Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozdzielczość kliszy a matrycy
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Sro 05 Paź, 2011   Rozdzielczość kliszy a matrycy

Wątek wydzielony z dyskusji w wątku dotyczącym zamienników obiektywu kitowego Sony.

hijax_pl, standardowa klisza barwna 35 mm ISO 100 to ma gdzieś koło 10 Mpix.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 05 Paź, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 05 Paź, 2011   

mozer napisał/a:
standardowa klisza barwna ISO 100 to ma gdzieś koło 10 Mpix.
A jak to liczysz? Jak porównujesz? Bierzesz pod uwagę Bayera? Taka np klisza Superia 100 ponoć notuje ok 60lp/mm dla MTF50...
http://www.fujifilm.dk/pd..._Superia100.pdf

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, 63 l/mm to nie da nawet 4 Mpix. Co chcesz udowodnić? ;)

Wiadomo, że ciężko porównywać te dwa rodzaje materiałów chociażby ze względu na to, że w kliszy granulki są nieuporządkowane, ale najwyższe wskaźniki lpmm jakie widziałem to były rzędu 160 lpmm. Widziałem, że zazwyczaj jeszcze podaje się lpmm w zależności od współczynnika kontrastu, ale nie znam się na tym, nie będę w to brnął :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
63 l/mm to nie da nawet 4 Mpix. Co chcesz udowodnić?
Nic - zastanawiam się skąd te 10MPix...

63 lp/mm dla formatu 35mm daje obraz o rozdzielczości ok 12Mpix, ale to taka rozdzielczość koloru "foveon-like". Jak na to nałożyć bayera to wypadałoby zwiększyć rozdzielczość i wyszłoby ok 48Mpix.

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, napisałem około 10 Mpix, bo nie ma pewnego przelicznika.

63^2*36*24=3.4 M - co źle liczę?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
co źle liczę?
Zapominasz, że to ilość par linii a nie linie jako takie no i fakt, że w ten sposób masz rozdzielczość koloru jak w Foveonie. A Bayer?

[ Dodano: Sro 05 Paź, 2011 18:58 ]
Wiedzmin1101 napisał/a:
bo te fotki akurat na full automat.
Zmienisz szkło na super hiper i zdjęcia aparat zrobi tak samo... Jaki sens w takim razie zmieniać szkło? No chyba, że chcesz mieć inny zakres zuuma...

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, no to się czegoś nowego dowiedziałem - myślałem, że to po prostu ilość rozróżnianych linii. :)
A Foveon ma wyższą użyteczną rozdzielczość niż film o takiej samej "rozdzielczości", bo matryca ma piksele ustawione regularnie, co pozwala je chociażby sensownie interpolować. No i cały czas jest to film ISO 100...

[ Dodano: Sro 05 Paź, 2011 19:07 ]
Wiedzmin1101, a skąd ten biedny aparat ma wiedzieć, czy fotografujesz stok w Tatrach, czy hałdę węgla? ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
A Foveon ma wyższą użyteczną rozdzielczość niż film o takiej samej "rozdzielczości", bo matryca ma piksele ustawione regularnie, co pozwala je chociażby sensownie interpolować. No i cały czas jest to film ISO 100...
Foveona nie musisz interpolować. Interpoluje się by mieć obrazek jak z filtra bayera, czyli rozmemłany ;) ...
Foveon ma rozdzielczość taką samą jak film o takiej samej rozdzielczości. Każdy piksel w foveonie daje tryplet RGB zapisany na 36 (lub więcej) bitach...

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, nie o to mi chodzi - regularny układ pikseli w matrycach ccd pozwala na wydajniejszą obróbkę i odzyskiwanie szczegółów. W przypadku filmów wyskakują Ci ziarna w losowych miejscach. Nie odwołuję się tutaj w ogóle do matryc z filtrem Bayera.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A po co wkręcasz ziarno? Przecież nie o nim mowa... A filtr Bayera, przez to, że jest i dzięki temu interpolacja jest nieodzowna - ma istotny wpływ na uzyskiwaną rozdzielczość.

To może inaczej. Skoro jak mówisz taka mała rozdzielczość filmu jest - to po co skanuje się z rozdzielczością nawet 9600dpi?

I żeby nie być gołosłownym: http://www.skanowanie.eu/index.php?id=pliki3
(5400dpi daje obrazek ok 40Mpix) ;)

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, ale ja porównuję tylko Foveona z filmem - nie wiem co Ty z tym Bayerem ;)
Ziarno wkręcam dlatego, że rozkład "pikseli" ma wpływ na uzyskiwane szczegóły w obrazie.

Argument "po co się skanuje" nie trafia do mnie, bo robi się również zdjęcia 18 megapikselowymi matrycami do odbicia w formacie 10x15 ;)
Może rzeczywiście da się uzyskać z filmu 40 Mpix - nie robiłem takich eksperymentów, więc operuję tylko na liczbach podawanych w specyfikacjach.
W tej sytuacji nie wiem jak te 40 Mpix miałby się do podawanych lpmm.

Dobra, możemy skończyć te rozważania, bo żeby coś sensownego dalej powiedzieć trzeba by posłużyć się rzeczywistymi przykładami :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
ale ja porównuję tylko Foveona z filmem - nie wiem co Ty z tym Bayerem
Bo zaczęło się od Minolta na filmie vs Minolta na cyfrze.
mozer napisał/a:
Może rzeczywiście da się uzyskać z filmu 40 Mpix - nie robiłem takich eksperymentów
No po to wkleiłem link przykładu, żebyś mógł zobaczyć...
mozer napisał/a:
Dobra, możemy skończyć te rozważania
Nie ma co rozważać, ale fakt - nie ma sensu tego robić w tym wątku.

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, no dobra, ale czy jesteś w stanie powiedzieć zdecydowanie, że na próbce 5400 dpi nastąpił przyrost szczegółów względem próbki 2700 dpi?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tak - np na krawędzi oka. Ale to nie jest oczywiście super miarodajna teza.

mozer 
bo Pentax

To jest taka kategoria, w której jest pełno różnych teorii, a ciężko o dowody.

Podobnie jak z dynamiką kliszy - czy widziałeś gdzieś rzetelne porównanie dynamiki kliszy do CCD w tych samych warunkach? Chętnie bym coś takiego zobaczył.
Bo powszechnie wiadomo itd. itp., ale o konkretne eksperymenty ciężko. Jedną stronę kiedyś znalazłem i to średnio opracowaną.

Odpowiedz do tematu