Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG HSM
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pon 31 Paź, 2011   

paul80, jako posiadacz trzech Sigm i sympatyk tej firmy nie do końca rozumiem co Ty w sumie wypisujesz. Sigma ma parę fajnych szkiełek, sporo byle jakich, politykę cenową ma jak każda firma – większość swoich dobrych wyrobów ceni odpowiednio, a ostatnio wręcz absurdalnie, jak na „kundelka”, o czym pisali już koledzy powyżej. A średnie ceny ma niższe niż producenci „firmowi”, bo jest po prostu na pozycji underdog, więc nie może być droższa niż „oryginały”. To dość oczywiste spostrzeżenia i żadnej rewelacji w nich nie ma.
Co do Canona, który się ceni to fakt, ale to samo można napisać o Nikonie itd. Dobrze rzeczy kosztują, rzeczy na które jest popyt – kosztują. Modne rzeczy – kosztują. Co do 50/1.8 – co to za argument? Nikonowska wersja jest lepsza, lepiej wykonana i odpowiednio droższa. Canon, zupełnie wyjątkowo, zrobił najtańszy obiektyw na rynku, najbardziej plastikowy i najsłabszy mechanicznie. Coś za coś. W zamian za to praktycznie każdy posiadacz Canona może sobie na taką stałkę pozwolić, a posiadacz Nikona musi dołożyć jeszcze 50% ceny więcej. :) Ale co to za argument? Nie pasuje 50/1.8 to możesz kupić wersję 50/1.4, a jak nadal nie pasuje to jest też Sigma 50/1.4, a jak nadal nie pasuje to dobry manualny Zeiss lub magiczne L z czerwonym paskiem 50/1.2, dość słabe zresztą.
O czym tu dyskutować? Że Canona lubi się pomimo czegoś a nie za coś? :) Eee tam.

Reklama

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

paul80 napisał/a:
Stosunek ceny do jakości, kładzie Canona na kolana dosłownie!!!
paul80 napisał/a:
Bogdan, nie będę nic wykazywał, ...
To już Twoja sprawa, sądziłem, że chcesz o tym porozmawiać i po to zakładałeś ten wątek.
Napisałeś bardzo mocne stwierdzenie ale żadnych konkretnych argumentów. :roll:
paul80 napisał/a:
hijax_pl, ............... , może zaproponuj coś do 2500zł, co będzie miało lepszą jakość od np. Sigmy
18-50 2.8 HSM
Ta Sigma kosztuje prawie 3000 zł.
Canon EF-S17-55/2.8 IS USM to ok. 3300 zł.

Jakość musi kosztować w każdej firmie, cudów nie ma.
Sigma jest tego najlepszym przykładem.

lotofag 
Optyczny

paul80 napisał/a:

Szkło systemowe, może zaproponuj coś do 2500zł, co będzie miało lepszą jakość od np. Sigmy
18-50 2.8 HSM, czy 50mm 1.4., co nie rozleci się po roku.

Akurat 18-50/2.8 to dość słaby przykład na "dobre szkło". Co innego 17-50/2.8 OS HSM, ale to już nie ta cena ;) I tu dochodzimy do momentu, gdzie dobre i tak swoje kosztuje, nie ważne u kogo...

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

B o g d a n, a żeś porównanie skonstruował - też mogę znaleźć Canona za ponad 4 tysiące. Sigma - 2600, Canon - 3400 -- to rozsądniejsza skala porównania.

dcs
[Usunięty]

Przecież nie ma paul80 od Wczoraj 22:46.

Wczoraj linkowałem wyjście
dcs napisał/a:
Wysłany: Wczoraj 13:44
Było się pospieszyć. Może warto?
LINK AUKCJI Canon 17-55/2.8

paul80 
Maniak
Optyczny

lotofag napisał/a:
Akurat 18-50/2.8 to dość słaby przykład na "dobre szkło". Co innego 17-50/2.8 OS HSM, ale to już nie ta cena I tu dochodzimy do momentu, gdzie dobre i tak swoje kosztuje, nie ważne u kogo..

Sorry za pomyłkę, chodziło mi o Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM, znajdź mi lepsze szkło Canona w tej cenie i jakości wykonania ze światłem 2.8 :wink:

Niektóre L-ki się chowają w rozdzielczości z kosmiczną ceną.

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 20:32 ]
mozer napisał/a:
B o g d a n, a żeś porównanie skonstruował - też mogę znaleźć Canona za ponad 4 tysiące. Sigma - 2600, Canon - 3400 -- to rozsądniejsza skala porównania.

Canon droższy i gorszy optycznie od Sigmy a ja mam wybierać dedykowane szkła :mrgreen:

mozer 
bo Pentax

paul80, wiesz... ja testowałem sigmę 17-50 i canona 17-55 i mimo wszystko canon wydał mi się solidniejszy i lepszy optycznie. Ty sprawdzałeś te szkła osobiście?

komor 
Moderator

paul80, mówiąc szczerze wybierając między Canonem 17-55/2,8 IS a Sigmą 17-50/2,8 OS wybieram Canona, ze względu na nieco większy zasięg ogniskowych i full-time-manual. Reszta parametrów i ostrość nie różni się na tyle, żebym wolał Sigmę, szczególnie, że zaoszczędzić kasy też się na tym w sumie nie da…
Poza tym jeszcze raz powtarzam – co to za dyskusja? Zawsze się znajdzie jakieś szkło, które jest u tego czy tamtego producenta lepsze, albo tańsze, albo nawet i tańsze i lepsze.

Sunders 

paul80 napisał/a:
chodziło mi o Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM,

Dobry wybor, kupuj :smile:

Ale tu nie chwytam sensu wypowiedzi:

paul80 napisał/a:
:???:

mozer 
bo Pentax

Sigmę to się opłaca tylko w Stanach kupić, bo z niezrozumiałych względów jest tam dużo większa różnica w stosunku do Canona.

paul80 
Maniak
Optyczny

Ufasz sobie, czy aparaturze pomiarowej???, zarzucasz optycznym bezsensowną robotę?, nie widziałem tych obiektywów, ale po to czytam testy optycznych, aby mieć wiarygodne źródło informacji.

Co do lepszego optycznie, to poczytaj lepiej test optycznie:

http://www.optyczne.pl/19...Wst%C4%99p.html

http://www.optyczne.pl/29...Wst%C4%99p.html :wink:

[ Dodano: Pon 31 Paź, 2011 20:44 ]
Sunders napisał/a:
paul80 napisał/a:
chodziło mi o Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM,

Dobry wybor, kupuj :smile:

Ale tu nie chwytam sensu wypowiedzi:

paul80 napisał/a:
:???:

Rozdzielczość MTF50 wyrażona w lpmm - czyli ostrość.

mozer 
bo Pentax

paul80, a ja Ci mówię, że lepiej sobie samemu sprawdzić obiektywy.
"Aparatura pomiarowa" dotyczy konkretnego egzemplarza - jest to podstawowy mankament tych testów. Wyniki można uważać tylko jako przybliżenie osiągów. Nie twierdzę przy tym, że Sigma jest zła...

Należy też pamiętać, że co mi po super rozdzielczości, jeśli np. AF nie trafia?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80 napisał/a:
Ufasz sobie, czy aparaturze pomiarowej???
Ufaj sobie. Będziesz patrzył na wykresy, kupisz super szkło a okaże się, że miedzy tym super a dobrym szkłem nie widzisz na zdjęciach różnicy ;)

mozer 
bo Pentax

Zresztą już kiedyś pisałem, że autorzy tych testów sami nie wiedzą jak im one wyszły - na podstawie tych samych wyników wyciągają sprzeczne opinie.

paul80 
Maniak
Optyczny

Panowie i tak zapewne wybiorę Canona, ale trzeba umieć przyznać wyższość Sigmy z pominięciem autofocusa, bo gdyby nie autofocus, to jak by wyglądała sprzedaż obiektywów Canona, śmiem twierdzić że mizernie.

Odpowiedz do tematu