Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zaraz oszaleje......Proszę o pomoc w wyborze kompaktu..
Autor Wiadomość
zafe 
Nowy

Wysłany: Sob 25 Cze, 2011   Zaraz oszaleje......Proszę o pomoc w wyborze kompaktu..

Witam,

Który wybrać?

Panasonic TZ10

Sony HX5V

Canon Power-Shot SX120 IS

Nikon Coolpix P100

Fujifilm F80EXR

A może jakieś inne propozycje?

do 1000pln najlepiej.....

Z góry dziękuję:)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 25 Cze, 2011   

Samsung EX-1 :)

zafe 
Nowy

Dzięki,
ale filmy w niskiej rozdzielczości i 3 razy zoom optyczny..Czemy polecasz ten aparat?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To może ja się zapytam: czego konkretnie szukasz?

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Porównaj też: Fuji FinePix F200EXR, F500EXR oraz Sony DSC-HX9V. Pozdrawiam

zafe 
Nowy

Jestem kompletnie zielona....

Jednak szukam aparatu:
Zdjęcia widoków
Zdjęcia z bliska małych przedmiotów
zblizenie np ok 4 m i nie rozmazuje
stabilizaje obrazu

Miłam aparat Casio 6 mln pixeli, bez stabilizacji i zoom cyfrowy ..
wkurzało mnie ze jak robiłąm zblizenie to wszystko rozmazywało...
Z bliska zdjęcia też kiepsko wychodziły, np. rzeczy wystawianych na allegro....
Kręcenie filmików, też było kiepskie...

Szukam czegoś co będzie lepsze od tego, a jednocześnie pozwoli mi trochę pobawić się aparatem....

Zachody słońca itp....Jakieś fajne widoczki.....Natura itp

Zeby zdjęcia były wyraźne...

Nie chce żeby Pan w sklepie naciągnął mnie na aparat za dużą kwotę,a w rzecyzwistości na razie wystarczy mi coś tańszego...

Co polecasz?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W tym budżecie brałbym EX-1.
Jakość obrazka, świetny obiektyw, można się bardziej kreatywnie pobawić.

Gdyby budżet wzrósł - rozważyłbym też Panasa DMC-LX5 czy też Olka XZ-1

zafe 
Nowy

Dzięki, tylko to wszystko trochę drogo...

Zastanawiam się nad TZ8 i Sony Hx5v

Patrzyłam na aparaty zaproponowane przez Ciebie, ale przekraczają 1000pln....

Czy naprawdę te aparaty,ktore wymieniłam nie są warte ceny i lepiej dołożyć?

Sorki że marudze,ale dla mnie to spory wydatek:/

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

zafe napisał/a:
Zastanawiam się nad TZ8 i Sony Hx5v

Z tych dwóch wybrałbym TZ8-ma lepszy obiektyw, chyba że zależy Ci na kręceniu filmów-w tym lepszy jest sony.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Po tym co napisałaś, tym bardziej przekonywałbym Cię do Fuji FinePx F500EXR. Samsung, proponowany przez kol. hijaxa wprawdzie cieszy się również dobrą opinią, ale w porównaniu do F500 ma tą słabą stronę (bo trudno nazwać ją wadą - po prostu taka cecha konstrukcyjna), że ma znacznie mniejszy zakres zooma otycznego: tylko trzykrotny przy 15-krotnym u Fuji. Jeżeli chcesz się pobawić fotografiami natury, to tego zooma wSamsungu by Ci prędzej czy później zaczęło brakować. Wystarczy na spacerze w parku zobaczyć jakiegoś kolorowego ptaszka albo wiewiórkę, i zrozumiesz o czym mówię. Przy tym Fuji ma złącze HDMI i może kręcić sekwencje filmowe w jakości HD, czego nie oferuje Samung. Matryce oba modele mają o większych rozmiarach niż typowe aparaty tej klasy, więc zapewne jakość obrazków będzie bardzo przyzwoita. Ale te filmy HD, a przede wszystkim większy zoom optyczny Fuji byłyby dla mnie argumentem rozstrzygającym. No więc - jesteś bliższa ostatecznej decyzji? Acha: stabilizację mają obydwa modele.
Na wszelki wypadek kliknij jeszcze na ten link:
http://www.ceneo.pl/Produ...ductId=12204717

zafe 
Nowy

Wysłany: Nie 26 Cze, 2011   

Witam,
bardzo Ci dziękuję...
Teraz to kompletnie oszalałam,chociaż ten Fuji FinePx F500EXR wydaje mi się najsensowniejszy....

Wczoraj stwierdziłam że lepiej kupić tz8, jednak w euro muszę zapłacić 850pln, więc chyba lepiej dołożyć i mieć lepszą jakość.
W sklepie jak powiedziałam Pani o matrycy, powiedziała mi że to jest nieistotne.... istotny jest zoom....ajaj.....

[ Dodano: Nie 26 Cze, 2011 08:14 ]
Zastanawiam się,czy dużą różnicę robi stabilizacja mechaniczna, między optyczną?
bo w Fuji FinePx F500EXR jest mechaniczna?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

zafe, w porównaniu TZ8 i F500EXR jak dla mnie wygrywa zdecydowanie panas. Mniej pikseli i lepszy (jaśniejszy) obiektyw dadzą lepsze rezultaty niż szaleńczy pościg marketingowy, którego idealnym przykładem jest fuji...
zafe napisał/a:
jednak w euro muszę zapłacić 850pln
Poszukaj w sklepach o niższej marży. Ten aparacik da się kupić w dużych (i znanych) sklepach internetowych już za 670zł
zafe napisał/a:
Zastanawiam się,czy dużą różnicę robi stabilizacja mechaniczna, między optyczną?
Jak dla mnie - w kompaktach to bez różnicy.

Sunders 

hijax_pl napisał/a:
w porównaniu TZ8 i F500EXR jak dla mnie wygrywa zdecydowanie panas

Jak dla mnie też :smile:

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

no więc, zafe, kol. hijax ma całkowitą rację w kwestii wyścigu na megapixele: przy matrycach wielkości 1/2,3cala a nawet nieco większych, rozdzielczość rzędu 10-14 megapixeli jest aż zanadto wystarczajaca, dlatego jeżeli proponuję Fuji F500EXR, to bynajmniej nie ze względu na jego większą rozdzielczość. Przewaga, wg mnie, Fuji nad proponowanym Panasem Tz8 wynika głównie z faktu że Fuji ma nieco większą matrycę (1/2 cala, gdy Panas 1/2,3 cala), oraz że u Fuji matryca jest typu CMOS, co oznacza mniejszą energochłonność i mniejsze szumy na zdjęciach niż w przypadku matrycy CCD, w którą wyposażony jest Panasonic. Fakt tych szumów, i to już przy stosunkowo niskich czułosciach, potwierdzają opinie użytkowników tego modelu, z którymi możesz zapoznać się np. na ceneo. I zapewniam, że w praktyce szumy będą Cię znacznie bardziej irytowały, niż np kompletnie nieznaczące różnice w sile światła obiektywów, o których wspomina kol. hijax. Z tym jasniejszym obiektywem Panasa, to w ogóle kol. hijax już mocno przesadził, bo jego maksymalne światło rzędu 3,3 do 4,9 różni się od światła obektywu Fuji (3,5-5,3) tylko statystycznie - różnica praktyczna jest żadna!
Reasumując - podtrzymuję swoją rekomendację dla Fuji. A co do uwagi jaką usłyszałaś od sprzedawczyni w sklepie, to powiem tylko tyle: prawdopodobnie szybko wyczuła, że jesteś niezbyt biegła w temacie i po prostu powiedziała, żeby coś powiedzieć. Dalej nie będę komentował, bo nie ma czego. Pozdrawiam

Sunders 

Soniak10 napisał/a:
Z tym jasniejszym obiektywem Panasa, to w ogóle kol. hijax już mocno przesadził, bo jego maksymalne światło rzędu 3,3 do 4,9 różni się od światła obektywu Fuji (3,5-5,3) tylko statystycznie - różnica praktyczna jest żadna!

Soniak10, to Ty raczej przesadziłeś z krytyką hijax_pl :smile: Obiektyw Panasonica jest nie tylko nieznacznie jaśniejszy, ale ma przede wszystkim lepszą kontrukcję optyczną.
Soniak10 napisał/a:
u Fuji matryca jest typu CMOS, co oznacza mniejszą energochłonność i mniejsze szumy na zdjęciach niż w przypadku matrycy CCD, w którą wyposażony jest Panasonic. Fakt tych szumów, i to już przy stosunkowo niskich czułosciach, potwierdzają opinie użytkowników tego modelu, z którymi możesz zapoznać się np. na ceneo. I zapewniam, że w praktyce szumy będą Cię znacznie bardziej irytowały

Skąd to przekonanie o mniejszej ilości szumów na niskich czułościach w fuji?

Odpowiedz do tematu