Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 30 Maj, 2011
Lustrzanka czy obiektyw?
Autor Wiadomość
ketras 
Bywalec

Wysłany: Pon 30 Maj, 2011   

kozidron miałem 85 mm, ale tylko organoleptycznie. Jeżeli nie nadaję się do sportu to sorki za wprowadzanie w błąd. Jednak myślałem, że ze względu na światło może się przydać w halach.

Reklama

kozidron
[Usunięty]

ketras, da radę, jak ktoś wie co z nim zrobić, demonem szybkości nie jest -bo to obiektyw jakby do czegoś innego.
Ja raczej mam na myśli polecanie czegoś jeżeli nigdy się nie miało tego w rękach albo abstrakcyjne składanie zestawów(to oczywiście nie ciebie się tyczy) pokroju 15-85 +100-400L- niby cały "zakres" pokryty - tylko :shock: w dość specyficzny sposób :razz:

lollek 
Nowy

80% imprez fotografuje na świeżym powietrzu obiektyw i body sprawują się dobrze jeżeli światło jest fajne, słoneczko, mało chmur, brzy słabszym świetle
Dość często fotografuje przy gorszych warunkach w których jest słabe światło Przy wysokich przysłonach 4.0, 4.5 strasznie autofokus się gubi a przy podbiciu iISO do 800 zaczynają mnie już drażnić szumy.
Nominalny zakres ogniskowych z jakich korzystam to 70-200 bo między 200-300 autofokus jest bardzo słaby.

Mam do wykorzystania 5000 zł
I opcja: Zostaje przy 350d i kupuje obiektyw Canona 70-200 f. 2.8 USM
II opcja: Zostaje przy Sigma 70-300 DG Macro APO kupuje lepsze body
III ocja: czekam na propozycje

Oprócz obiektywu Sigmy posiadam obiektyw kitowy czyli Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II.

ketras 
Bywalec

kozidron napisał/a:
ketras, da radę, jak ktoś wie co z nim zrobić, demonem szybkości nie jest -bo to obiektyw jakby do czegoś innego.
Ja raczej mam na myśli polecanie czegoś jeżeli nigdy się nie miało tego w rękach albo abstrakcyjne składanie zestawów(to oczywiście nie ciebie się tyczy) pokroju 15-85 +100-400L- niby cały "zakres" pokryty - tylko :shock: w dość specyficzny sposób :razz:

Tak zgadzam się :zalamany: jednak chciałem zarzucić coś co jest ogólnie przyjęte jako dobre.Wąska portretówka jednak myślałem, że na aps-c 85 da ciekawą ogniskową a światło pozwoli zwiększyć czas = co da lepsze uchwycenie obiektów w ruchu :)

[ Dodano: Pon 30 Maj, 2011 10:38 ]
lollek napisał/a:

Mam do wykorzystania 5000 zł
I opcja: Zostaje przy 350d i kupuje obiektyw Canona 70-200 f. 2.8 USM
II opcja: Zostaje przy Sigma 70-300 DG Macro APO kupuje lepsze body
III ocja: czekam na propozycje

III. kilka padło - co o nich sądzisz.
punkty I i II możesz połączyć jeżeli zainteresowałby Cię sprzęt używany.

komor 
Moderator

Ja bym kupił za 2000 obiektyw 70-200/4L a za 3000 puszkę, np. 50D. No szkoda, że już nowej nie ma, ale ani Sigma 70-300 APO (bo o takiej w końcu chyba mówimy?) ani staruszek 350D nie bardzo pasują do sportu.

dr11 
Optyczny

komor napisał/a:
ani Sigma 70-300 APO (bo o takiej w końcu chyba mówimy?) ani staruszek 350D nie bardzo pasują do sportu

lollek napisał/a:
zajmuje się głównie fotografią sportową
( mecze piłki nożnej, motoryzacja, siatkówka, itp.)
Fotografuje obecnie Canonem 350d a obiektyw to Sigma 70-200 f.4-5,6 DG Macro APO.
Albo autor w takim razie ma niezłego skilla, albo nastąpiła pomyłka i zamiast napisać w czasie przyszłym, napisał w teraźniejszym :)

lollek 
Nowy

Mówimy o Sigmie 70-300 4-5.6 DG Macro APO.

Wcześniej wystąpił błąd :)

viper 
Uczestnik

Wysłany: Sro 01 Cze, 2011   

przyłączę się do wątku, gdyż idealnie oddaje moje rozterki. Ostatnimi czasu wpadło mi 2000zł, które mogę przeznaczyć na rozbudowę swojego sprzętu. Aktualnie posiadam:

Canon 450D + Tamron 17-50 + Canon 50/1.8 + dwa szkła z analoga (helios i jupiter, jednak ich jakość pozostawia sporo do życzenia)

Ostatnimi czasy fociłem troszkę jakimś starym Canonem 70-300 (wersja jeszcze od analogów), światło od 4-5,6. Spodobała mi się ta dłuższa ogniskowa. Jednak głównie brakowało światła na 300 i miałem duże problemy z utrzymaniem zdjęć przy nieco słabszej pogodzie. Dlatego moją pierwszą myślą na spożytkowanie tej kasy jest zakup Canona 70-200/4 lub Tamrona 70-200/2.8. Tamron trochę przekracza budżet, albo będę polował na używanego albo zastanowię się nad sprowadzeniem z USA.

Oprócz rozterek między C i T teraz przyszły jeszcze inne. Zacząłem zastanawiać się na wymianą body. Aktualne dosyć mocno mnie irytuje jeżeli chodzi o AF (szczególnie boczne punkty), rozpiętość tonalną i bardzo szumiące ISO. Ze sprzedaży 450d mogę uzyskać około 1200zł. Za około 3200-3300 można już szukać 60d.

I na koniec pytanie do Was, na co przeznaczyć kasę waszym zdaniem ?

P.S. Może zmienić całkowicie system na Nikona? :razz: . Sprzedaż całego sprzętu da mi jakieś 2300zł.

jasiekcom 
Entuzjasta

lollek, 2 tys. za nowy 70-200 f4 bardzo dobry obiektyw + 60d to koszt 3,4 tys wiec wychodzi o jakieś 400 zł więcej niż chcesz wydać ale ale chyba warto by było fajny zestaw byś miał :wink:

komor 
Moderator

Wychodzi nie o 400 zł więcej, tylko o 3400 zł więcej. :) Albo nowy obiektyw albo nowa puszka, jak wynika z tego, co napisał viper. Co do dylematu, to sam nie wiem co bym zrobił, ale ja w pierwszej kolejności dokupowałem obiektywy, a nie zmieniałem korpus. Miałem 400D, matryca nie była specjalnym problemem, AF pewnie jest taki sam w 400D jak w 450D.

jasiekcom 
Entuzjasta

komor, czytaj ze zrozumieniem :wink: moja wypowiedz była skierowana do lollek, a nie do viper, a lolek ma na sprzęt 5 tys wiec jeśli kumam coś z matmy wyjdzie jednak 400 zł więcej, sprawdz jeszcze raz do kogo kierowałem posta :evil: :mrgreen:

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 02 Cze, 2011   

Moja culpa. :)

janqseven 
Entuzjasta

Zacznijmy od tego, że Twój sprzęt ma się nijak do twoich potrzeb. Jak najszybciej trzeba wymienić zarówno korpus, a także sam obiektyw. Jeżeli kwota którą podałeś jest ostateczna i niezmienna czasowo, a ponadto wykazujesz pilność realizacji powziętego zamiaru, to proponuję następujący zestaw:

Obiektyw: Canon 70-200f /4 (2200zł)
Korpus: Canon EOS-1D (1400zł)

Podliczając, pozostaje 1400 złotych na chociażby zapasowy korpus. Taka konfiguracja umożliwi dostrzeżenie elementów procesu uczestniczenia jako fotograf w sporcie, na które nie zwracałeś uwagi. Pamiętaj, że twój sprzęt powinien spełniać Twoje nietypowe potrzeby, o których tylko Ty wiesz :)

komor 
Moderator

janqseven napisał/a:

Chyba chodziło Ci o 30D/40D?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
janqseven napisał/a:

Chyba chodziło Ci o 30D/40D?
Nie komor, 1D (Mark 1) można kupić mniej więcej w takiej cenie... Problem tylko, że to 4MPix body z 2001 roku i zapewne każdy egzemplarz jest niemilosiernie zajeżdżony, o innych wadach tej archaicznej puszki nie wspominając... :razz:

Odpowiedz do tematu