora cenę 1100 zł?
Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć. Pamiętaj, że jest tam też wizjer na pryzmacie pentagonalnym, silnik AF, wyższa rozdzielczość tylnego LCD (dla niektórych to bardzo istotne).
Ten dylemat musisz rozwiązać sam, bo dla jednego przewagi D90 są nie do przecenienia, dla drugiego – nie. Moim skromnym zdaniem jest zgodnie z przysłowiem: czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Czyli dopóki nie zasmakujesz lepszej ergonomii to spokojnie można żyć z tym, co oferuje korpus typu D5000, w zamian mając dodatkowo stałkę 35/1,8G. A jak Cię fotografia wciągnie to za rok albo dwa wymienisz D5000 na coś nowszego i z wyższej półki, choćby D7000, który wtedy pewnie będzie już na wyprzedażach.
A tak na marginesie mała waga aparatu to nie zaleta, tylko cecha. A w dłuższej perspektywie, dla wielu osób to wada.
Wiem, że lepszy jest d90, ale czy jego plusy takie jak górny wyświetlacz, lepszy dostęp do funkcji itp. ma dla mnie amatora cenę 1100 zł?
Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć. Pamiętaj, że jest tam też wizjer na pryzmacie pentagonalnym, silnik AF, wyższa rozdzielczość tylnego LCD (dla niektórych to bardzo istotne).
Jeśli skusi cię kiedyś błyskanie, to niebagatelnym atutem jest jeszcze wbudowany sterownik CLS. Mając, nawet najprostszą byle systemową, lampę możesz zasmakować zdalnego sterowania. To jest naprawdę świetne!
Najtańszy statyw, parasolka plus może blenda i efekt może być naprawdę powalający.
Kupiłem d90 18-105, na razie mam do nieco ponad 24h, więc jest testowanie i wspomaganie instrukcją.
Generalnie jak w domu - nikon to jest to (jako użytkownik analoga nikona), zaczynam rozumieć zachwalanie plusów lepszej ergonomii - 2 pokrętła, szybki wybór funkcji, a nade wszystko górny wyświetlacz. Myślę, że będzie dobrze. Jedynie muszę przyzwyczaić się do cechy tego apartu, jaką jest zdecydownie większa waga niż analoga - chyba zacznę ćwiczyć dłonie hehe.
Oczywiście jestem zadowolony z samego sprzętu, z efektów na pewno też będę (nie że coś nie tak - za mało okazji do testów)
Niniejszym dziękuję wszystkim za uczestnictwo w moim temacie, za cenne porady i ciepliwość.
Pozdrawiam
Ok, więc ja odświeże troszke termat z racji tego ze mam podobny dylemat, tyle ze interesujące kwestie nie zostaly jeszcze opisane w tym temacie.
Mianowicie wybór moj jest pomiedzy modelami:
Nikon D3100 + Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR
oraz
Canon 550D + EF-S 18-55mm IS
Chodzi mi o jakosc zdjęć, ostrość. Czy w ogolnej kolorystyce tych dwoch marek/modeli jest taka zależność ze Nikon robi zdjęcia "cieplejsze" a Canon bardziej "surowe"? Jestem pół amatorem, wiem ze wiele zalezy od nastawien, ale porównywalem zdjecia robione w podobnych warunkach/nastawach.
Czy w ogolnej kolorystyce tych dwoch marek/modeli jest taka zależność ze Nikon robi zdjęcia "cieplejsze" a Canon bardziej "surowe"?
Wieść gminna niesie, że Nikon robi na żółto a Canon na czerwono. A tak na poważnie, to jak coś Ci nie będzie pasować to sobie doregulujesz w ustawieniach JPG, czy ma być cieplej, zimniej, więcej/mniej koloru/kontrastu. Wszystkie te puszki mają takie możliwości ustawień.
Zwróć więcej uwagi na obiektywy. Do D3100 masz w zestawie polecany na tym forum całkiem udany 18-105 VR, co prawda plastikowiec ale chwalony. Do 550D masz tylko zwykłego kita 18-55 IS. Puszka z troszę wyższej półki, a obiektyw z niższej.
Dziękuje za odpowiedz:) Na stronie http://www.pixel-peeper.com/ przejzalem wiele zdjęć zrobionych Canonem 550d oraz Nikonem 3100, były to zdjęcia robione różnymi obiektywami w obu przypadkach i naprawde jak na moje amatorskie oko to Nikonem robi sie zdjęcia cieplejsze, przyjemniejsze dla oka, zdjęcia ktore można "poczuć"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9