Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przepraszam komor ale nie bardzo potrafię się poruszać na forach. ledwo włączam komputer. Do tematu : mam 50D jedni straszą że Tamron wciąga kurz na matryce drudzy że sigma źle współpracuje z Ca nonami mam do 2 tysiaków i muszę coś kupić do aparatu proszę o radę. Z góry dziękuję
jedni straszą że Tamron wciąga kurz na matryce drudzy że sigma źle współpracuje z Canonami
Zaś od 17-40L kury się nie niosą, a od 17-55 IS zboże pleśnieje. Wszystko to, co zacytowałeś to prawda, ale to nie oznacza, że zawsze i wszędzie. Tamrona i Sigmę trzeba sobie wybrać i sprawdzić. Jak nie chcesz/nie możesz/nie potrafisz to pozostaje bulić za Canony, które mają mniejsze prawdopodobieństwo złej współpracy, co wcale nie oznacza, że na 100% trafisz na dobrego. O 17-40L oraz 17-55 IS jest sporo na forum, przejrzyj wątki. W także o wciąganiu kurzu, mydle i gorszych sztukach. Nikt za Ciebie nie zdecyduje. Linki do wątków podałem Ci w moim poprzednim poscie. Przeczytałeś?
Ja za 2000 zł wybierałbym między Tamronem 17-50 VC a Sigmą 17-70 OS, w zależności od tego czy wolisz mieć stałe jasne światło czy większy zakres i funkcję makro. Ewentualnie jak boisz się produktów firm trzecich to może Canon 17-85 IS, który kosztuje znacznie mniej i być może Ci wystarczy? Decyduj co wolisz.
Odswiezam temat bo mnie ten obiektyw interesuje
Jestem zmuszony na zmiane obiektywu bo moj C 17-85 odmowil wspolpracy z moim 450D i tylko mnie to interesuje jak ten obiektyw(sigma) wspolpracuje z tym aparatem.
Nie bylem przekonany do Sigmy ale rok temu dostalem w prezencie S 70-300 malo go uzywalem bo mam jeszcze canona 100-300 f5.6 nie L i musze przyznac ze jestem bardzo zadowolony z takowej sigmy. Praktycznie zadnego BF i FF.
I mam nadzieje ze standardowa sigma bedzie miala tych problemow.
Mysle, ze juz wiecej bedzie opinii na ten temat po prawie roku czasu pojawienia sie tego instrumentu na rynku.
spootnick* mam ją około 4 miechy, szkoda tylko że zimowe , zrobiłem "parę" fotek w plenerze i w domu, a w domu foto zbliżeniową i macro (z pierścieniami). Mam 50D i nie zauważyłem żadnych problemów, jestem zadowolony z zakupu.
Jasne,że najlepiej obejrzeć i spróbować przed zakupem TYLKO czy czas i miejsce na to pozwoli? czy przeciętny alibo nieprzeciętny amator jest w stanie to wyłapać. Osobiście jestem po zmianie systemu z 4/3 na Canona, wiele rzeczy jest nowych i nie jestem na 100% PEWIEN czy tak od razu bym zobaczył BF/FF, myślę, że jak ktoś na forum napisał mniej się zastanawiać tylko kupić i pstrykać Też miałem niefart ze sprzedażą i zakupami ehhh, mogę tylko odradzić zakupy w Pixmanii.
Czy egzemplarz jest wybitnie ostry czy wybitnie mydlany – tego oczywiście nie poznamy łatwo i przyjemnie, szczególnie nie mając doświadczenia. Jednak fotografując parę różnych powierzchni, w tym część pod kątem, można wyczaić, czy środkowy punkt trafia tam, gdzie trzeba - najlepsza ostrość powinna być w samym środku kadru (przy zdjęciach pod kątem). Wiem, że nie jest to banalne do przetestowania, jak sklep ciemny, oświetlenie jarzeniowe albo jakieś dziwne mieszane, itd. Ale trzeba próbować. Albo zrezygnować z Sigmy. Oczywiście kupno obiektywu firmowego wcale nie gwarantuje, że będzie na 100% trafiał i że będzie żyleta.
Odświeżę temat,bo interesuje mnie ten obiektyw.
1. Czy ktoś używał tego obiektywu z 500D ? Dobrze się sprawuje ?
2. Czy to prawda,że teraz do kalibracji wysyła się przesyłkę na koszt własny? Odsyłają na swój koszt czy również na koszt odbiorcy wtedy ? Nie można zostawić w sklepie,gdzie zakupię sprzęt, lub obciążą mnie kosztami,jak wyślę na ich koszt ? Nie mam pojęcia ile taka przesyłka kosztuje,może ktoś podać,jeśli ktoś wysyłał ?
Swoją drogą skoro wprowadzili coś takiego,to widocznie bardzo dużo osób wysyła do kalibracji, daje to do myślenia ...
3. Jak można sprawdzić w sklepie FF/BF. Czy warto zabrać ze sobą coś, co będę fotografować ? Na czym najlepiej sprawdzić ? Proszę o radę dla laika,jak sprawdzić ten obiektyw.
Za offtopic sorki.
Kupiłem tą Sigmę do Nikona D300 i przyznam, że zdjęcia wychodzą ostrzejsze niż przy moim starym poczciwym Nikkorze 18-70. Irytuje mnie jednak trochę praca AF - przy ciemniejszym świetle sporo wędruje zanim zaskoczy w wybranym punkcie. Jak ktoś z was ma doświadczenie, to podzielcie się informacją czy jest to bolączka tej serii czy zależy jaki obiektyw się trafi?
U mnie sytuacja z AF wygląda podobnie.
Obiektyw nowy, body też kilkumiesięczne 60D.
AF w bardzo słabym i słabym świetle lubi chwilkę błądzić. Jeżeli światło średnie lub dobre ten problem znika.
Obiektywu nie chciałem kupować przez internet więc zacząłem od sklepów które mam na miejscu.
Obiektywy te pod C znalazłem aż ... 2 szt. Po testach (niestety w sklepie i przy jarzeniowym świetle) wyszło że jeden ma lekki BF, drugi bezbłędny. Po testach w domu okazało się że jednak ma chyba lekki FF Widoczne jest to przy 70mm f4,0 i odległości obiektu ok 50-60cm, wygląda że ostrzy z 4-5mm przed punktem. Przymknięty do 5,6 gubi tą przypadłość w większej GO.
Jeszcze go przetestuje i najwyżej wyślę po świętach do kalibracji.
Jak za takie pieniądze uważam że to dobry (spacerowo-kotletowy) zakup
Dotąd miałem do czynienia z jedną Sigmą (70-300 APO) więc naturalne że z nią porównywałem jakość wykonania. Różnica ogromna oczywiście na plus
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9