Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 25 Kwi, 2011 jaka lustrzanka zamiast d70 + foto + film
Witam,
Fotografuje od wielu lat na poziomie amatorskim. Moj sprzet to nikon d 70 + sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro + lampa błyskowa nikon sb 800. Jakies 2 lata temu zakupilem kamere canon hv40. uzywam jej do rodzinnego filmowania. Chcialbym wreszcie wymienic sprzet foto ale zalezy mi rowniez na dobrych opcjach filmowania. Podoba mi sie "zabawa" z glebia ostrosci i nieco "kinowy" efekt uzykiwany dzieki kreceniu filmow lustrzankami, czego niestety nie moge za bardzo uzyskac w/w kamera.
Mam prosbe o porade jaka lustrzanke byscie mi polecili. Ze wzgledu na obiekty i lampe, moze lepiej abym zostal przy nikonie. Na Canona 5d mnie nie stac, po za tym to nie dla mnie - amatora. Zamierzam kupic obiektyw Tamron 17-50mm f2.8 XR Di II VC bo ma dobre swiatlo i opinie. Jaka zatem "puszke" polecicie? Czy warto sie zastanowci nad nikonem 5100?
Panasonic GH2 - ma bardzo rozbudowane funkcje filmowania. Nie widać różnicy w jakości w porównaniu z Canonem 5d (vide sample na Youtube) + specjalnie skonstruowany do niego obiektyw do filmowania 14-140.
Panasonic GH2 - ma bardzo rozbudowane funkcje filmowania. Nie widać różnicy w jakości w porównaniu z Canonem 5d (vide sample na Youtube) + specjalnie skonstruowany do niego obiektyw do filmowania 14-140.
Jak to nie widać ? GH2 pozostawia daleko w tyle 5D II, oczywiście po hacku softu.... (jeśli chodzi o film).
polecam się zalogować, ściągnąć na dysk i oglądać wtedy....
Jakość obrazu (foto) taka jak w D300s, więc całkiem przyzwoita.
Przed ewentualnym zakupem warto przetestować aparat na obecność "krechy" (wada występuje podczas filmowania przy parametrach iso 800 i wyżej, 24 lub 25 klatek na sekundę, migawka 1/50s i szybsze), czyli poziomego przyciemnionego obszaru grubości około kilkudziesięciu pikseli, pojawiającego się w okolicy 3/4 kadru patrząc od góry (przy ustawieniu migawki 1/50s).
Bo ewentualna zabawa z serwisem to droga przez mękę, której własnie teraz doświadczam....
Czemu mnie nie dziwi, kto tak ochoczo pospieszył z jednowyrazowym poparciem, kiedy chodzi o wskazanie jakiejś wady 5D, lub wykazanie, że jakiś inny aparat może być w pewnym aspekcie lepszy.
A na wielkość matrycy i dostępne jasne obiektywy też jest jakiś hack softu?
komor, pisałem już o tym kiedyś - GH2, ze shackowanym softem dajwał najlepszą jakość obrazu spośród filmujących aparatów, wbrew obiegowej opinii mówiącej, że 5D Mk.II to szczyt szczytów w tej dziedzinie.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 18 Gru, 2011
jaad75,
To ciekawe jaki będzie / jest nikon 1 V1/J1.
Specyfikacja: Zapis wideo:
1920 x 1080 (Full HD 1080/60i) 59.94 kl./s
• 1920 x 1080 (Full HD 1080/30p) 29.97 kl./s
• 1280 x 720 (HD 720/60p) 59,94 kl./s
• Filmy spowolnione: 640x240 z szybkością 400 kl./s lub 320x120 z szybkością 1200 kl./s (odtwarzanie w trybie 30p/29.97 kl./s)
• Filmy nagrane w trybie fotografowania: 1072 x 720 / 60p (59.94 kl./s) (odtwarzanie w trybie 24p/23.976 kl./s)
• Ruchome zdjęcie: 1920 × 1080 / 60p (59.94 kl./s) (odtwarzanie w trybie 24p/23.976 kl./s)
Maksymalny czas nagrania: 1080/60i - 20 minut, 1080/30p - 20 minut, 720/60p -29 minut.
... i AF fazowy/kontrastowy.
komor, pisałem już o tym kiedyś - GH2, ze shackowanym softem dajwał najlepszą jakość obrazu spośród filmujących aparatów, wbrew obiegowej opinii mówiącej, że 5D Mk.II to szczyt szczytów w tej dziedzinie.
Ale ja nie zaprzeczam, tylko się uśmiecham na fakt, kto wyjechał z jednowyrazowym poparciem takiego stwierdzenia.
A na wielkość matrycy i dostępne jasne obiektywy też jest jakiś hack softu?
Jeśli chodzi o dostępne obiektywy to nie ma problemu -pod GH2 przez odpowiednią przejściówkę da się podpiąć chyba wszystko. Tak więc problem nie istnieje. Oczywiście ze względu na matrycę GO dla tych samych szkieł użytych w FX będzie większa. Jednak biorąc pod uwagę, że dostępne są szkła typu Nocton 25mm f/0.95 to nie ma się w sumie czym przejmować.
Warto zerknąć na filmy, do których dałem linka -albo poszukać czegoś jeszcze na sieci. Po prostu obraz sam się broni......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10