Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy ktoś może wypowiadać się na temat rzeczowo? A nie umieszczać tu swoje złośliwości? Rozumiem, że każdy jeden tutaj zna się na fotografii lepiej niż drugi, ale mało mnie to interesuje.
Czy ktoś może wypowiadać się na temat rzeczowo? A nie umieszczać tu swoje złośliwości? Rozumiem, że każdy jeden tutaj zna się na fotografii lepiej niż drugi, ale mało mnie to interesuje.
musisz wyluzować, wszystko już zostało napisane, wątek właściwie można zamknąć. Nie ma sensu rozwijać dalej tego tematu, zreszta musiałabyś bardziej doprecyzować co jest jeszcze nie jasne - to raz a dwa wątek nie jest twoja własnością, ty jesteś tylko autorką pytania i wszyscy inni (moze poza mną) wnieśli do niego tyle, że może kiedyś w przyszłości ktoś jeszcze z niego skorzysta ale jak znam życie pewnie założy drugi
"na koncercie" to jednak trzeba myśleć - bo światłomierz to nie jest "prawda ostateczna"
Dokładnie tak jest, przy tak zmiennym i trudnym oświetleniu jak na koncercie trzeba i tak cały czas kontrolować i korygować wskazania światłomierza. BTW pomyłka w naświetleniu nawet o 1 EV na negatywie jeszcze nie jest tragedią, co innego diapozytyw, tu taki błąd jest nieodwracalny, zwłaszcza przy prześwietleniu nie da się już odzyskać szczegółów (będzie tylko biała plama) ale to już inna bajka... Tak więc mariettakredka, spokojnie rób tak jakby była to czterysetka ale pamiętając o tym, żeby analizować światła w kadrze, korygując ekspozycję. Proponuję Ci część zdjęć zrobić zgodnie ze wskazaniami światłomierza, część prześwietlić, część nie doświetlić, a na pewno kilka wyjdzie dobrych. Wtedy na następnym koncercie będziesz już posiadała wiedzę jak jest najlepiej bo najlepsza nauka to na własnych błędach i doświadczeniach.
A czynnik losowy w pomiarze światłą w zenitach jest całkiem spory (przynajmniej w tych, które miałem w rękach) - ja osobiście mu nie ufam. Ale jak się już na nim opierać to:
martin33-73 napisał/a:
pomyłka w naświetleniu nawet o 1 EV na negatywie jeszcze nie jest tragedią, co innego diapozytyw, tu taki błąd jest nieodwracalny
W związku z tym czy to będzie negatyw czarno biały ISO400 czy 800 - większej różnicy nie robi. A jak już chcemy zgodnie z czułością naświetlać, to albo korygujemy wskazanie wątpliwej jakości światłomierza, albo jedziemy z Sunny/16
W zenitach pomiar światła jest bardzo uśredniony tzn. o ile dobrze pamiętam to wskazuje tylko ile średnio światła dociera do filmu i nie bierze pod uwagę kontrastów. Można by powiedzieć ,,widzi" równo oświetlony, idealnie szary świat Sunny/16 pamiętam z czasów Smieny i to była dobra nauka...
W zenitach pomiar światła jest bardzo uśredniony tzn. o ile dobrze pamiętam to wskazuje tylko ile średnio światła dociera do filmu i nie bierze pod uwagę kontrastów
Tak - choć mam wrażenie, że jego wskazania są silnie skorelowane ze stanem bateryjki go zasilającego. Albo innego widzimisia...
Tak - choć mam wrażenie, że jego wskazania są silnie skorelowane ze stanem bateryjki go zasilającego.
Dlatego warto używać srebrowych, a nie alkalicznych (czyli SR-43(44) zamiast LR-43(44)). Alkalicznym wyraźnie spada napięcie w miarę rozładowania i wskazania światłomierza dryfują, 1EV i dalej... A srebrowe maja płaską charakterystykę. Tylko trudniej je dostać.
Ale to jeśli interesuje nas precyzyjne naświetlenie (np. dia). Dla negatywu 1EV błędu oczywiście widać, ale tragedii nie ma. Oto przykład (słabe zdjęcia, ale nie mam innych, bracketing na błonie jest zbyt kosztowny), Kodak Ektar 100
Subiektywnie prawidłowa ekspozycja
Niedoświetlone o jeden stopień
A tutaj +1EV
Gdybym miała inny obiektyw to nie byłoby problemu.
proszę odpowiedz mi tylko na jedno.
czemu podajesz przysłonę jako wartość aparatu jeśli chodziło o obiektyw i czemu tak trudno było napisać wcześniej że nie masz innego obiektywu... ?
Wiesz... jasnowidzami nie jesteśmy... im dokładniej opiszesz już w pierwszy poście czyli zakładając temat - tym szybciej otrzymasz satysfakcjonującą odpowiedź, bez zbędnych pytań i komentarzy...
nie sądzisz ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10