Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kozidron miałem 85 mm, ale tylko organoleptycznie. Jeżeli nie nadaję się do sportu to sorki za wprowadzanie w błąd. Jednak myślałem, że ze względu na światło może się przydać w halach.
ketras, da radę, jak ktoś wie co z nim zrobić, demonem szybkości nie jest -bo to obiektyw jakby do czegoś innego.
Ja raczej mam na myśli polecanie czegoś jeżeli nigdy się nie miało tego w rękach albo abstrakcyjne składanie zestawów(to oczywiście nie ciebie się tyczy) pokroju 15-85 +100-400L- niby cały "zakres" pokryty - tylko w dość specyficzny sposób
80% imprez fotografuje na świeżym powietrzu obiektyw i body sprawują się dobrze jeżeli światło jest fajne, słoneczko, mało chmur, brzy słabszym świetle
Dość często fotografuje przy gorszych warunkach w których jest słabe światło Przy wysokich przysłonach 4.0, 4.5 strasznie autofokus się gubi a przy podbiciu iISO do 800 zaczynają mnie już drażnić szumy.
Nominalny zakres ogniskowych z jakich korzystam to 70-200 bo między 200-300 autofokus jest bardzo słaby.
Mam do wykorzystania 5000 zł
I opcja: Zostaje przy 350d i kupuje obiektyw Canona 70-200 f. 2.8 USM
II opcja: Zostaje przy Sigma 70-300 DG Macro APO kupuje lepsze body
III ocja: czekam na propozycje
Oprócz obiektywu Sigmy posiadam obiektyw kitowy czyli Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II.
ketras, da radę, jak ktoś wie co z nim zrobić, demonem szybkości nie jest -bo to obiektyw jakby do czegoś innego.
Ja raczej mam na myśli polecanie czegoś jeżeli nigdy się nie miało tego w rękach albo abstrakcyjne składanie zestawów(to oczywiście nie ciebie się tyczy) pokroju 15-85 +100-400L- niby cały "zakres" pokryty - tylko w dość specyficzny sposób
Tak zgadzam się jednak chciałem zarzucić coś co jest ogólnie przyjęte jako dobre.Wąska portretówka jednak myślałem, że na aps-c 85 da ciekawą ogniskową a światło pozwoli zwiększyć czas = co da lepsze uchwycenie obiektów w ruchu
[ Dodano: Pon 30 Maj, 2011 10:38 ]
lollek napisał/a:
Mam do wykorzystania 5000 zł
I opcja: Zostaje przy 350d i kupuje obiektyw Canona 70-200 f. 2.8 USM
II opcja: Zostaje przy Sigma 70-300 DG Macro APO kupuje lepsze body
III ocja: czekam na propozycje
III. kilka padło - co o nich sądzisz.
punkty I i II możesz połączyć jeżeli zainteresowałby Cię sprzęt używany.
Ja bym kupił za 2000 obiektyw 70-200/4L a za 3000 puszkę, np. 50D. No szkoda, że już nowej nie ma, ale ani Sigma 70-300 APO (bo o takiej w końcu chyba mówimy?) ani staruszek 350D nie bardzo pasują do sportu.
ani Sigma 70-300 APO (bo o takiej w końcu chyba mówimy?) ani staruszek 350D nie bardzo pasują do sportu
lollek napisał/a:
zajmuje się głównie fotografią sportową
( mecze piłki nożnej, motoryzacja, siatkówka, itp.)
Fotografuje obecnie Canonem 350d a obiektyw to Sigma 70-200 f.4-5,6 DG Macro APO.
Albo autor w takim razie ma niezłego skilla, albo nastąpiła pomyłka i zamiast napisać w czasie przyszłym, napisał w teraźniejszym
przyłączę się do wątku, gdyż idealnie oddaje moje rozterki. Ostatnimi czasu wpadło mi 2000zł, które mogę przeznaczyć na rozbudowę swojego sprzętu. Aktualnie posiadam:
Canon 450D + Tamron 17-50 + Canon 50/1.8 + dwa szkła z analoga (helios i jupiter, jednak ich jakość pozostawia sporo do życzenia)
Ostatnimi czasy fociłem troszkę jakimś starym Canonem 70-300 (wersja jeszcze od analogów), światło od 4-5,6. Spodobała mi się ta dłuższa ogniskowa. Jednak głównie brakowało światła na 300 i miałem duże problemy z utrzymaniem zdjęć przy nieco słabszej pogodzie. Dlatego moją pierwszą myślą na spożytkowanie tej kasy jest zakup Canona 70-200/4 lub Tamrona 70-200/2.8. Tamron trochę przekracza budżet, albo będę polował na używanego albo zastanowię się nad sprowadzeniem z USA.
Oprócz rozterek między C i T teraz przyszły jeszcze inne. Zacząłem zastanawiać się na wymianą body. Aktualne dosyć mocno mnie irytuje jeżeli chodzi o AF (szczególnie boczne punkty), rozpiętość tonalną i bardzo szumiące ISO. Ze sprzedaży 450d mogę uzyskać około 1200zł. Za około 3200-3300 można już szukać 60d.
I na koniec pytanie do Was, na co przeznaczyć kasę waszym zdaniem ?
P.S. Może zmienić całkowicie system na Nikona? . Sprzedaż całego sprzętu da mi jakieś 2300zł.
lollek, 2 tys. za nowy 70-200 f4 bardzo dobry obiektyw + 60d to koszt 3,4 tys wiec wychodzi o jakieś 400 zł więcej niż chcesz wydać ale ale chyba warto by było fajny zestaw byś miał
Wychodzi nie o 400 zł więcej, tylko o 3400 zł więcej. Albo nowy obiektyw albo nowa puszka, jak wynika z tego, co napisał viper. Co do dylematu, to sam nie wiem co bym zrobił, ale ja w pierwszej kolejności dokupowałem obiektywy, a nie zmieniałem korpus. Miałem 400D, matryca nie była specjalnym problemem, AF pewnie jest taki sam w 400D jak w 450D.
komor, czytaj ze zrozumieniem moja wypowiedz była skierowana do lollek, a nie do viper, a lolek ma na sprzęt 5 tys wiec jeśli kumam coś z matmy wyjdzie jednak 400 zł więcej, sprawdz jeszcze raz do kogo kierowałem posta
Zacznijmy od tego, że Twój sprzęt ma się nijak do twoich potrzeb. Jak najszybciej trzeba wymienić zarówno korpus, a także sam obiektyw. Jeżeli kwota którą podałeś jest ostateczna i niezmienna czasowo, a ponadto wykazujesz pilność realizacji powziętego zamiaru, to proponuję następujący zestaw:
Podliczając, pozostaje 1400 złotych na chociażby zapasowy korpus. Taka konfiguracja umożliwi dostrzeżenie elementów procesu uczestniczenia jako fotograf w sporcie, na które nie zwracałeś uwagi. Pamiętaj, że twój sprzęt powinien spełniać Twoje nietypowe potrzeby, o których tylko Ty wiesz
Nie komor, 1D (Mark 1) można kupić mniej więcej w takiej cenie... Problem tylko, że to 4MPix body z 2001 roku i zapewne każdy egzemplarz jest niemilosiernie zajeżdżony, o innych wadach tej archaicznej puszki nie wspominając...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10