Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw do portretu - Canon 5D mark II
Autor Wiadomość
freemodest 
Nowy

Wysłany: Pią 16 Wrz, 2011   

Powiem tak - robiłem zdjęcia 85 mm 1.8 - jakość i ostrość tych zdjęć w porównaniu z np 24-105 przy ogniskowej 85 i przysłonie bodajże 11 była kolosalna. Dlatego nie wiem jakby sie to miało do 70 - 200 które jest tez znakomitym szkłem jednak nie wiem czy tak ostrym jak stalki ponieważ nie miałem okazji używać w studio. Dlatego trudno mi się ustosunkować. Jednak nie wiem czy 85 1.8 będzie się równie dobrze spisywał na canonie 5d jak spisywał sie na znacznie gorszej puszce jaka był canon 400 d - bierzmy pod uwagę że mnożnik daje na nim canonowi 85 mm ogniskową 136mm a to duża różnica przy portrecie twarzy.(oczywiście jak kto lubi można portret robic nawet ogniskowa 50 mm jednak nie jestem tego zwolennikiem) Dlatego zastanawiają mnie te ogniskowe 100 mm przypięte do FF

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Odradzam 100 macro. Ostre bardzo, ale jakość obrazka przy portrecie mnie nie zadowalała.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

freemodest, portret można robić i FE i na 800mm. Na pełnej dziurze i na limicie dyfrakcyjnym. Dlatego właśnie pytałem o jaki Ci portret chodzi.

Co do ostrości - nie jestem zwolennikiem super ostrego obrazka portretowego. No chyba, że zależy na podkreślaniu zmarszczek, krostek, przebarwień, pajączków i takich tam...

freemodest 
Nowy

http://www.erwinolaf.com/...,_2001/gallery/
tu jest chyba najlepszy przykład mistrza Ervina pokazujący typ portretu do jakiego chciałbym używać obiektywów wyżej wymienionych. Zmarszczki i chrostki oczywiście później należy usunąć lub lekko zamaskować, jednak faktura skóry itp na tym mi zależy i na tym by wyglądała ona naturalnie a nie sztucznie wyciągana w PS

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

freemodest napisał/a:
pokazujący typ portretu
Daleko tym zdjęciom do "od pasa w górę" ;) :mrgreen:

freemodest 
Nowy

dobra moze przesadziłem z tym przykładem:D tu jest bardziej klarowny. Tez Ervin:

http://www.erwinolaf.com/...issi_+_1898612/

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

freemodest napisał/a:
dobra moze przesadziłem z tym przykładem:D tu jest bardziej klarowny. Tez Ervin:

http://www.erwinolaf.com/...issi_+_1898612/

Zupełnie mi się nie podobają.
Są bardzo płaskie.
Pewnie wykonywane bardzo wąskim kątem albo to efekt obróbki na placek.

freemodest 
Nowy

Czyli 100 mm macro odpada;) właśnie z tego co udało mi się wyczytać obiektyw ten nie spisuje sie tak dobrze przy portrecie jak 100 mm 2.0... pytanie dlaczego przecież ma większa konstrukcje co wydaje mi się powinno wpływać na plastykę wykonywanych portretów itp. Uzywał ktos z was 100 mm 2.0 by móc sie o nim wypowiedzieć? ja używałem 5 min w sklepie wiec też trudno mi jakąś przyjąć postawę, a opinie w tescie ma rewelacyjne!

http://www.optyczne.pl/36...dsumowanie.html

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Nie wiem, jak starsza wersja ale 100/2.8L IS MACRO jak najbardziej nadaje się do portretowania.

freemodest 
Nowy

o i znowu inna opinia:D... generalnie nasuwa mi się pytanie czy poza macro i światłem i na pewno konstrukcja jest jakaś różnica pomiędzy 100/2.8 macro a 100/2.0 USM - nie mowie tu o AF, USM czy jak wcześniej zaznaczyłem macro - chodzi mi tu głównie o plastykę fotografowanej twarzy modela.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

freemodest, a co to jest plastyka? :wink: :mrgreen:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Cytat:
o i znowu inna opinia:D...
A gdzie ty znalazłeś opinie, że ta L-ka się nie nadaje do portretu?
Według mego nasłuchu netu, jeśli ktoś twierdzi, że się nie nadaje to dlatego, że uważa, że jest do tego za ostra. :grin:

freemodest 
Nowy

No nie doczytałem w sumie symbolu który duzo zmienia mianowicie L :D W takim razie Bogdanie przepraszam. Aczkolwiek pewne wypowiedzi tez udało mi sie wyczytać że lepszy jest już 135. Generalnie sam nie widzę różnicy na zdjęciach które oglądałem w sieci i nie wiem na czym ta różnica ma polegać juz przy tych ogniskowych jednak jakaś na pewno istnieje. Dlatego pisze na tym forum bo może ktoś z większym doświadczeniem mi to wytłumaczy;). Co do plastyki chodzi mi głównie o to by portrety nie były za płaskie i tez nie zniekształcone jak w przypadku dajmy 50 mm na ff.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

freemodest napisał/a:
Co do plastyki chodzi mi głównie o to by portrety nie były za płaskie i tez nie zniekształcone jak w przypadku dajmy 50 mm na ff.

Czy zdjęcie wyjdzie płaskie, czy nie, w dużej mierze zależy od światła. :smile:

400 mm, 1/100s, f/5,6, statyw, światło zastane, wewnątrz domu :wink:

elvis000 
Bywalec

A ja bym proponował nie L a 1.4/50 Canona bardzo fajne szkło

Odpowiedz do tematu