Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co u Nikona zamiast ...
Autor Wiadomość
jerkey 
Początkujący

Wysłany: Nie 22 Maj, 2011   Co u Nikona zamiast ...

Witam,

Jestem przed zakupami (i wyboru systemu). Generalnie wymyśliłem sobie Canona 60D + 15-85 + 70-300 L. Czy istnieje coś podobnego u Nikona na bazie 7000D?

jerkey

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 22 Maj, 2011   

D7000 + 16-85VR + 70-300VR

Tyle, że... Jest dość duża różnica między tymi zestawami (całościowo) ;)

jerkey 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
D7000 + 16-85VR + 70-300VR

Tyle, że... Jest dość duża różnica między tymi zestawami (całościowo) ;)

70-300 VR wydają się być całkiem innymi obiektywami. Mówiąc o czymś podobnym miałem na myśli przede wszystkim porównywalną jakość optyki.

komor 
Moderator

Tak bezpośrednio to nie ma porównania. U Nikona nie znajdziesz odpowiednika 70-300L, a Canona trudno szukać puszki porównywalnej dokładnie z D7000. Co do 15-85 IS kontra 16-85 VR to jednak też różnica spora, 15-85 IS jest szkłem znacznie nowszym.

jerkey 
Początkujący

komor napisał/a:
Tak bezpośrednio to nie ma porównania. U Nikona nie znajdziesz odpowiednika 70-300L, a Canona trudno szukać puszki porównywalnej dokładnie z D7000. Co do 15-85 IS kontra 16-85 VR to jednak też różnica spora, 15-85 IS jest szkłem znacznie nowszym.

Czyli jak zwykle w życiu...
Korpus chciałbym od Nikona, a szkła od Canona :-)

Zastanawiam się ewentualnie nad zamianą 70-300L na nową Sigmę 70-200 2.8, więc powiedzmy, że tele byłoby częściowo "załatwione".

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

jerkey napisał/a:
Zastanawiam się ewentualnie nad zamianą 70-300L na nową Sigmę 70-200 2.8, więc powiedzmy, że tele byłoby częściowo "załatwione".

Lepiej zamień na 70-200/2,8L IS USM II :smile:

jerkey 
Początkujący

Sunders napisał/a:
jerkey napisał/a:

Lepiej zamień na 70-200/2,8L IS USM II :smile:

W przypadku moich potrzeb główną przewagą Canona 2.8 II byłoby przede wszystkim bardzo dobre samopoczucie z faktu posiadania. Ale jakoś nie chce mi się wydawać na to extra 4000 zł :-)

Sunders 

jerkey napisał/a:
W przypadku moich potrzeb główną przewagą Canona 2.8 II byłoby przede wszystkim bardzo dobre samopoczucie z faktu posiadania.

Ten canon przeważa nad tą sigmą pod kazdym względem, jedynie z wyjątkiem ceny :mrgreen: Jeśli ci się nie chce wydawać tych 4kpln, to zostań przy 70-300L :smile:

kozidron
[Usunięty]

jerkey, najpierw coś napisałes o 70-300L, w poscie z 13.07 że może sigma 70-200/2.8 a na końcu, że nie odpowiada ci cena 70-200/2.8II- co jest zrozumiałe ale może warto się zastanowić nad pierwszą wersja tego szkła lub wersją bez IS.

jerkey, jaki masz konkretnie budżet ?

jerkey 
Początkujący

kozidron napisał/a:
jerkey, najpierw coś napisałes o 70-300L, w poscie z 13.07 że może sigma 70-200/2.8 a na końcu, że nie odpowiada ci cena 70-200/2.8II- co jest zrozumiałe ale może warto się zastanowić nad pierwszą wersja tego szkła lub wersją bez IS.

jerkey, jaki masz konkretnie budżet ?

Moje potrzeby są typowo amatorskie: wakacje, dzieci, okolicznościowe imprezy sportowe (piłka nożna i siatka - ale nie na hali) itp. Dlatego nie upieram się przy obiektywach o większej jasności na rzecz ogólnej uniwersalności (zakres ogniskowych, gabaryty i waga) z uwzględnieniem jednak jakości optyki wymaganej przez gęsto upakowane matryce. Stąd 15-85 i 70-300 L

Mój budżet to powiedzmy około 15k zł (przynajmniej na początek - ogólnie planuję rozwój, ale nie w kierunku zarobkowym, a raczej artystycznym). W tych pieniądzach muszę uwzględnić filtry, torbę, kartę pamięci i takie inne.

Na początku myślałem o lepszym korpusie, ale "uspokoiłem się" :-)

maput 
Optyczny

Za 15k możesz mieć lepsze szkła :P

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Za 15tyś to można mieć d7000 + 70-200vr + 16-35vr i na dodatek 50/1.8d ;)

moronica 

Pomogła: 106 razy

15 kawalkow? fotografia artystyczna i ciemne zoomy raczej w parze nie ida. dlugie obiektywy to raczej przyroda czy sport a nie fotografia artystyczna

za 9k z lekkim hakiem mozna miec d700 z 50mm 1.4 a potem mozna pomyslec o tym, czy brakuje ci czegos ponizej czy powyzej. jesli ponizej - Nikon ma genialne 14-24 f/2.8 (trzeba bedzie ciut dozbierac). jesli powyzej - moze 105mm f/2 DC? albo 85mm f/1.4 af-d?

Sunders 

A może 7D+15-85+100-400L?

kozidron
[Usunięty]

Sunders napisał/a:
A może 7D+15-85+100-400L?

:zalamany:

Sunders, dziwny zestaw :razz: ciemny zoom, dobre body +"dłuższe tele" dawno nie przeczytałem bardziej absurdalnej porady :razz: do tego co potrzebuje jerkey

jerkey, mi sie wydaje, że sam jeszcze nie wiesz czego chcesz...budżet masz całkiem przyzwoity, tak szczerze to można kawał dobrego sprzetu za to złozyć jak na polskie warunki ale uwierz mi mozemy ci doradzać podobnie do du.py jak Sunders i niestety nie w tym rzecz...najlepiej by było jakbyś doprecyzował - bo naprawdę mozna za ta sumę całkie przyzwoicie "podziałać".

Odpowiedz do tematu