Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS vs. EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS US
Autor Wiadomość
jaco88 
Bywalec

Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011   EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS vs. EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS US

Witam!
Chciał bym zmienić kitowego EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II na jakiegoś spacerowicza ze stabilizacją w moim Canonie 1000D. Jednocześnie nie chciał bym przekroczyć kwoty 1000zł wiec w grę wchodziły by w zasadzie dwa szkła EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS oraz EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS US.

Może ktoś pomóc w wyborze? :)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011   

jaco88 napisał/a:
Może ktoś pomóc w wyborze?
Pewnie:
jaco88 napisał/a:
EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

jaco88 napisał/a:
EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Choć miałem kiedyś 17-85, to dziś na Twoim miejscu kupiłbym 18-135.

Bardziej ostry od 17-85, szerszy zakres ogniskowych (może być bardzo istotne) i nieco jaśniejszy na szerokim kącie.

Szkoda tylko tego 1 milimetra na szerokim końcu, bo czasami mógłby się przydać.
I konstrukcja mechaniczna już nie taka jak 17-85, nie wspominając o braku USM. :smile:

jaco88 
Bywalec

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011   

początkowo myślelem nad 17-85 ze względu na USM, ale nie wypadł on znyt korzystnie w teście na optyczne.pl.... chociaż biorąc pod uwagę że teraz kosztuje 1000pln to może oddczucia testującego były by nieco korzystniejsze dla tego obiektywu :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaco88, wiesz... nie samym USM-em człowiek żyje...
Ja tam wolałbym mieć fajniejsze obrazki, a nie o ćwierć sekundy szybsze ustawienie ostrości ;)

jaco88 
Bywalec

czyli w takim razie chyba stanie na 18-135

MC 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:
o ćwierć sekundy szybsze ustawienie ostrości

Chyba o ton cichsze, bo z tą szybkością to różnie jest.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MC napisał/a:
Chyba o ton cichsze
To też :D

jaco88 
Bywalec

B o g d a n napisał/a:
Choć miałem kiedyś 17-85, to dziś na Twoim miejscu kupiłbym 18-135.

czyli nie byłeś z niego za bardzo zadowolony skoro teraz wziął byś 18-135?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Choć miałem 17-85 i robiłem zdjęcia 18-135 to budowę mechanicznę tego ostatniego w porównaniu do 17-85.... no tak klasa niżej. 17-85 jest słaby, ale na szerokim kącie po otwarciu, później jest coraz lepiej choć bez szału. Ja lubię solidne konstrukcje. Lubię też dobrą optykę - taką na lata. Ja bym pomyślał nad 15-85 IS USM. Na początku kasa wydaje się duża, ale to na początku przygody ze zdjęciami. Normalka. Warto te pieniądze zainwestować, nawet kosztem kupna gorszego korpusu.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

MM napisał/a:
Choć miałem 17-85 i robiłem zdjęcia 18-135 to budowę mechanicznę tego ostatniego w porównaniu do 17-85.... no tak klasa niżej.
Zgadzam się i o tym pisałem wcześniej.

jaco88 napisał/a:
początkowo myślelem nad 17-85 ze względu na USM, ale nie wypadł on znyt korzystnie w teście na optyczne.pl....
Test ten narobił sporo złego dla tego obiektywu. Przekonałem się o tym po wykonaniu nim kilku tysięcy zdjęć. Dyskusię o tym szkle w zasadzie zakończyłem w tym miejscu. :smile:

jaco88 napisał/a:
czyli nie byłeś z niego za bardzo zadowolony skoro teraz wziął byś 18-135?
jaco88, nie o to chodzi.
Gdybym był teraz na Twoim miejscu, co podkreśliłem, wziłąłbym 18-135 w zasadzie z jednego powodu - zakresu ogniskowych i trochę lepszej ostrości, co może się przydać przy docinaniu zdjęcia w PC.

Jeśli chodzi o mnie, gdybym teraz zmienił aparat na dowolny APS-C, pewnie kupiłbym EF16-35/2.8L USM i pozostawił sobie resztę szkieł. :wink:

jaco88 
Bywalec

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2011   

i chyba właśnie wezmę tego 18-135 :)
trochę mnie martwią te duże dystorsje ale chyba tego typu szkła już tak mają...

Sunders 

Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   

jaco88 napisał/a:
trochę mnie martwią te duże dystorsje

Pod tym względem oba szkła, które bierzesz pod uwagę prawie się nie różnią :smile:
Ja w przeciwieństwie do poprzedników z podanych dwóch wolałbym 17-85 ze względu na USM/a co za tym idzie FTM/, lepszą ostrość na dłuzszych ogniskowych na brzegu kadru, 1mm więcej na szerszym końcu i ze względu na wspomnianą już solidniejszą budowę. No chyba, że jest możliwość skorzystania z propozycji MM :smile:

jaco88 
Bywalec

Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   

Propozycja MM nie wchodzi jak na razie w grę :(
zamierzam zmienić korpus (ale to dopiero pod koniec 2012) na 600D lub 60D +15-85 lub 17-55 (o ile fundusze pozwolą :) ) ale jak na razie chciał bym porobić fotki 1000D + coś z IS :) wiec chyba wezmę 18-135 ze względu na większy zakres ogniskowej, ewentualnie dokupię Sigmę 10-20 w międzyczasie :)

kilka lat temu bawiłem się trochę zenitem, później canonem EOS-em 300 analogowym a teraz wracam powoli do hobby :)

Odpowiedz do tematu