Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jednak szukam aparatu:
Zdjęcia widoków
Zdjęcia z bliska małych przedmiotów
zblizenie np ok 4 m i nie rozmazuje
stabilizaje obrazu
Miłam aparat Casio 6 mln pixeli, bez stabilizacji i zoom cyfrowy ..
wkurzało mnie ze jak robiłąm zblizenie to wszystko rozmazywało...
Z bliska zdjęcia też kiepsko wychodziły, np. rzeczy wystawianych na allegro....
Kręcenie filmików, też było kiepskie...
Szukam czegoś co będzie lepsze od tego, a jednocześnie pozwoli mi trochę pobawić się aparatem....
Po tym co napisałaś, tym bardziej przekonywałbym Cię do Fuji FinePx F500EXR. Samsung, proponowany przez kol. hijaxa wprawdzie cieszy się również dobrą opinią, ale w porównaniu do F500 ma tą słabą stronę (bo trudno nazwać ją wadą - po prostu taka cecha konstrukcyjna), że ma znacznie mniejszy zakres zooma otycznego: tylko trzykrotny przy 15-krotnym u Fuji. Jeżeli chcesz się pobawić fotografiami natury, to tego zooma wSamsungu by Ci prędzej czy później zaczęło brakować. Wystarczy na spacerze w parku zobaczyć jakiegoś kolorowego ptaszka albo wiewiórkę, i zrozumiesz o czym mówię. Przy tym Fuji ma złącze HDMI i może kręcić sekwencje filmowe w jakości HD, czego nie oferuje Samung. Matryce oba modele mają o większych rozmiarach niż typowe aparaty tej klasy, więc zapewne jakość obrazków będzie bardzo przyzwoita. Ale te filmy HD, a przede wszystkim większy zoom optyczny Fuji byłyby dla mnie argumentem rozstrzygającym. No więc - jesteś bliższa ostatecznej decyzji? Acha: stabilizację mają obydwa modele.
Na wszelki wypadek kliknij jeszcze na ten link:
http://www.ceneo.pl/Produ...ductId=12204717
Witam,
bardzo Ci dziękuję...
Teraz to kompletnie oszalałam,chociaż ten Fuji FinePx F500EXR wydaje mi się najsensowniejszy....
Wczoraj stwierdziłam że lepiej kupić tz8, jednak w euro muszę zapłacić 850pln, więc chyba lepiej dołożyć i mieć lepszą jakość.
W sklepie jak powiedziałam Pani o matrycy, powiedziała mi że to jest nieistotne.... istotny jest zoom....ajaj.....
[ Dodano: Nie 26 Cze, 2011 08:14 ]
Zastanawiam się,czy dużą różnicę robi stabilizacja mechaniczna, między optyczną?
bo w Fuji FinePx F500EXR jest mechaniczna?
zafe, w porównaniu TZ8 i F500EXR jak dla mnie wygrywa zdecydowanie panas. Mniej pikseli i lepszy (jaśniejszy) obiektyw dadzą lepsze rezultaty niż szaleńczy pościg marketingowy, którego idealnym przykładem jest fuji...
zafe napisał/a:
jednak w euro muszę zapłacić 850pln
Poszukaj w sklepach o niższej marży. Ten aparacik da się kupić w dużych (i znanych) sklepach internetowych już za 670zł
zafe napisał/a:
Zastanawiam się,czy dużą różnicę robi stabilizacja mechaniczna, między optyczną?
no więc, zafe, kol. hijax ma całkowitą rację w kwestii wyścigu na megapixele: przy matrycach wielkości 1/2,3cala a nawet nieco większych, rozdzielczość rzędu 10-14 megapixeli jest aż zanadto wystarczajaca, dlatego jeżeli proponuję Fuji F500EXR, to bynajmniej nie ze względu na jego większą rozdzielczość. Przewaga, wg mnie, Fuji nad proponowanym Panasem Tz8 wynika głównie z faktu że Fuji ma nieco większą matrycę (1/2 cala, gdy Panas 1/2,3 cala), oraz że u Fuji matryca jest typu CMOS, co oznacza mniejszą energochłonność i mniejsze szumy na zdjęciach niż w przypadku matrycy CCD, w którą wyposażony jest Panasonic. Fakt tych szumów, i to już przy stosunkowo niskich czułosciach, potwierdzają opinie użytkowników tego modelu, z którymi możesz zapoznać się np. na ceneo. I zapewniam, że w praktyce szumy będą Cię znacznie bardziej irytowały, niż np kompletnie nieznaczące różnice w sile światła obiektywów, o których wspomina kol. hijax. Z tym jasniejszym obiektywem Panasa, to w ogóle kol. hijax już mocno przesadził, bo jego maksymalne światło rzędu 3,3 do 4,9 różni się od światła obektywu Fuji (3,5-5,3) tylko statystycznie - różnica praktyczna jest żadna!
Reasumując - podtrzymuję swoją rekomendację dla Fuji. A co do uwagi jaką usłyszałaś od sprzedawczyni w sklepie, to powiem tylko tyle: prawdopodobnie szybko wyczuła, że jesteś niezbyt biegła w temacie i po prostu powiedziała, żeby coś powiedzieć. Dalej nie będę komentował, bo nie ma czego. Pozdrawiam
Z tym jasniejszym obiektywem Panasa, to w ogóle kol. hijax już mocno przesadził, bo jego maksymalne światło rzędu 3,3 do 4,9 różni się od światła obektywu Fuji (3,5-5,3) tylko statystycznie - różnica praktyczna jest żadna!
Soniak10, to Ty raczej przesadziłeś z krytyką hijax_pl Obiektyw Panasonica jest nie tylko nieznacznie jaśniejszy, ale ma przede wszystkim lepszą kontrukcję optyczną.
Soniak10 napisał/a:
u Fuji matryca jest typu CMOS, co oznacza mniejszą energochłonność i mniejsze szumy na zdjęciach niż w przypadku matrycy CCD, w którą wyposażony jest Panasonic. Fakt tych szumów, i to już przy stosunkowo niskich czułosciach, potwierdzają opinie użytkowników tego modelu, z którymi możesz zapoznać się np. na ceneo. I zapewniam, że w praktyce szumy będą Cię znacznie bardziej irytowały
Skąd to przekonanie o mniejszej ilości szumów na niskich czułościach w fuji?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,37 sekundy. Zapytań do SQL: 13