Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM
Autor Wiadomość
Bop Hae 
Nowy
amator

Wysłany: Sob 08 Maj, 2010   

Przepraszam komor ale nie bardzo potrafię się poruszać na forach. ledwo włączam komputer. Do tematu : mam 50D jedni straszą że Tamron wciąga kurz na matryce drudzy że sigma źle współpracuje z Ca nonami mam do 2 tysiaków i muszę coś kupić do aparatu proszę o radę. Z góry dziękuję

Reklama

P_M_ 
Maniak

Canon 17-40/4. Nie wciaga kurzu, nie ma problemow z BF/FF. Uzywany do 2kpln powinien sie znalezc. Sam mam na taki ochote.

Bop Hae 
Nowy
amator

Jednak Używany to rzecz niepewna a ten canon ma światło wyraźnie gorsze :wink: tło 4

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 10 Maj, 2010   

Bop Hae napisał/a:
jedni straszą że Tamron wciąga kurz na matryce drudzy że sigma źle współpracuje z Canonami

Zaś od 17-40L kury się nie niosą, a od 17-55 IS zboże pleśnieje. :) Wszystko to, co zacytowałeś to prawda, ale to nie oznacza, że zawsze i wszędzie. Tamrona i Sigmę trzeba sobie wybrać i sprawdzić. Jak nie chcesz/nie możesz/nie potrafisz to pozostaje bulić za Canony, które mają mniejsze prawdopodobieństwo złej współpracy, co wcale nie oznacza, że na 100% trafisz na dobrego. O 17-40L oraz 17-55 IS jest sporo na forum, przejrzyj wątki. W także o wciąganiu kurzu, mydle i gorszych sztukach. Nikt za Ciebie nie zdecyduje. Linki do wątków podałem Ci w moim poprzednim poscie. Przeczytałeś?
Ja za 2000 zł wybierałbym między Tamronem 17-50 VC a Sigmą 17-70 OS, w zależności od tego czy wolisz mieć stałe jasne światło czy większy zakres i funkcję makro. Ewentualnie jak boisz się produktów firm trzecich to może Canon 17-85 IS, który kosztuje znacznie mniej i być może Ci wystarczy? Decyduj co wolisz.

spootnick 
Bywalec
Michal

Wysłany: Pon 21 Lut, 2011   

Odswiezam temat bo mnie ten obiektyw interesuje :)
Jestem zmuszony na zmiane obiektywu bo moj C 17-85 odmowil wspolpracy z moim 450D i tylko mnie to interesuje jak ten obiektyw(sigma) wspolpracuje z tym aparatem.
Nie bylem przekonany do Sigmy ale rok temu dostalem w prezencie S 70-300 malo go uzywalem bo mam jeszcze canona 100-300 f5.6 nie L i musze przyznac ze jestem bardzo zadowolony z takowej sigmy. Praktycznie zadnego BF i FF.
I mam nadzieje ze standardowa sigma bedzie miala tych problemow.
Mysle, ze juz wiecej bedzie opinii na ten temat po prawie roku czasu pojawienia sie tego instrumentu na rynku.

Fawu 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 25 Lut, 2011   

spootnick* mam ją około 4 miechy, szkoda tylko że zimowe :-( , zrobiłem "parę" fotek w plenerze i w domu, a w domu foto zbliżeniową i macro (z pierścieniami). Mam 50D i nie zauważyłem żadnych problemów, jestem zadowolony z zakupu.

spootnick 
Bywalec
Michal

@Fawu no ale to jest 50D :) Na innym forum gosc kupil ww sigme dla C 1000D musial przejrzec jakies 10 sztuk by trafil sie jemu egzemplarz bez FF/BF.

komor 
Moderator

spootnick, to nie ma znaczenia moim zdaniem. Trzeba kupować w dobrym miejscu, no i niestety sprawdzić przed zakupem.

Fawu 
Entuzjasta

Jasne,że najlepiej obejrzeć i spróbować przed zakupem :-) TYLKO czy czas i miejsce na to pozwoli? czy przeciętny alibo nieprzeciętny :-) amator jest w stanie to wyłapać. Osobiście jestem po zmianie systemu z 4/3 na Canona, wiele rzeczy jest nowych i nie jestem na 100% PEWIEN czy tak od razu bym zobaczył BF/FF, myślę, że jak ktoś na forum napisał mniej się zastanawiać tylko kupić i pstrykać :mrgreen: Też miałem niefart ze sprzedażą i zakupami ehhh, mogę tylko odradzić zakupy w Pixmanii.

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 26 Lut, 2011   

Czy egzemplarz jest wybitnie ostry czy wybitnie mydlany – tego oczywiście nie poznamy łatwo i przyjemnie, szczególnie nie mając doświadczenia. Jednak fotografując parę różnych powierzchni, w tym część pod kątem, można wyczaić, czy środkowy punkt trafia tam, gdzie trzeba - najlepsza ostrość powinna być w samym środku kadru (przy zdjęciach pod kątem). Wiem, że nie jest to banalne do przetestowania, jak sklep ciemny, oświetlenie jarzeniowe albo jakieś dziwne mieszane, itd. Ale trzeba próbować. Albo zrezygnować z Sigmy. :) Oczywiście kupno obiektywu firmowego wcale nie gwarantuje, że będzie na 100% trafiał i że będzie żyleta.

Shibuya 
Bywalec

Wysłany: Nie 28 Sie, 2011   

Odświeżę temat,bo interesuje mnie ten obiektyw.
1. Czy ktoś używał tego obiektywu z 500D ? Dobrze się sprawuje ?
2. Czy to prawda,że teraz do kalibracji wysyła się przesyłkę na koszt własny? Odsyłają na swój koszt czy również na koszt odbiorcy wtedy ? Nie można zostawić w sklepie,gdzie zakupię sprzęt, lub obciążą mnie kosztami,jak wyślę na ich koszt ? Nie mam pojęcia ile taka przesyłka kosztuje,może ktoś podać,jeśli ktoś wysyłał ?
Swoją drogą skoro wprowadzili coś takiego,to widocznie bardzo dużo osób wysyła do kalibracji, daje to do myślenia ...
3. Jak można sprawdzić w sklepie FF/BF. Czy warto zabrać ze sobą coś, co będę fotografować ? Na czym najlepiej sprawdzić ? Proszę o radę dla laika,jak sprawdzić ten obiektyw.
Za offtopic sorki.

javjaff 
Nowy

Wysłany: Sro 30 Lis, 2011   

Kupiłem tą Sigmę do Nikona D300 i przyznam, że zdjęcia wychodzą ostrzejsze niż przy moim starym poczciwym Nikkorze 18-70. Irytuje mnie jednak trochę praca AF - przy ciemniejszym świetle sporo wędruje zanim zaskoczy w wybranym punkcie. Jak ktoś z was ma doświadczenie, to podzielcie się informacją czy jest to bolączka tej serii czy zależy jaki obiektyw się trafi?

komor 
Moderator

javjaff, to raczej jest cecha modelu a nie egzemplarza.

dcs
[Usunięty]

javjaff,
Może to problem zanieczyszczonego czujnika AF, albo lustra pośredniego?
Domyślam się że obiektyw jest nowy /góra 2 lat/, a korpus nie.

jurand 
Rozmowny
Kanonier - bo tak

U mnie sytuacja z AF wygląda podobnie.
Obiektyw nowy, body też kilkumiesięczne 60D.
AF w bardzo słabym i słabym świetle lubi chwilkę błądzić. Jeżeli światło średnie lub dobre ten problem znika.
Obiektywu nie chciałem kupować przez internet więc zacząłem od sklepów które mam na miejscu.
Obiektywy te pod C znalazłem aż ... 2 szt. Po testach (niestety w sklepie i przy jarzeniowym świetle) wyszło że jeden ma lekki BF, drugi bezbłędny. Po testach w domu okazało się że jednak ma chyba lekki FF :razz: Widoczne jest to przy 70mm f4,0 i odległości obiektu ok 50-60cm, wygląda że ostrzy z 4-5mm przed punktem. Przymknięty do 5,6 gubi tą przypadłość w większej GO.
Jeszcze go przetestuje i najwyżej wyślę po świętach do kalibracji.

Jak za takie pieniądze uważam że to dobry (spacerowo-kotletowy) zakup :grin:
Dotąd miałem do czynienia z jedną Sigmą (70-300 APO) więc naturalne że z nią porównywałem jakość wykonania. Różnica ogromna oczywiście na plus :wink:

Odpowiedz do tematu