Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomocy 8x56 czy 9x63?
Autor Wiadomość
Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 21 Cze, 2011   

Nikon Monarch 10x56

Reklama

Guliwer 
Maniak

Moim zdaniem najlepsza do polowań w tej cenie będzie WO 10x50.
http://fotozakupy.pl/lorn...-10x50-ed,6791s

Daro1234 
Nowy

Dziękuję za wszystkie porady

[ Dodano: Sro 22 Cze, 2011 10:13 ]
Witam ponownie ustaliłem że lornetka którą posiada mój ojciec jest firmy berkut, czy jakoś tak. ogólnie kosztuje 300 zł... I moje kolejne pytanie - po parametrach przedstawionych na papierze są one identyczne jak w delcie optical titanium 8x56. Skąd bierze się więc przewaga tej drugiej? sprawność zmierzchowa wynosi w obydwu ok 21 to znaczy że tyle samo zobaczymy w nocy w obydwu lornetkach?

jaqb 
Rozmowny

Wysłany: Sro 22 Cze, 2011   

IMHO: - lornetka jest dla myśliwego, może się mylę ale Ci na noc nic poza 7x50 lub 8x56 nie uznają. Fizyka / fizjologia pozostanie bezsilna wobec mitu.. i nawet to rozumiem :)
- nie poluję, ale w nocy oczekuję dużej głębi ostrości (koszmarnie się ostrzy po ciemku) tak więc 7x lub 8x
- coś berkutopodobnego jak tą Twojego Ojca miałem onegdaj w ręku i .. wybrałem rosyjską BPC2 7x50 - jakością obrazu (bezpośrednie porównanie), i wykonaniem pokonała berkuta łatwo. Tak więc zmiana jest uzasadniona.
- 9x63 wydaje się już ciut za duża do lasu, poza tym ma mniejsze pole

Moje typy za rozsądne pieniądze: DOT 8x56 lub 7x50 Przy większej kasie klasa wyżej czyli WO 7x50 lub jeśli myśliwy otwarty na perswazje WO 10x50 (kapitalny kontrast po nocy - transmisja. Coś w sobie ma :)
Ostatnio zmieniony przez jaqb Sro 22 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Daro1234 
Nowy

Arek,
Witam ponownie ustaliłem że lornetka którą posiada mój ojciec jest firmy berkut, czy jakoś tak. ogólnie kosztuje 300 zł... I moje kolejne pytanie - po parametrach przedstawionych na papierze są one identyczne jak w delcie optical titanium 8x56. Skąd bierze się więc przewaga tej drugiej? sprawność zmierzchowa wynosi w obydwu ok 21 to znaczy że tyle samo zobaczymy w nocy w obydwu lornetkach?

Dale 
Rozmowny

Witam
To że obie lornetki mają taką samą średnicę źrenicy wyjściowej nie oznacza że będą miały taką samą jasność, zapoznaj się z takim parametrem jak sprawność optyczna (transmisja) http://www.optyczne.pl/2...._lornetki_.html

Dla przykładu:

Bresser Saturn 20x60 sprawność optyczna tylko 49% http://www.optyczne.pl/7-...turn_20x60.html

Pentax PCF 20x60 sprawność optyczna 82.9% http://www.optyczne.pl/21...20x60_V_WP.html

Arek 
Redaktor

Daro1234, tak jak napisali koledzy. Parametry to nie wszystko. Liczy się jakość zastosowanej optyki, powłok, jakość wykonania.

Poza tym nie znam modelu Berkut 8x56. Tak naprawdę może to być jakaś podróba o zupełnie innych parametrach.

Mówiąc inaczej, czy kupisz dla ojca DOT 10x56, czy Monarcha 10x56 czy WO 10x50 - będzie to skok jakościowy w optyce w porównaniu z tym co miał Twój tata poprzednio. Jeśli chodzi o WO, to trzeba pamiętać o tym, że to chyba najlepsza optycznie lornetka z wymienionego grona, ale ma dwie cechy, które niektórych do niej zniechęcają: waży 1.6 kg i ma indywidualny system ustawiania ostrości.

Lornetek 8x56, 9x63 i 7x50 Twojemu ojcu, z racji wieku, nie polecam. Prawdą jest jednak to co napisał jaqb, że 8x56 są kultowymi myśliwskimi parametrami i z tym mitem ciężko wygrać. No bo jak to... Wszyscy koledzy w kole łowieckim mają 8x56, a ja mam mieć inną? :)

Dale 
Rozmowny

Arek napisał/a:
...nie znam modelu Berkut 8x56. Tak naprawdę może to być jakaś podróba o zupełnie innych parametrach...

Arek myślisz że to jest podróbka ? jeśli tak to bardzo droga podróba, żal ludzi którzy to coś kupli :cry: http://www.rumpol.pl/p/pl...erkut+8x56.html

Arek 
Redaktor

Oooo... Berkut zawsze kojarzył mi się z metalową optyką rosyjską - i tak interpretowałem to co pisał Daro.
Ten Berut 8x56 to chińszczyzna, który kiedyś sprzedawała Delta jako Hunter:
http://www.optyczne.pl/79...unter_8x56.html

Wycofali się z jego sprzedaży, gdy wprowadzili do oferty lepsze lornetki.

Czy obecnie sprzedawany model 8x56 (pod różnymi nazwami) trzyma parametry i poziom tego co DO oferowało jako Hunter - nie wiem.

Daro1234 
Nowy

dobra postanowiłem po lekturze tematu wybrać DO 10x56. Bardzo bardzo dziękuję za porady. Naprawdę wielki szacun :mrgreen: dla was panowie za ogromna wiedzę w tym temacie!!!!!!!!!!

Dobinsons 
Nowy

Wysłany: Nie 26 Cze, 2011   

Witam!
Podczepie sie do tematu. Chce kupic lornetke i tez mam podobny dylemat. Zastanawialem sie nad DO 9x63. Sprzedawcy polecali mi bardziej 8x56 gdyz jest to popularna lornetka nocna i jest lzejsza. ostatnio usłyszałęm dobre opinie od uzytkowników Nikona monarch 8,5x56 o tej lornetce. Wiec moje pytanie czy nikon lepiej wypada od konkurencji Delty?

Daro1234 
Nowy

Wysłany: Pią 10 Maj, 2013   

Witam po ponad roku od mojego wpisu, muszę powiedzieć że porada uzyskana na tym forum opłaciła się. Kupiłem rzeczywiście Delte Titanium 10x56 i mój ojciec jest mega zadowolony. O tym że to idealna lornetka dla myśliwego w podeszłym wieku świadczy fakt, że lornetkę kupiło jeszcze dwóch kolegów myśliwych którym te parametry również leżały!!! Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich którzy dotrwają do lektury całego wpisu :grin: :)

jago 
Uczestnik

Wysłany: Sob 11 Maj, 2013   

Dobinsons napisał/a:

Podczepie sie do tematu. Chce kupic lornetke i tez mam podobny dylemat......

Podczepię się i ja. Mój dylemat to: Delta Optical Titanium 10×56 ROH czy też Nikon MONARCH 12x56 DCF. Myśliwym nie jestem ale lubię oglądać przyrodę i robić zbliżenia ciekawych obiektów. Co sądzicie o tych dwóch modelach ?

Daro1234 
Nowy

Moim zdaniem 12 jest dobra gdy chcemy sie przymierzyć do oglądanego obiektu. 10 jest dobra wtedy gdy jesteśmy w ruchu.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Daro, celnie to ująłeś

Odpowiedz do tematu