Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Właśnie to ustawianie z korpusu mnie kusi najbardziej. Czasem jestem sam w plenerze z modelką i nie ma czasu na bieganie do lamp po każdym strzale.
A światło modelujące - IMHO relikt z analogu.
Poza tym, chodzi o to, żeby całe "studio" zmieścić w średniej wielkości torbie, wrzucić przez płot jakiegoś opuszczaka i ostrzelać dziewczę, zanim cieć się obudzi i pogoni ;P
Studio rządzi się nieco innymi prawami
Przeszkadza i pomaga. Przeszkadza, bo trzeba się nauczyć wizualizować, przewidywać, oceniać na oko i ekranik aparatu. A pomaga, bo nauczenie się tego co powyżej jest dla fotografa i tak przydatne. Po prostu trzeba poznać swój sprzęt, uroki używanych modyfikatorów. Manualne ustawianie mocy lampy w tym wszystkim jest akurat najprostsze, dlatego niespecjalnie przeszkadza mi brak zdalnego ustawiania mocy – i tak muszę biegać, przesuwać statywy, zmieniać kąty padania, itd.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 07 Gru, 2011
komor,
Wydajecie sporą kasę na systemowe lampy i transmitery, a ustawienie odpowiedniego balansu światła zastanego do manualnych fleszy /z podziałem mocy/ jest banalnie proste za pomocą ręcznego światłomierza. Jak zmierzysz i ustawisz przed sesją, to na tym planie zdjęciowym możesz fotografować także dynamiczne sceny. Podejście rodem z filmówki, albo studia.
Witam serdecznie.
Podepnę się pod najświeższy wątek z podobnym pytaniem/problemem tzn: bardzo bym chciał ale podobnie jak @ov_Darkness
nie bardzo wiem jak ( to wszystko ze sobą współpracuje...)
mam D300 i SB-700 , podobnie jak @cybertoman uważam że jedną dobrą lampę warto mieć
( nawet jeśli kupioną na raty po 37pln..).
1). Chcę dokupić dwie np.YN-560, (trzy 700 żeby doświetlać rogi w pomieszczeniu na imprezie trochę przesada )
do tej pory uważałem że na 700-ce zmienię tryb na TTL, SB na stopce czy kablu, reszta przez fotocelę i wszystkie trzy będą razem hulać...nie? ,nie da się tak?
2). Znalazłem tak że YN-467 gdzie producent pisze że
"W trybie i-TTL, można również dokonać kompensacji lampy błyskowej w zakresie ± 1.5ev, z dokładnością do 0,5 EV
(wartość kompensacji w lampie może być dodana do wartości kompensacji w aparacie)" tzn. że ma czy nie ma i-TTL?
3). Jeśli ktoś ma cierpliwość do allegro to są jeszcze starsze Nikona SB-23,24,26,28,50,80 część z nich nie ma nawet fotoceli ,
wtedy co jeden wyzwalacz i trzy odbiorniki do każdej z nich?
..Dodam że zestaw do studia-pokoju.
dcs, nie twierdzę, że moje podejście jest jedynie słuszne i w każdej sytuacji dobre. To raz. Dwa, nie mam światłomierza a tak poważniej to nie bardzo wiem jak miałby się przydać przy dynamicznych scenach, w których dysponuję stosunkowo słabym źródłem światła, ustawionym przeważnie stosunkowo blisko modela, ze stosunkowo niewielkim modyfikatorem. Czyli przesunięcie się modela o 30 cm zmienia mi całkowicie rozkład światła w scenie, położenie i ilość światła. Jak miałbym 2-metrowy softboks albo wielką oktę zawieszoną trzy metry nad modelką to co innego, ale my rozmawiamy o lampkach z liczbą przewodnią w granicach 40-60 i parasolkami/softlighterami 100 cm lub softboksem maks. 90 cm na dłuższym boku.
Najczęstsze słowa jakie zwykle powtarzam modelce to nie „jesteś boska, teraz zdejmij bluzkę” tylko „nie ruszaj się jeszcze przez chwilę”.
Michal Mayers napisał/a:
Chcę dokupić dwie np.YN-560, (trzy 700 żeby doświetlać rogi w pomieszczeniu na imprezie trochę przesada )
do tej pory uważałem że na 700-ce zmienię tryb na TTL, SB na stopce czy kablu, reszta przez fotocelę i wszystkie trzy będą razem hulać...nie? ,nie da się tak?
Moim zdaniem da się, nie używam Nikona, ale jeśli te dodatkowe manualne lampy nie będą oświetlać pierwszego planu tylko tło/tyły, to powinno też działać. Jeśli manualna lampa wpływa nieco na plan pierwszy to zawsze w TTL można też użyć niewielkiej kompensacji, kwestia eksperymentowania.
Michal Mayers napisał/a:
Jeśli ktoś ma cierpliwość do allegro to są jeszcze starsze Nikona SB-23,24,26,28,50,80 część z nich nie ma nawet fotoceli ,
wtedy co jeden wyzwalacz i trzy odbiorniki do każdej z nich?
Można dokupić kostkę z fotocelą, ale nie wiem czy wtedy działa to w połączeniu z lampą TTL, która wygeneruje przedbłysk.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 07 Gru, 2011
komor,
Fakt wyrwałem się. Zaniedługo będę miał garba od tachania sprzętu.
Latarnia chimery /standard, nie płaska/ jest bardzo fajna do prostego doświetlania wnętrz.
Konstrukcja do skopiowania w mniejszej skali.
A co do softboksów i okt, to paraboidalne Briese /"na malucha" -są paraboliczne /prawie/ parasolki/.
Na poczatku bardzo - dla lepszej orientacji podwieszalem nawet latarke LED.. Teraz juz nie przeszkadza tak bardzo. W sumie wcale.
Wygodnie jest, gdy mozna bez biegania zmieniac ustawienia manualne, szczegolnie wtedy, gdy lampa jest umieszczona wysoko lub w jakims trudno dostepnym miejscu. Duzo "latania" jest zawsze wtedy (pisze tu o sobie), gdy nie ma planu sesji, wtedy nastepuje tworcze poszukiwanie z ktorego zazwyczaj nic nie wychodzi. Jesli wiadomo, czego sie chce, to jedno ustawienie (u profi setup) "zyje" stosunkowo dlugo i problem biegania (i jeleni) w sumie nie istnieje.
Na rodzinnych i podobnych imrezach rozstawiam dwie lampy w radiowym TTLu na rogi pomieszczenia po przekatnej, swiatlo posrednie - potem cyka kto chce... Efekty pierwszej takiej "sesji" byly tak zaskakujaco dobre, ze stalo sie to standardem.
nawrocki [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Gru, 2011
A jak to jest, jeśli mamy TTL i lampę poza stopką lub ustawioną do góry, czy odwróconą w stronę np. parasolki. Czy stosowanie TTL ma wtedy sens pomijając oczywiście możliwość sterowania lampami z poziomu aparatu ? Może ktoś ma jakiś link gdzie mógłbym zgłębić tą tematykę ?
No wlasnie to w TTLu jest fajne, ze odbijajac od sufitu nie musisz za bardzo myslec nad ustawieniami. Liczy sie tylko ilosc swiatla docierajacego do czujnikow pomiarowych - jak skomplikowana droge to swiatlo przebylo, gdzie stoja lampy etc. nie jest istotne. Korpus "mowi" do lamp "blysk pomiarowy" i mierzy swiatlo wpadajace przez obiektyw. A jak juz zmierzy to policzy ile trzeba do poprawnego naswietlenia i "mowi" np. "blysk 24 razy silniejszy niz ten poprzedni". Tak w skrocie...
nawrocki [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Gru, 2011
A widzisz, nie pomyślałem o błysku pomiarowym a to wiele mi wyjaśniło. Do tej pory rozumowałem w ten sposób: aparat mierzy odległość pomiędzy obiektem a matrycą i dostosowuje ilość światła z lampy. Przy opcji odbijania wszystko brało by w łeb.
To może jeszcze wtrącę się z takim pytaniem: czy ST-E2 (oryginalny) ma jakieś dodatkowe funkcjonalności względem lampy 550EX lub odwrotnie jeśli chodzi o zdalne sterowanie lampami?
No niestety, C St-E2(oryginalny) jest duzo ubozszy od mastera w 580EX, i od YN St-E2 tez.
Najwazniejszy brak w YN St-E2 i C St-E2, to brak manualnego sterowania moca lamp, w 580EX mamy trzy grupy A,B,C, ktore mozemy dowolnie sterowac z poziomu menu aparatu (w wersjach xxD i xD, chyba nie ma w xxxD i xxxxD)
W C St-E2 mamy mozliwosc tylko pracy w TTL z dwoma grupami lamp A:B, tu YN St-E2 ma przewage mozemy ustawic A:B, C (czyli ratio A:B i kompensacja mocy C), jest to jednak dostepne tylko z poziomu menu aparatu i podobnie jak powyzej tylko w seriach xxD i xD,
Wspomaganie AF jest lepsze w YN, 25m w stosunku do 10m w C ,
Obrotowa glowica w YN, tego nie ma nawet 580EX,
Blysk modelujacy, w YN po nacisnieciu przycisku DoF lampy mamy 1 sekundowy blysk modelujacy - tego chyba tez nie ma w 580EX, musze sprawdzic jak wyglada ten ciagly 1s blysk lampy
YN nie obsluguje FEL (przynajmnej nie ma nic w instrukcji, musze sprawdzic organoleptycznie), funkcja jest i w C St-E2 i w C580EX
Tak wiec ranking masterow przedstawia sie nasteujaco
1. C580EX
2. YN St-E2
3. C St-E2
Czym kierowal sie canon kastrujac St-E2 z opcji dostepnych w 580EX? Pewnie tylko zyskiem, uzywanie najdrozszej/najmocniejszej lampy jako mastera (ktory w zasadzie nie powinien blyskac) to troche poroniony pomysl.
Najlepiej kupic 580EX z uszkodzonym palnikiem i stosowac jako sterownik
Informacje na temat C St-E2 mam tylko z manual, wiec bez potwierdzenia praktycznego
...nie tylko lampy..
4) pytanie: statyw+głowica?/uchwyt na lampę+parasolkę na statyw ( moje braki w branżowym nazewnictwie )+parasolka."Działanie" parasolek rozróżniam, statyw wiem, że najlepiej pomacać w sklepie, resztę pewnie też..ale ponieważ nie da się przez allegro..@ovi_ mocno narzekał na jakość tych że, w Swoich wcześniejszych wątkach, w tym dziale. Tak więc jakie kupić?, gdy zabieramy się za strobing z małym budżetem, a chcemy umknąć przed najtańszym shitem z działu akcesoria fotograficzne?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9