Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Widzę, że to co ci ludzie tu proponują to niezły szajs i nie pod kątem twoich potrzeb. Pen- ok ale słoiki ciemne jak d.... HS10 to nawet wrogowi bym nie proponował ani ostry straszne szumy i zbędny zoom.
Zastanów się czy koniecznie potrzebujesz zooma aż 8x- jeśli nie to masz wtedy do wyboru kilka niezłych kompaktów i szerokim łukiem możesz omijać wszelkie hybrydy które poza wyglądem i wielkim zoomem nie różnią się niczym od zwykłych pstrykaczy (małpek)
HS10 ma zoom stanowczo ponad moje potrzeby, z tym się zgodzę. Z reguły rzadko robiłem zdjęcia na 8x, ale jednak czasami okazywał się bardzo przydatny. No ale jeśli odpuszczę z zooma, to co kolega poleci?
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Sro 16 Lis, 2011
@Wielbicielxx, wskaż kompakt ze światłem 2.8, zoomem ponad 8 razy, pełnym trybem manualnym i stabilizacją...
@Garf13, zastanów się jeszcze czy zamiast światła 2.8 może być np 3.1-3.4 i zoom np x4 lub x5, czy evf jest Ci potrzebny...
Jak pisałem na początku, w Z10 miałem światło 3.2-3.4 i zoom 8x. Obiektyw był po prostu zbyt ciemny. Dlatego w wymaganiach napisałem 2.8 - potrzebuję coś jaśniejszego. Zoom nie musi być 8x (większego nie potrzebuję), 5x też powinno wystarczyć. EVF (jeśli dobrze kojarzę - chodzi o wizjer) będzie mi potrzebny. W Z10 nieraz musiałem się na niego przełączyć, gdy słońce uniemożliwiało zobaczenie czegokolwiek na LCD.
Aszex [Usunięty]
W zasadzie doszły tylko polecany wcześniej g12 i nikon p7x00. Masz wędkę i zastanów się co jest priorytetem, a co może być. Rezygnując z wizjera (EVF) i 2.8 masz dostęp do całej gamy zoomów kiesznkowych itd. Testy na optycznych "wakacyjne kompakty 2010/2011". Z evf i zoomu do jasnego końca...
garf13,
W DiMAGE Z10 miałeś odpowiednik dla 35mm: 36 - 290 mm.
Pomyśl nad Nikon Coolpix P7000:
-zoom 28-200 mm – odpowiednik formatu 35mm, czyli sporo szerzej,Światłosiła f/2.8-5.6
-waga 360 g (z akumulatorem i kartą pamięci)
Tak wakacyjne kompakty maja 2,8 ale tylko na starcie na końcu 5,9 przy 120mm więc bym nie polecał.
Jeśli natomiast zoom nie jest priorytetem polecam spojrzeć na konstrukcję które nie raz już polecałem:
samsung EX1 posiadam obecnie
lumix LX3,5 znam z użytkowania
olympus XZ1
Aszex [Usunięty]
Żaden z wakacyjnych kompaktów nie ma 2.8.
Autor już sam musi ocenić co chce i z czego może zrezygnować.
Witam ponownie.
@Aszex, dzięki za wyszukiwarkę. Siedziałem nad tym i dobierałem parametry, ale na razie nadal jestem na rozdrożu. Odnoszę wrażenie, że im dalej tym gorzej. Z każdym nowszym aparatem rośnie zoom i MP matrycy, niestety o jakości tego powiedzieć nie mogę. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie.
Zapytam jeszcze tak: czy coś ze starszych modeli (dostępnych obecnie jako używane) jest coś godnego polecenia?
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Pon 28 Lis, 2011
Generalna zasada mówi, że im więcej pikseli na metr kwadratowy tym gorzej i że stałka jest lepsza od zoom, a mały zoom od dużego. Jednak są wyjątki i każdy przypadek należy rozpatrywać osobno, technologia idzie do przodu. Czy coś zmieniło się w Twoich priorytetach?
Cytat:
Zapytam jeszcze tak: czy coś ze starszych modeli (dostępnych obecnie jako używane) jest coś godnego polecenia?
Nie znam się zbyt dobrze. Może seria g canona, lx panasonica itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10