Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Na czym magazynujecie zdjęcia?

Na czym magazynujecie zdjecia?
płyty DVD
6%
 6%  [ 2 ]
płyty Blu-ray
0%
 0%  [ 0 ]
dysk HD wewnętrzny
20%
 20%  [ 6 ]
dysk HD w kieszeni
0%
 0%  [ 0 ]
dysk HD w zew. kieszeni USB/firewire
66%
 66%  [ 20 ]
inne
6%
 6%  [ 2 ]
nie zapisuje, kasuje po wywołaniu
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 30
Wszystkich Głosów: 30

Autor Wiadomość
Krukier 
Uczestnik

Wysłany: Nie 09 Paź, 2011   

hijax_pl napisał/a:
pitras napisał/a:
Sądzę, że sporo forumowiczów również...
Ja tam używam takich archaicznych metod jak album... Ten taki w postaci książki ;)

A to coś pod windowsa czy linuxa? :mrgreen:

A poważnie do wspomnień polecał bym, poza albumem, rozwiązania sieciowe. Zarówno płatne e-dyski jak i darmowe albumy typu flickr, imageshack itp .

Wielu zawodowców korzysta właśnie z e-dysków, ale to cholernie drogie w przypadku wielomilionowych matryc naszych aparatów...

Reklama

lotofag 
Optyczny

Krukier napisał/a:

Dysk twardy po pierwsze jest awaryjny, po drugie można na nim zmienić zapisane dane, po trzecie jest jeden, dwa.

Płyty CD/DVD się z kolei starzeją co owocuje problemami z odczytem, do tego żonglowanie krążkami jest dość upierdliwe - nie ma systemu bez wad.
Krukier napisał/a:

W Backupie robi się osobne kopie (pełne lub przyrostowe) codziennie, cotygodniowo, comiesięcznie i odkłada nośniki do archiwum.

I gdzie tu sprzeczność? Mam dokładnie taką funkcjonalność o jakiej piszesz ;) A moim archiwum jest NAS. Są różne rodzaje backupów, o różnym stopniu bezpieczeństwa. To o czym piszesz to dzieje się może w dość zamożnych firmach czy korporacjach (celowość i koszty utrzymania takiego reżimu backupowania).
Krukier napisał/a:

Jak odzyskacie dane ze zmasakrowanego przez wirusa super hiper backupu na nasie lub usb?

Kwestia ustawień i zabezpieczeń, NAS też może być odcięty od WANu. A jak odzyskasz dane z płyty, która uległa uszkodzeniu/zużyciu/zestarzała się? Pomieszczenia do przechowywania takich nośników to kolejna inwestycja, ale o czym my tu mówimy... ;)
Krukier napisał/a:
Wielu zawodowców korzysta właśnie z e-dysków, ale to cholernie drogie w przypadku wielomilionowych matryc naszych aparatów...

O, a to jest bezpieczne? Przecież można to nadpisać, albo wirus zaatakuje? ;)
Mam abonament na 2GB w "chmurze", który dostałem razem z NASem, ale jeszcze nie korzystałem.

Krukier 
Uczestnik

lotofag, dobre płyty, WŁAŚCIWIE PRZECHOWYWANE, bez problemu wytrzymują pięć lat. Nośniki magnetyczne (bez duzęj ilość danych nadmiarowych) nie.
To po prostu fizyka.

Każde rozwiązanie w którym dane są cały czas podpięte do sieci jest daremne. Jedno przepięcie (nie trzeba nawet wyładowania atm.) i po wszystkich danych. Będziesz tak długo chwali Twoje rozwiązanie, póki Ci si eto nie przydarzy.

Co do utrzymania reżimu. Prze dziesięć lat zajmowałem się między innymi tym w małych firmach. Koszt i problematyczność naprawdę jest znikoma w stosunku do radości moich klientów gdy okazywało się że dane skasowane przez panią "Mariole" bez problemu można odzyskać.
Jeśli w Waszych firmach tego nie robicie zgodnie choćby z najprostszym planem to proponuje w poniedziałek rozwiązać umowę z informatykiem lub firmą IT.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo e-dysków to poczytaj co oferują. Jeśli to poważna firma to maja backup co 4godziny, redudente centra i masę innych zabezpieczeń.
Tyle że 2GB to nie zadużo.

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

hijax_pl, kurcze, a myślałem że na tym nowoczesnym forum jestem "zabytkowy" :D

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Krukier napisał/a:
Jeśli to poważna firma to maja backup co 4godziny,
Czyli ostatnie 4h i tak szlag trafi... No cóż.. nie ma rzeczy idealnych ;)

W zasadzie ciekawy jestem czy ten backup co 4h realizują na redundantnym zasilaniu z mostkiem optycznym? Bo jeśli nie to piorun w trafo i szlag trafia cały backup tak czy siak... ;)

Krukier 
Uczestnik

hijax_pl, mówisz o redunentych TRAFO dla jednego DC? Czy o datacenter w kilku różnych lokalizacjach? Choć oczywiście możliwe jest że tym samym czasie pioruny trafią w rożne linie zasilające w różnych miastach... Tylko bardzo mało możliwe. :)
Wiesz, tylko u nas przez hosting rozumie sie dwuprocesorową maszynę zapietą w bloku przez neostradę :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tak - dwa niezależne przyłącza to dla mnie dwa niezależne trafo. Gdzie system dyskowy jest odgrodzony barierą optyczną i niezależnie zasilany, nawet z zestawu baterii + generatora na ropę...

Choć w polskich realiach też raczej awykonalne jest zbudowanie dwóch niezależnych przyłączy energetycznych do dwóch dostawców.

Przypomina mi się "anegdotka" o pewnym banku w USA, który miał zabezpieczenia top class, redundantne serwery i bazy danych po jednej w każdej z wieży WTC... I jakoś tak się stało, że w ciągu kilku godzin bank przestał istnieć.

Takie to sobie czcze gadanie... ;)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Krukier, co do backupu danych masz oczywiście rację, choć tego wątku pewnie nie zakładałeś by o tym dyskutować. Twoja wiedza tu jest na tyle duża, że nie potrzebujesz opinii na ten temat.

Co do sposobu przechowywania plików ze zdjęciami, to w Twojej ankiecie zaznaczyłem "inne".
Ja zgrywam zdjęcia na HDD notebooka, gdzie przechowuję je do ok. 3 miesięcy. W tym okresie pliki są wywoływane do JPEG, selekcjonowane ew. tworzone różne wersje obróbki, które mnie inrteresują. Równolegle, na dysku przenośnym USB (aktualnie już 3.0) wykonuję kopię tych plików. Po tym okresie pliki są usuwane z HDD i przenoszone na dyski sieciowe NAS poza lokalizacją domową, pozostając też na odłączalnym dysku USB, do jego zapełnienia.
W moim przekonaniu to wystarcza. :smile:

dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011   

U mnie jest serwer linuksowy z dyskami w RAID5 (4x2TB) na który na bieżąco trafiają dane. Raz w tygodniu podpinam dysk 2TB na USB i dogrywam do backupu to co doszło. Póki same fotki nie zajmują więcej niż 2TB to nie ma problemu. Zresztą zanim mi się tyle uzbiera, to będą już dostępne większe dyski.

Czyli krótko mówiąc metodyka podobna jak u większości komentujących.

TS
[Usunięty]

Ja gromadzę dane (także dużo ważniejsze niż zdjęcia) na zwykłym wewnętrznym twardzielu. Kopię przyrostową robię na równie zwyczajnym zewnętrznym dysku pod USB.

Ale uwaga - po dłuższym czasie przechowywania będą pojawiać się błędy (rozmagnesowanie). Trzeba więc dane ,,odświeżać''. Ja po prostu zgrywam zawartość całego przenośnego dysku na trzeci, formatuję i kopiuję z powrotem.

Aha, każdy dysk sprawdzam co pewien czas przy pomocy HD Tune. Poza zwykłym skanem powierzchni pozwala wykryć błędy na poziomie kontrolera. Zanim twardziel padnie, to potrafi sypać się wcześniej, robiąc masą błędów (korygowanych przez elektronikę, więc w normalnym użytkowaniu tego nie widać, co najwyżej lekko siada transfer). Jak widzę, że czas dobiega końca, to kupuję nowy ;)

Płyty - niewygodne, macierze - drogie.

kozidron
[Usunięty]

Dyski zewnętrzne sa tanie, chyba nie warto rozpatrywać jakiś innych rozwiązań(poza zewnetrznym serwerem z dobrym transferem ale chyba nie o to pytałeś :razz: ) , jeżeli 2T na zewnetrznym na usb całkiem przyzwoitego 3,5" płacimy pomiedzy 250 do 300 ziko to chyba szkoda czasu na dyskusję i dodatkowe obciązanie zasilacza na stacjonarce.

AM 
Maniak

Chmura. Ze wzgledu na charakter pracy to plyty sa nie do zaakceptowania. Dla mnie wiekszym problemem jest dowiezienie wszystkich zdjec do miejsca gdzie beda edytowane/drukowane niz utrzymanie ich potem. Zreszta po oddaniu klientowi jedyne co mi grozi to, ze nie udowodnie potem, ze moje zdjecie sie gdzies znalazlo z innym podpisem - mala strata raczej.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 11 Paź, 2011   

AM, znasz jakąś niedrogą (a najlepiej darmową) chmurę? Z której korzystasz, jeśli to nie sekret?

[ Dodano: Wto 11 Paź, 2011 13:35 ]
ps.

Ja wykorzystuje rozwiązanie: hdd + dvd

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Baku napisał/a:
a najlepiej darmową
iCloud :mrgreen:

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
iCloud :mrgreen:

Ta, nie zaufam nigdy temu rozwiązaniu. Za karę, że mi MobileMe likwidują. :evil:

Odpowiedz do tematu