Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie rozumiem tego trendu dążenia do upakowania jak największej liczby pikseli na matrycy. W zastosowaniach amatorskich poziom 10mpix jest już na wyrost. Z rozdzielczości kątowej ludzkiego oka oraz naturalnej odległosci oglądania zdjęć te 10mpix jest aż nad to. Jeśli ktoś naprawdę potrzebuje bardzo wysokiej rozdzielczości, to jako zapewne zawodowiec sięgnie po inne narzędzia do tego przeznaczone. Argument o kadrowaniu odpada w świetle informacji o rzeczywistej rozdzielczości tak absurdalnie upchanej matrycy. Posiadam 1D2N aps-h 8mpix i od niedawna S3pro 6mpix. Wystarcza mi to w zupełności. Czy ja nie pojmuję magii marketingu ?
Tak ...... Oglądam bardzo dobry obrazek z matrycy Fuji starszej od węgla i ........... oszukuję się Widzę przejścia tonalne w cieniach, widzę wypracowane, nieprzepalone światła. Doprawdy nie pojmuję jak to było mozliwe 8 lat temu ))))
Mam nadzieję że tą matrycę Sony robi jednak tylko dla siebie, a innym użycza tej 16Mpix Dotąd bywało tak, że Nikon lepiej sobie z oprogramowaniem matryc Sony radził, ale zdecydowanie wolałbym, żeby się w takie upakowanie nie pchali.
Mam foty z 10mln. 1d III w formacie 100x70cm i nietrzeba ich oglądać z 5m, można z jednego nie widząc żadnej breji po interpolacji. Nie potrzeba wcale 24mln. pikseli żeby wołać dobre foty
Coraz cześciej zdarza mi się drukować plakaty o boku przkraczającym 1m do użytku prywatnego.
sektoid, zapomnij mając 6mpix.
Bzdura. Moje zdjęcia z 8 MPx z Canona 20D swego czasu były wykorzystane na reklamowych bilbordach, dłuższy bok miał minimum 3 metry i dało się. Tylko zdjęcie obrabiał profi grafik. Wszystko zależy od tego co przedstawia zdjęcie, ile jest tam detali i z jakiej odległości to zdjęcie jest oglądane. Fotografia mody, biżuterii i takie tam wymagają detali, ale PLAKAT? Tam można a czasami wręcz należy jechać grubą krechą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10