Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 21 Gru, 2011
Jaki najlepiej rozbudować do canon d550
Autor Wiadomość
fotojuzer 
Nowy

Wysłany: Wto 20 Gru, 2011   Jaki najlepiej rozbudować do canon d550

Witam mam canona d550 z kitowym obiektywem 18-55.

Chciałbym dokupić jakąś dobrą lampę z canona i obiektyw o większym zoomie.

Zajmuje się robieniem amatorkich zdjęć zawodów tanecznych które odbywają się w halach widowskowych.
Chciałbym poprawić ostrość zdjęć tańczących par w ruchu, co moglibyście doradzić.
Mam mogę zainwestować do 2000 tysięcy na obiektyw i z 1500 na lampę.

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Wto 20 Gru, 2011   

fotojuzer napisał/a:
Chciałbym poprawić ostrość zdjęć tańczących par w ruchu, co moglibyście doradzić.
hmm , skrócenie czasów migawki ;) fotojuzer, a co de facto powoduje te nieostrość? czy aby nie właśnie za długie czasy? w jakich warunkach świetlnych robisz te zdjęcia? na hali? jeśli kupisz dłuższy zoom i dalej będziesz robił na tych samych czasach to nic nie zmienisz.

ale do sedna; jeśli zakres 18-55 Ci w miarę odpowiada to rozważ zakup tamrona 17-50 2.8 , czy to ze stabilizacja czy bez.

jeśli potrzebujesz dłuższych ogniskowych to sprawa sie komplikuje bo zooma o takim świetle nie kupisz w tej kwocie. wtedy to chyba "stałka" 85 1.8 zostaje.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Nawet f/2.8, to trochę mało do zawodów tanecznych, bo wymusi zazwyczaj ISO6400 w górę, a to dla 550D trochę za dużo... Proponuję np. 85/1.8, no chyba, że podejście w okolice parkietu jest kompletnie niemożliwe... Lampę bym sobie do takich celów raczej darował, ale co kto lubi...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Nawet f/2.8, to trochę mało do zawodów tanecznych,
racja , dlatego dodałem jako alternatywę właśnie 85 1.8 . choć operowanie stałką przy takich zdjęciach nie koniecznie będzie wygodne.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
choć operowanie stałką przy takich zdjeicach nie koniecznie będzie wygodne.
Dla mnie ok, ale zdjęcia na zawodach tanecznych robiłem tylko raz w życiu... :smile:

komor 
Moderator

fotojuzer, też bym poszedł drogą wskazaną przez Jaada - czyli jasna stałka. A jaka ogniskowa to już zależy jaką masz odległość. Skoro masz kita 18-55 to określ czy robisz pary zawsze na maksymalnym „zoomie”, czyli 55 mm czy na szerszym kącie. Pewnie trochę tak i tak, ale Canon EF 85/1.8 na pewno w takich zastosowaniach będzie fajny. Można wyizolować parę z grupy, albo złapać jakąś twarz czy detal.
Do tego ja bym wziął Sigmę 30/1.4. Mam ją i sprawdza mi się w zastosowaniach „reporterskich” w trudniejszych warunkach oświetleniowych.
Co do lampy to rzeczywiście strzelanie nią na wprost daje przeważnie kiepskie efekty, chyba, że jako delikatne doświetlenie. Rozważ, czy używanie lampy skierowanej w sufit ma sens (tzn. czy przeważnie jest jakiś sufit od którego można odbić światło). Jeśli nie, to lepiej środki wydać na drugą jasną stałkę niż na lampę. Choć nie da się ukryć, że i jedno i drugie i trzecie jest przydatne…

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Dla mnie ok, ale zdjęcia na zawodach tanecznych robiłem tylko raz w życiu...
ale zapewne z całym zestawem szkieł ;) wtedy można coś zdziałać , a z jedną ogniskową to średnio , bo mamy trochę zawężone pole działania. dlatego popieram pomysł by zamiast lampy zainwestować w drugą stałkę. choćby wspomnianą 30mm f 1.4.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
ale zapewne z całym zestawem szkieł ;)
Ale w praktyce użytecznym okazał się tylko 77/1.8... :smile:

fotojuzer 
Nowy

Wysłany: Sro 21 Gru, 2011   

Dzieki za poruszenie mojego tematu, po kilku turniejach najlepiej wychodza mi zdjecia przy parametrach od 1/100 do 1/160, F5,7 do F6,4 ISO 3200.

Zoom może nie jest faktycznie problemem bo najlepsze są te zdjęcia gdy para jest blisko. Ponieważ chce wtedy uchwycic w kadrze cała parę.

Czyli mówicie nadawała by się jasna stałka?
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sro 21 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

fotojuzer napisał/a:
po kilku turniejach najlepiej wychodza mi zdjecia przy parametrach od 1/100 do 1/160, F5,7 do F6,4 ISO 3200.
To są absolutnie zbyt długie czasy, żeby mieć ostre zdjęcia bez rozmycia wynikającego z ruchu tancerzy. Najdłuższy czas naświetlania, to przy dynamicznych scenach okolice 1/500s (z tego co zauważyłem, przy dynamicznych tańcach latynoskich nawet 1/800s to było na granicy), jak przy typowych zdjęciach sportowych, a tego praktycznie nie ma szans uzyskać w dobrej jakości na przysłonach typu f/5.6 i wyżej. Zresztą możesz sobie policzyć dla powyższych warunków oświetleniowych i założonej czułości - powiedzmy 1/125 przy f/5.6, to 1/250 przy f/4 i 1/500 przy f/2.8 i 1/1000 przy f/2. Z tego wynika, że powinieneś użyć szkła, które daje Ci conajmniej możliwość otwarcia do f/2.8 - f/2 lub podnieść nieco czułość...

fotojuzer 
Nowy

Ale na tym obiektywie gdybym ustawił czas na 1/500 to będzie za ciemne zdjęcie bez lampy już przy 1/200 było widać różnicę. czyli Kupić jasną stałkę? czy moze być Canon EF 35 f/2.0?

jaad75 
Klub Pierdzieli

fotojuzer napisał/a:
Ale na tym obiektywie gdybym ustawił czas na 1/500 to będzie za ciemne
No właśnie o tym piszę - potrzebujesz jaśniejszego obiektywu, który da się otworzyć conajmniej do f/2-f/2.8.
fotojuzer napisał/a:
czy moze być Canon EF 35 f/2.0?
IMHO, trochę za szeroko.
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Sro 21 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fotojuzer napisał/a:
Ale na tym obiektywie gdybym ustawił czas na 1/500 to będzie za ciemne zdjęcie
jaad75 napisał/a:
Z tego wynika, że powinieneś użyć szkła, które daje Ci conajmniej możliwość otwarcia do f/2.8 - f/2 lub podnieść nieco czułość...

fotojuzer 
Nowy

to jeszcze mam pytanie o konkret bo chodzi jak zawsze o stosunek jakości do ceny.

Znalazłem takie na ceneo:

Canon EF 85mm f/1.8 USM za 1455 zł
Canon EF 35mm f/2 za 1039zł

Która bardziej mi się przyda?

MC 

Oba.

Odpowiedz do tematu