Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hola, hola, na cropie też mogę założyć pierścienie. I żeby na FF osiągnąć to samo, będę ich musiał założyć więcej.
Oczywiście, jednak napisałem to po to, byś w swoich rozważaniach nie musiał odrzucać jednego z warunków.
KotZMiastaLodzi napisał/a:
I nie zapominaj o przysłonie - pierścienie nie sprawią, że będę mógł ustawić większą niż ustawić się da.
Nie zapominam. Ale chyba Ty zapominasz, że od początku tego wątku meritum problemu tkwiło w dyfrakcji. A teraz jakoś już to nie jest istotne i rozważasz wartości przysłony delikatnie mówiąc... mało praktyczne.
Ale chyba Ty zapominasz, że od początku tego wątku meritum problemu tkwiło w dyfrakcji. A teraz jakoś już to nie jest istotne i rozważasz wartości przysłony delikatnie mówiąc... mało praktyczne.
Ależ wręcz przeciwnie - to Ty zapominasz, że od początku była mowa o ścieraniu się dwóch efektów - większej dyfrakcji na cropie (co wymusza stosowanie małych przysłon) i większej GO na cropie (co umożliwia stosowanie mniejszej przysłony dla podobnego efektu jak na FF o czym już w czwartym wpisie wspomniał dragossani).
Ty podałeś kalkulator na cambridgeincolour, który określa, które przysłony są użyteczne ze względu na dyfrakcję. Ja zaś kalkulator, który pokazuje, jakie przysłony dobrać na rożnych matrycach, by mieć ten sam efekt i równocześnie czy układ jest "Diffraction Limited".
I dopiero teraz obraz jest pełen, bo można sprawdzić jaka jest wypadkowa obu czynników dla tej samej sytuacji zdjęciowej.
Gdybyś nie zauważył, to ostatnie zrzuty, które podałem, uwzględniają wpływ dyfrakcji o której - wg Ciebie - zapomniałem.
Przypomnę - w powyższym przykładzie dla cropa mamy CoC=0.019mm i krążek Airy'ego=0.02, a dla FF CoC=0.03 przy krążku=0.035
Czyli dyfrakcja będzie bardziej widoczna na pełnej klatce.
I dlatego je wkleiłem, że widać w tym kalkulatorze oba czynniki (wielkość matrycy i dyfrakcję) a nie po to, żeby czytać, że hijax_pl nie widzi dolnych pozycji w kalkulatorze
KotZMiastaLodzi, wszystko pięknie, ale... No iiiiiii?
To tak dla przypomnienia:
gdzie rozdzielczość obiektywu jest większa, w FF czy cropie? /.../ Ale o co chodzi, zapytacie? O GO. Ma być duża, czyli f>=11 /.../ [Aha - mówimy o tym samym obiektywie, czyli do obu wkręcam np. 85mm
A na zakończenie napiszę tylko tyle, że sam makro robię i na FF i na APS-C. Kiedy dyfrakcja wchodzi mi w obrazek dobrze wiem, ale w zasadzie mam to gdzieś i domykam do f/22 na APS-C. Czyli: jest sobie teoria, która bije na alarm i jest sobie praktyka, która mówi "ale o ssso chodzi"
I - być może to też już wiesz - w makro najważniejsza jest nie ostrość, ale oświetlenie.
Wybrałem 5D mkII. Różnice, pokazane w powyższych kalkulatorach są za małe, by przeważyć, bo piątka me też inne cechy, takie jak rozpiętość tonalna, które za nią przemawiają. Zamówię po weekendzie. Co do oświetlenia, jedzie już do mnie Auto-Duo-Flash (tańszy o tysiaka niż podobny zestaw Canona) i Canon 100/2.8 macro. Kolejną zaletą piątki jest to, że po napisaniu pracy (czyli za dwa lata), przestanie mi być potrzebna i odsprzedam ją z niewielką stratą Bo dla mnie to tylko narzędzie - wolę bardziej żywe obiekty zainteresowania
Wszystkim udzielającym się dziękuję, czytaczy pozdrawiam
Czyli jednak jakiś statyw i głowica też będzie zamawiana?
Swoją drogą chyba będziesz na tym forum pierwszą osobą używającą tego wynalazku - ciekawe będę Twoich opinii na tematy tych lampek...
Kolejną zaletą piątki jest to, że po napisaniu pracy (czyli za dwa lata), przestanie mi być potrzebna i odsprzedam ją z niewielką stratą
Mam rozumieć, że potrzebujesz zdjęcia jako materiały do pracy? To jak te zdjęcia będą prezentowane?
nie wiem, co mnie bardziej rozbawiło - cena statywu czy głowic do niego
A to na czym chcesz postawić swój kompletowany zestaw?
Ten sklep, to jeden z najdroższych w tym asortymencie. Sam statyw możesz kupić już za 2500 zł., a głowica nie musi być Gitzo - każda też inna pasuje na gwint kolumny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10