Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Fajne są, śmieszne trochę komentarze: "perfekter fokus....." przecież on korzysta z bluru w programie do obróbki
a moim zdaniem na większości ciężko stwierdzić przy tak małej fotce, bo nawet jakby rysował maskę to powinno być "odcięcie" na jakąś ilość pikseli a tu tego nie zauważysz, exifów nie ma, granice wyglądają naturalnie, krawędzie nie są "ciągnięte ani smużone".
Dodatkowo widać, że fotka po zmniejszeniu jest rozmyta po całości więc nie wiem na jakiej podstawie można wydać tu jednoznaczną opinie czy to obróbka czy to tilt.
moronica napisał/a:
mi to wyglada na tilta
w tym portfolio są fotki, które niosą znamiona uzycia tiltu ale na pewno tiltem tego byś nie zrobiła
Ogólnie fajne pomysły-podoba mi się, nic tylko pochylić czoło i brać się do roboty a ja znowu w pracy siedzę
Quaint [Usunięty]
Wysłany: Pią 13 Maj, 2011
kozidron napisał/a:
Quaint napisał/a:
Fajne są, śmieszne trochę komentarze: "perfekter fokus....." przecież on korzysta z bluru w programie do obróbki
a moim zdaniem na większości ciężko stwierdzić przy tak małej fotce, bo nawet jakby rysował maskę to powinno być "odcięcie" na jakąś ilość pikseli a tu tego nie zauważysz,
ja nie mam z tym problemu, wezmę pena do ręki i zbluruję ci tylko to co będę chciał, to foto to nie perfect focus, to perfect obróbka:
Quaint, to nie kwestia samego zblurowania "tego co bys chcial". na tym zdjeciu to ewidentny tilt - zwroc uwage ze autobus rownolegly do aparatu jest ostry tylko w jednym punkcie od ktorego stopniowo rozchodzi sie blur
a najbardziej ewidentne to jest to zdjecie
zreszta spojrzcie na tagi
teoretycznie moze to byc obrobka tylko wlasciwie po co? raz ze taka "perfekt obrobka" jest czasochlonna a dwa - dla szpanu ze ma sie fajne tagi na flickrze?
kozidron [Usunięty]
tak jak mówiłem, na podstawie tych miniaturek nie mozna nic ostatecznie stwierdzić, oczywiscie mozna przyjąć, że to tilt, bo komu by sie chciało tyle czasu poświęcić na obróbkę- chociaż wykluczyć nie można, poza tym koleś otagował fotki (w sumie exifów nie ma).
Quaint napisał/a:
wezmę pena do ręki i zbluruję ci tylko to co będę chciał, to foto to nie perfect focus, to perfect obróbka:
że, tak konkretnie zapytam- Quaint a w czym bys obrabiał ?
Quaint [Usunięty]
moronica napisał/a:
Quaint, to nie kwestia samego zblurowania "tego co bys chcial". na tym zdjeciu to ewidentny tilt - zwroc uwage ze autobus rownolegly do aparatu jest ostry tylko w jednym punkcie od ktorego stopniowo rozchodzi sie blur
najostrzejszy jest facet, po prawej jego stronie w tle autobus jest rozmyty, po lewej stronie faceta już nie, magia co? to są proste rzeczy do zrobienia i nie trwające długo, tilt-shift programem czy obiektywem, nie odróżnisz tego tak jak dobrego programowego hdr nie odróżnisz od prawdziwego z kilku zdjęć.
moronica napisał/a:
teoretycznie moze to byc obrobka tylko wlasciwie po co? raz ze taka "perfekt obrobka" jest czasochlonna a dwa - dla szpanu ze ma sie fajne tagi na flickrze?
nie jest czasochłonna, to kwestia 10 minut na tym foto z autobusem, nie rozumiem też słowa po co? człowiek odstaje od innych i szuka czegoś nowego w fotografii i wg. mnie mała ingerencja w foto nie przeszkadza, przy okazji to on:
nie odróżnisz tego tak jak dobrego programowego hdr nie odróżnisz od prawdziwego z kilku zdjęć.
A jak mam to rozumieć?
To że człowiek nie odróżni HDR-a zrobionego z kilku zdjęć czy jednego.
kozidron [Usunięty]
moronica napisał/a:
Quaint, no to zapraszam, pokaz swoje podobne zdjecie obrobione tak by nie dalo sie poznac ze to zwykly blur w programie do obrobki grafiki
moronica ale serio da radę, tylko trud jest spory, weź tez pod uwagę że to jest mały rozmiar a fotka wygląda, jakby na końcu była jeszcze lekko rozmyta "po całości" ....bez sensu, że sie spieracie - bo na prawdę nie ma o co.
[ Dodano: Pią 13 Maj, 2011 12:51 ] Quaint, znowu mam wrażenie, że się spierasz o "pietruszkę"
w kwestii tego jak to latwo, szybko i nie da sie poznac w niewielkim rozmiarze...
po blurowej obwodce wokol latarni od razu widac, ze bylo cos majstrowane i nawet jesli autor uzyl obiektywu z tiltem to i tak sztucznie doblurowal tlo
Quaint, z ta kasa to taki bezmyslnie rzucony frazes. rownie dobrze mozna spytac po co sprzedaja bardzo jasne obiektywy skoro mozna podbic iso a tlo zblurowac w programie. wysil sie troche bardziej
Quaint [Usunięty]
moronica napisał/a:
Quaint, no to zapraszam, pokaz swoje podobne zdjecie obrobione tak by nie dalo sie poznac ze to zwykly blur w programie do obrobki grafiki
Jak ty zrobisz swojego tilta
[ Dodano: Pią 13 Maj, 2011 12:53 ]
moronica napisał/a:
Quaint, z ta kasa to taki bezmyslnie rzucony frazes. rownie dobrze mozna spytac po co sprzedaja bardzo jasne obiektywy skoro mozna podbic iso a tlo zblurowac w programie. wysil sie troche bardziej
Powiedz mi jeszcze że pakowanie megapixeli to nie kasa i nie mam pytań do ciebie
Quaint, czyli nie poswiecisz 10 minut by udowodnic swoje racje? bo ze taki efekt mozna uzyskac obiektywem to chyba tego nikt nie podwaza wiec co chcesz bym udowodnila?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10