Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
polećcie jakąś kartę sdhc :)
Autor Wiadomość
dr11 
Optyczny

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011   

michalkjp napisał/a:
Ale karta klasy 4 ma tylko 4MB/s - więc zastanawiam się czy na pewno nagrywasz w HD czy może w jakiejś innej rozdzielczości?
Działają na niej bez problemu następujące tryby (w kolumnach podana jakość i odpowiadający bitrate):

Reklama

Krukier 
Uczestnik

Wysłany: Sro 21 Wrz, 2011   

Jakiś czas tremu sprawdziłem rzeczywista szybkość zapisu kilku kart. Oto wyniki:

Kingston 4GB (4c) - 10MB/s
Kingsotn 4GB (2C) - 10MB/s
Kingston 4GB (6C) - 9MB/s
Sandisc U2 4GB (4C) - 16MB/s
Sandisc U 4GB (4C) - 12MB/s

To oczywiście bardzo nieprofesjonalny test, ale kingstona już nie kupię :)

Wcześniej zresztą testowałem duże (CF) karty i wyniki były podobne.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A tak z ciekawości zapytam - jak testowałeś?

Pytam się, bo np SDHC Kingston 16GB Class10 u mnie uzyskuje 12MB/s (czytnik wbudowany w laptop, transfer pliku ok 200MB)

Z drugiej strony dziwne, że uzyskałeś 10MB/s dla kart Class2, 4 i 6 - jakby na to nie patrzeć to znakomite wyniki :D

Krukier 
Uczestnik

Nie gwarantuje że wartości (ilościowo) są choć trochę poprawne :)
Ważny jest stosunek jednych do drugich.
Testowałem kopiując 660MB w jednym pliku w najszybszym czytniku jaki mam, czyli Hamie. A wybierałem chyba spośród siedmiu innych i te w lapach są najwolniejsze...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wiesz.. Jeśli dla C2, 4 i 6 uzyskałeś praktycznie takie same wartości podejrzewam że to co zmierzyłeś to nie szybkość zapisu kart, ale jakiegoś bufora zapisu... w kompie.

Krukier 
Uczestnik

Może miał byś racje gdyby nie to że dla CF mam prawie dwa razy większe transfery w tych samych czytnikach. Więc raczej to nie wina wąskich gardeł w PCie, a dodatkowo dla wolniejszych czytników wyniki zmieniają cię o podobny procent, a nie wszystkie się zbliżyły do siebie. No i dlaczego ten bufor nie lubi Kingstona? :)

Ale ręki za to nie dam sobie uciąć :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Krukier napisał/a:
że dla CF mam prawie dwa razy
No wiesz - CF ma magistralę równoległą, a nie szeregową ;)

Krukier 
Uczestnik

Zgadza się, ale komputer o tym nie wie :) Bo i tak widzi to przez USB (dla czytników wbudowanych w laptopa zwykle też)

Tak czy inaczej, na lini PC-koniec czytnika przepycha się nawet dwa razy więcej danych niż SD są w stanie łyknąć, więc raczej ograniczania są w samych kartach.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No może... W zasadzie nieistotne to jest - ja kupuję karty "pod aparat" a nie komputer ;)

Fejton 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Mar, 2014   

Witam, podepnę się pod temat, żeby nie zakładać już nowego.
Posiadam Nikona D3200 i mam zamierzam zakupić kartę Verbatima 16GB SDHC class 4.

http://www.kijkshop.nl/pr...dhc-kaart-16gb/

Klasa 4 tej karty pozwoli mi na swobodne siekanie zdjęć moim Nikonem D3200 ? Prędkość kopiowania plików na dysk jest dla mnie drugorzędna. Boję się tylko czy taka karta nadaje się do nagrywania filmików tym aparatem. Może mi ktoś jednoznacznie odpowiedzieć czy ta karta to dobry czy zły pomysł do zdjęć i krótkich filmików ?

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Fejton, do siekania zdjęć wystarczy, do filmików full hd (30kl/s) nie.

Fejton 
Nowy

Dzięki za konkretną odpowiedź. :smile:

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Poza tym instrukcja czasem się przydaje jak się liczyć nie chce ;)
Str. 177
"Następujące karty pamięci SD zostały przetestowane i zatwierdzone do użytku z aparatem D3200. Do nagrywania filmów zalecamy stosowanie kart o prędkości zapisu klasy 6 lub wyższej. W przypadku użycia kart o mniejszej prędkości zapisu, nagrywanie może się nagle zakończyć."

Fejton 
Nowy

Wysłany: Sro 12 Mar, 2014   

Pamiętliwy :P

felis
Bywalec

Wysłany: Wto 02 Wrz, 2014   

Witam
Czy ta karta nada się do canona 70D (zdjęcia RAW + filmy Full HD)?
http://www.x-kom.pl/p/201...er-90mb-s.html#
A może coś innego w podobnej cenie będzie lepsze.
Zależy mi by było microSDXC z adapterem.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu