Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 23 Lip, 2011 Pierwszy APARAT - Budżet 8000-8500zł
Witam wszystkich użytkowników forum.
W najbliższym czasie planuje zakup swojej pierwszej lustrzanki. Mój całkowity budżet wynosi maksymalnie 8500zł. Co nieco podstawowej wiedzy o fotografii już mam i interesują mnie takie dziedziny fotografii:
-Portret
-Street
I tu moje pytanie. Jaki aparat i obiektywy wybrać żeby jak najlepiej mi się pracowało?
budzet masz porzadny a ze wzgledu na sfere zainteresowan najlepiej by bylo kupic ze 2 stalki, teraz pytanie jakie ale to juz zalezy od tego na jakich ogniskowych tobie by sie najlepiej pracowalo. masz juz jakies preferencje, cos eksperymentowales?
niestety pelna klatka nie wchodzi tu w gre bo zostaloby ci tylko jakies 900zl na obiektyw, choc mozna i tak - d700 lub 5d m2 z 50mm f/1.8 w budzecie sie zmiesci. wybierajac jakis korpus DX/APS-C mozna by sie bylo szarpnac na stalki z f/1.4 ktore nie tylko sa jasniejsze ale generalnie (o ile sie nie myle) solidniej wykonane
LuDogbin, pomyśl czy nie da sie bardziej budżetu naciągnąć i rozpatrz to co napisała moronica, ja tez osobiście wybrałbym taki kierunek czyli FF.
jeśli nie z 50 1,8 to z 50 1.4
Wolałbym od razu FF (D700/5DII). Do tego najlepiej 85 i 24. Wtedy jest i portret, i street, ale w sumie wszystko zależy od preferencji. Innym mogłyby bardziej podpasywać 35 i 50, albo 135.
Jak już masz te 8500, to ja bym tam radził dozbierać do, powiedzmy, 30 000 zł. Wtedy wchodzisz na ceneo, sortujesz lustrzanki wg ceny malejąco i kupujesz jedno z pierwszych trzech body, jakie się wyświetlą. Potem robisz to samo z obiektywami i masz komplet, który nie tylko powinien Cię zadowolić, ale którego w dodatku wszyscy będą zazdrościć. Ja też.
O wlasnie. I znowu znalezlismy sie w takim momencie dyskusji, ze niektorzy doradzaja "doloz jeszcze tysiac, dw, trzy, dziesiec tysiecy"...
Ja bym poradzil d300s + 35/1.8 + 85/1.8. Ewentualnie zamiast tego pierwszego - Sigma 24/1.8
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 24 Lip, 2011
Soniak10 napisał/a:
Jak już masz te 8500, to ja bym tam radził dozbierać do, powiedzmy, 30 000 zł.
powinieneś zająć się tym zawodowo
Soniak10, mógłbyś mi doradzić: nie jak ale żebym w ogóle wygrał w totka tak powiedzmy 6 banieczek
LuDogbin, FF to by było najlepsze rozwiazanie, niestety nawet uzywane d700 nie zmiesci się w budzecie ze szkłami.
W takim przypadku brałbym: d7000 + N50/1.4, 35G, N85/1.8 + sb900
Zamiast Sigmy 50/1,4 polecał bym bardziej 50/1,4 Nikona, jest to szkiełko mniejsze i bardziej dyskretne podczas zdjęć ulicznych a jakość porównywalna.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 24 Lip, 2011
zentaurus napisał/a:
Zamiast Sigmy 50/1,4 polecał bym bardziej 50/1,4 Nikona, jest to szkiełko mniejsze i bardziej dyskretne podczas zdjęć ulicznych a jakość porównywalna.
w przypadku wyciagania lustrzanki czy to z nikkorem czy z sigmą o dyskrecji nie można już mówić a jeżeli już da się to "jakoś ukryć" to w przypadku większej lustrzanki kwestia gabarytów sigma vs nikkor jest całkowicie pomijalna.
zentaurus, skąd masz takie doświadczenia
Nikkor jest równie dobry, do tego tańszy i mniejsze ryzyko serwisowe, z tego powodu ja np. polecam n50/1.4 a do street'u to chyba wolałbym 35/1.8 przynajmniej pod aps-c
Soniak10, mógłbyś mi doradzić: nie jak ale żebym w ogóle wygrał w totka tak powiedzmy 6 banieczek
Mógłbym ci doradzić, ale ci od lotto to cwaniaki i mnie już oszukali, więc istnieje ryzyko, że i tobie zrobią to samo. Otóż gram od jakiś 14-tu lat i już dwa razy wygrałem - po trójce - ale nie chcieli mi wypłacić! To znaczy - zamiast zapłacić mi uczciwie za trójkę, czyli połowę tego co za szóstkę (bo przecież trójka to połowa szóstki, prawda?) to rzucili mi jakiś ochłap w postaci, jak dobrze pamiętam, dziesięciu złotych (bo to było dość dawno). Od tego czasu gram tylko jak jest kumulacja powyżej 10 baniek, drobniejsze mnie nie interesują.
Pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10