Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwszy APARAT - Budżet 8000-8500zł
Autor Wiadomość
LuDogbin 
Nowy

Wysłany: Sob 23 Lip, 2011   Pierwszy APARAT - Budżet 8000-8500zł

Witam wszystkich użytkowników forum.

W najbliższym czasie planuje zakup swojej pierwszej lustrzanki. Mój całkowity budżet wynosi maksymalnie 8500zł. Co nieco podstawowej wiedzy o fotografii już mam i interesują mnie takie dziedziny fotografii:

-Portret
-Street

I tu moje pytanie. Jaki aparat i obiektywy wybrać żeby jak najlepiej mi się pracowało?

Z góry wszystkim Dziękuje.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sob 23 Lip, 2011   

budzet masz porzadny a ze wzgledu na sfere zainteresowan najlepiej by bylo kupic ze 2 stalki, teraz pytanie jakie ale to juz zalezy od tego na jakich ogniskowych tobie by sie najlepiej pracowalo. masz juz jakies preferencje, cos eksperymentowales?

niestety pelna klatka nie wchodzi tu w gre bo zostaloby ci tylko jakies 900zl na obiektyw, choc mozna i tak - d700 lub 5d m2 z 50mm f/1.8 w budzecie sie zmiesci. wybierajac jakis korpus DX/APS-C mozna by sie bylo szarpnac na stalki z f/1.4 ktore nie tylko sa jasniejsze ale generalnie (o ile sie nie myle) solidniej wykonane

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

LuDogbin, pomyśl czy nie da sie bardziej budżetu naciągnąć ;) i rozpatrz to co napisała moronica, ja tez osobiście wybrałbym taki kierunek czyli FF.
jeśli nie z 50 1,8 to z 50 1.4

LuDogbin 
Nowy

Jakoś mnie nie ciągnie do FF (zważywszy tez na to ze planuje mieć tez analoga do zdjęć czarno-białych) i najbardziej do tej pory rozważałem kupno:

-Nikon D300s
-Sigma 50/1.4
-SB-900

i co jakiś czas dokupowanie obiektywów.A w dalszej przyszłości (2-3 lata) kupno Body FF.

Co sadzicie o takim rozwiązaniu ?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

LuDogbin, dobry zestaw. jeśli nie czujesz jeszcze parcia na FF to zostałbym przy aps-c.

maput 
Optyczny

Wolałbym od razu FF (D700/5DII). Do tego najlepiej 85 i 24. Wtedy jest i portret, i street, ale w sumie wszystko zależy od preferencji. Innym mogłyby bardziej podpasywać 35 i 50, albo 135.

komor 
Moderator

maput napisał/a:
Wolałbym od razu FF (D700/5DII). Do tego najlepiej 85 i 24.

Każdy by wolał. :) Da się za 8,5k kupić FF+85+24? Do portretu to generalnie też przydałoby się coś więcej niż puszka i szkło…

maput 
Optyczny

Zawsze można zakupy podzielić a nie wszystko na raz :P

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Jak już masz te 8500, to ja bym tam radził dozbierać do, powiedzmy, 30 000 zł. Wtedy wchodzisz na ceneo, sortujesz lustrzanki wg ceny malejąco i kupujesz jedno z pierwszych trzech body, jakie się wyświetlą. Potem robisz to samo z obiektywami i masz komplet, który nie tylko powinien Cię zadowolić, ale którego w dodatku wszyscy będą zazdrościć. Ja też. :grin:

MC 

Wysłany: Nie 24 Lip, 2011   

O wlasnie. I znowu znalezlismy sie w takim momencie dyskusji, ze niektorzy doradzaja "doloz jeszcze tysiac, dw, trzy, dziesiec tysiecy"...
Ja bym poradzil d300s + 35/1.8 + 85/1.8. Ewentualnie zamiast tego pierwszego - Sigma 24/1.8

kozidron
[Usunięty]

Soniak10 napisał/a:
Jak już masz te 8500, to ja bym tam radził dozbierać do, powiedzmy, 30 000 zł.

powinieneś zająć się tym zawodowo :razz:

Soniak10, mógłbyś mi doradzić: nie jak ale żebym w ogóle wygrał w totka tak powiedzmy 6 banieczek :razz:

LuDogbin, FF to by było najlepsze rozwiazanie, niestety nawet uzywane d700 nie zmiesci się w budzecie ze szkłami.
W takim przypadku brałbym: d7000 + N50/1.4, 35G, N85/1.8 + sb900

zentaurus 
Rozmowny

Zamiast Sigmy 50/1,4 polecał bym bardziej 50/1,4 Nikona, jest to szkiełko mniejsze i bardziej dyskretne podczas zdjęć ulicznych a jakość porównywalna.

kozidron
[Usunięty]

zentaurus napisał/a:
Zamiast Sigmy 50/1,4 polecał bym bardziej 50/1,4 Nikona, jest to szkiełko mniejsze i bardziej dyskretne podczas zdjęć ulicznych a jakość porównywalna.

w przypadku wyciagania lustrzanki czy to z nikkorem czy z sigmą o dyskrecji nie można już mówić a jeżeli już da się to "jakoś ukryć" to w przypadku większej lustrzanki kwestia gabarytów sigma vs nikkor jest całkowicie pomijalna.
zentaurus, skąd masz takie doświadczenia :shock:
Nikkor jest równie dobry, do tego tańszy i mniejsze ryzyko serwisowe, z tego powodu ja np. polecam n50/1.4 a do street'u to chyba wolałbym 35/1.8 przynajmniej pod aps-c

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
maput napisał/a:

Wolałbym od razu FF (D700/5DII). Do tego najlepiej 85 i 24.

Każdy by wolał. :)
Ja nie...

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

kozidron napisał/a:

Soniak10, mógłbyś mi doradzić: nie jak ale żebym w ogóle wygrał w totka tak powiedzmy 6 banieczek

Mógłbym ci doradzić, ale ci od lotto to cwaniaki i mnie już oszukali, więc istnieje ryzyko, że i tobie zrobią to samo. Otóż gram od jakiś 14-tu lat i już dwa razy wygrałem - po trójce - ale nie chcieli mi wypłacić! To znaczy - zamiast zapłacić mi uczciwie za trójkę, czyli połowę tego co za szóstkę (bo przecież trójka to połowa szóstki, prawda?) to rzucili mi jakiś ochłap w postaci, jak dobrze pamiętam, dziesięciu złotych (bo to było dość dawno). Od tego czasu gram tylko jak jest kumulacja powyżej 10 baniek, drobniejsze mnie nie interesują. :mrgreen:
Pozdro

Odpowiedz do tematu