Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90 vs. Canon 60D
Autor Wiadomość
paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Pon 05 Gru, 2011   Nikon D90 vs. Canon 60D

Witam forumowiczów, nastał czas na zakup nowej puszki, do przeznaczenia jest na same body ok.3400.

Do wyboru padło na D90 lub Canona 60D, mówiąc o Canonie 60D, porównując te puszki, to Canon będzie miał na stałe włączone mRAW 10.1Mpix.

Tak poszukując lustrzanki, zastanawiam się nad jedną rzeczą, co by było jakby np. Rawy z 550D zmniejszać do 10Mpix, czy to będzie taki sam zabieg jak mRAW? - mniejsza ilość szumu i czy będzie trzeba wprowadzić korekcję wyostrzenia?

Reklama

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Pon 05 Gru, 2011   

paul80 napisał/a:
Rawy z 550D zmniejszać do 10Mpix, czy to będzie taki sam zabieg jak mRAW?
Taki sam, a nawet lepszy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 05 Gru, 2011   

paul80, a po co chcesz zmiejszać?

paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Wto 06 Gru, 2011   

hijax_pl napisał/a:
paul80, a po co chcesz zmiejszać?

Ty poważnie pytasz, czy tylko żartujesz?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Poważnie.... Co będziesz ze zdjęciami robić?

paul80 
Maniak
Optyczny

Wiem że dużo wiesz na temat sprzętu foto, ale pewnie wiesz, że skalując zdjęcie z 18 do 12, tracimy po drodze szum i jakość zdjęcia się zmienia. Dlatego w eosie 60D dodali mRaw 10Mpx, bo wiedzą o tym, że jeżeli komuś zależy na niskim szumie i lepszej dynamice to skorzysta z tego kosztem Mpx.

Jakość obrazu RAW z 550D jest – podobnie jak w przypadku zdjęć JPEG – bardzo zbliżona do tego, co oferuje EOS 7D. Szum na zdjęciach staje się widoczny już w okolicach ISO 400. Trzeba jednak wziąć pod uwagę bardzo dużą ilość pikseli, co daje dużą swobodę przy skalowaniu zdjęcia i powoduje polepszenie jakości obrazu. Ponieważ 550D jest modelem skierowanym do amatorów, to bardzo rzadko zdjęcia wykorzystuje się do wydruków, które będą w stanie w pełni wykorzystać dostępne 18 megapikseli.

http://www.optyczne.pl/12...dsumowanie.html

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie ;-)

paul80 
Maniak
Optyczny

Będę je oglądał na 100% powiększeniu :wink: , jeżeli po skalowaniu zdjęcia są lepsze, to ja chcę lepsze, nie będę trzymał większego pliku, bo mi nie potrzebny taki, dla mnie liczy się jakość a nie rozmiar :mrgreen:

[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 14:02 ]
Czy ktoś potrafi mi pokazać różnicę ze skalowania Raw na Mraw w eosie 60D i wywołaniu do jpg, czy różnica jest widoczna, czy to już nie jest tak oczywiste jak w testach?

[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 15:11 ]
Widzę że nikt nie odpowiada, to proszę tylko o jedną odpowiedź, czy mraw w eosie 60D da mi mniej szumu i lepszą dynamikę tonalną niż eos 40D , który uważam za bardzo dobry aparat?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

paul80, a to nie można samemu porównać:
http://www.optyczne.pl/14...razu_w_RAW.html

z

http://www.optyczne.pl/57...zumy_w_RAW.html

?

paul80 
Maniak
Optyczny

Patrzyłem już na to i wychodzi że 60 D jest lepszy, czy potwierdziłbyś to ?
Ostatnio zmieniony przez paul80 Wto 06 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

mozer 
bo Pentax

paul80, nie, bo nie mam tego aparatu, ale wydaje mi się to logiczne i testy też wskazują, że różnica na plus jest bez problemu widoczna :)

dcs
[Usunięty]

paul80,
Porównaj szum na print/screen na dxomark.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

paul80 napisał/a:
Widzę że nikt nie odpowiada
Jak się sklejają posty, to nikt nie jest notyfikowany o nowych Twoich wpisach. Tak działa to forum.
paul80 napisał/a:
na Mraw w eosie 60D i wywołaniu do jpg
mRAW to już jest JPG (w specyficznym zapisie). Innymi słowy mRAW jest już wstępnie "wywołany"...

mozer 
bo Pentax

hijax_pl napisał/a:
Innymi słowy mRAW jest już wstępnie "wywołany"

Hm. Zaskoczyło mnie to. Ale dynamika RAWA zostaje?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
Ale dynamika RAWA zostaje?
Tak.
http://lclevy.free.fr/cr2/

Odpowiedz do tematu