Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 500d + Sigma 70-200 f/2.8 EX APO DG MACRO HSM (II ?)
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   

IMO przy tym budżecie tak :smile:

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

I ja obstawiam żeby zakupić Canona 70-200 f4.

Nawet na te zwierzaczki to 200mm to trochę mało, a kiedy już masz mało światła
to i 2.8 zbytnio samo z siebie nie pomoże.

Macro w Sigmie to głównie napis, tak jak pisałem...
do zabawy głównie z motylkami i większymi kwiatkami.

Fotografowanie sportu - tu wystarczy zarówno Canon jak i ta Sigma, ale tak jak wspomniałem, w Sigmie te 2.8 jest tylko w sytuacjach awaryjnych używane.
Nawet z tą drugą wersją (sprawdzałem 3-4 takie egzemplarze i nie miały ani BF ani FF, więc raczej ostrość samego szkła wymaga przymknięcia do f4).

Autofocus jest szybszy w Canonie, choć jest to też kwestia przyzwyczajenia, Sigmę też da się ujarzmić a znajomość działania AF pomaga bardziej niż coraz to nowsze punkty krzyżowe.

wezsiewez 
Początkujący

edmun, z tego co wiem, masz tą sigmę? Do jakiego typu zdjęc jej uzywasz, i czy masz gdzieś jakąś galerię abym mogla zobaczyć?

Cytat:
w Sigmie te 2.8 jest tylko w sytuacjach awaryjnych używane.

W jakich np? :smile:

kozidron
[Usunięty]

wezsiewez napisał/a:
Mój priorytet to sport i portret. Więc z tego co udało mi się zrozumieć Canonowa Lka f/4 będzie dobra?

Do sportu sie generalnie nada, udało mi się ostatnio na meczu zrobić nim kilka fotek, jednak jak się zachmurzyło cieszyłem się, że mam w buckapie 7d+70-200/2.8L, nie wiem jakiego rodzaju jest to "piłka nożna"(chociaż gdzieś tam pisałaś, że to mecze "w dzień") ale mecze zaczynają się raczej późno a lato się kończy więc f4 to będzie gruby kompromis przy dynamicznych akcjach czasem i 1/400s to mało, chociaż jeżeli to "polska piłka" to strachu nie ma, bo po 15 minutach "ekipa" przestaje biegać :razz: :wink:

Sunders 

kozidron napisał/a:
jak się zachmurzyło cieszyłem się, że mam w buckapie 7d+70-200/2.8L

kozidron w czym miałeś ten zacny zestaw :???: Czy jednak nie w backup`ie :twisted:

kozidron
[Usunięty]

Sunders, nie kumam twojego pytania, chodzi Ci o nieprawidłowe z polszczenie czy na jakim body był 70-200/4.0 ?

Mi się przykładowo bardziej podoba bokeh z wersji 4.0 (różnice są subtelne ale są)- to przy portrecie, przy sporcie są inne zalety- to szkło jest lżejsze i spokojnie można nim pracować bez monopodu, to niewątpliwa zaleta, chociaż niestety są momenty, w których podczas meczy monopod/czy nawet statyw odpada ale po co ja Ci to tłumaczę :razz:

Sunders 

kozidron napisał/a:
chodzi Ci o nieprawidłowe z polszczenie czy na jakim body był 70-200/4.0 ?

Jesli buckap to Twoim zdaniem spolszczenie, to o to własnie chodzi :smile:
kozidron napisał/a:
Mi się przykładowo bardziej podoba bokeh z wersji 4.0

IMO bokeh 70-200/4L jest ładnieszy od bokehu sigmy 70-200/2,8EX APO DG Macro HSM, ale canon 70-200/2,8L daje jeszcze ładniejszy :smile:

wezsiewez 
Początkujący

kozidron napisał/a:

Do sportu sie generalnie nada, udało mi się ostatnio na meczu zrobić nim kilka fotek, jednak jak się zachmurzyło cieszyłem się, że mam w buckapie 7d+70-200/2.8L

Czyli już przy zachmurzeniu nie wychodzą? Duże było to zachmurzenie, tzn ciemno było czy w miarę jasno, a obiektyw sobie już nie radził? Masz jakąś galerię ze zdjęciami z tego szkiełka?

kozidron napisał/a:

nie wiem jakiego rodzaju jest to "piłka nożna"(chociaż gdzieś tam pisałaś, że to mecze "w dzień")

Chyba liga okręgowa ;) Mecze zaczynają się zazwyczaj rano o 10, maksymalnie 12.

kozidron napisał/a:

ale mecze zaczynają się raczej późno a lato się kończy więc f4 to będzie gruby kompromis przy dynamicznych akcjach czasem i 1/400s to mało, chociaż jeżeli to "polska piłka" to strachu nie ma, bo po 15 minutach "ekipa" przestaje biegać :razz: :wink:

Chłopaki bardzo uzdolnieni;) Ale wiadomo, jak to w Polsce jest z piłką.
W każdym razie lato teraz się kończy, ale w przyszłym roku znów będzie, to chyba myślę że przyda się to szkiełko? :)

kozidron
[Usunięty]

wezsiewez napisał/a:
Chyba liga okręgowa ;) Mecze zaczynają się zazwyczaj rano o 10, maksymalnie 12.

wezsiewez, w takim razie bierz 70-200/4.0

Sunders, odbieranie bokehu jest subiektywne, jak Ci się nie podoba jak z polszczyłem słowo "bokehu" czy "bekapu" twój problem, na temat bokehu sigmy się nie wypowiadałem jeszcze na tym forumie i nie mam zamiaru :razz:

wezsiewez, fotki masz na mailu

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

wezsiewez, kup tego Canona 70-200 f4 i będziesz zadowolona.
co do galerii. wystarczy wyszukać sobie w google "sample sigma 70-200 hsm macro" lub też "canon sample 70-200 f4"

wezsiewez 
Początkujący

kozidron, edmun, Sunders, lotofag, patigol, moronica, dzięki bardzo za wszystko :mrgreen: ! Biorę Canona 70-200 f/4L :)

kozidron
[Usunięty]

wezsiewez,
nie ma sprawy, jak chcesz jeszcze rawy ... to wal na priva albo maila

....kurcze, edmun rzeczywiście walnąłem ortografa w "spolszczyłem" :oops: :zalamany: (się poprawie)
Ostatnio zmieniony przez kozidron Nie 11 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

wezsiewez 
Początkujący

Nie dzięki :) Wystarcza mi to. Wszystko jest super, mam nadzieje że będę zadowolona :smile:

patigol 
Uczestnik

Wysłany: Pon 12 Wrz, 2011   

Na pewno będziesz! Koniecznie pokaż potem zdjęcia:)

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Pon 12 Wrz, 2011   

wezsiewez, a jak już nacieszysz się 70-200, to pożycz od kogoś jakąś jasną pięćdziesiątkę lub osiemdziesiątkę-piątkę i zrób kilka portretów :P

Odpowiedz do tematu