Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 20 Gru, 2011 Jaki najlepiej rozbudować do canon d550
Witam mam canona d550 z kitowym obiektywem 18-55.
Chciałbym dokupić jakąś dobrą lampę z canona i obiektyw o większym zoomie.
Zajmuje się robieniem amatorkich zdjęć zawodów tanecznych które odbywają się w halach widowskowych.
Chciałbym poprawić ostrość zdjęć tańczących par w ruchu, co moglibyście doradzić.
Mam mogę zainwestować do 2000 tysięcy na obiektyw i z 1500 na lampę.
Chciałbym poprawić ostrość zdjęć tańczących par w ruchu, co moglibyście doradzić.
hmm , skrócenie czasów migawki fotojuzer, a co de facto powoduje te nieostrość? czy aby nie właśnie za długie czasy? w jakich warunkach świetlnych robisz te zdjęcia? na hali? jeśli kupisz dłuższy zoom i dalej będziesz robił na tych samych czasach to nic nie zmienisz.
ale do sedna; jeśli zakres 18-55 Ci w miarę odpowiada to rozważ zakup tamrona 17-50 2.8 , czy to ze stabilizacja czy bez.
jeśli potrzebujesz dłuższych ogniskowych to sprawa sie komplikuje bo zooma o takim świetle nie kupisz w tej kwocie. wtedy to chyba "stałka" 85 1.8 zostaje.
Nawet f/2.8, to trochę mało do zawodów tanecznych, bo wymusi zazwyczaj ISO6400 w górę, a to dla 550D trochę za dużo... Proponuję np. 85/1.8, no chyba, że podejście w okolice parkietu jest kompletnie niemożliwe... Lampę bym sobie do takich celów raczej darował, ale co kto lubi...
fotojuzer, też bym poszedł drogą wskazaną przez Jaada - czyli jasna stałka. A jaka ogniskowa to już zależy jaką masz odległość. Skoro masz kita 18-55 to określ czy robisz pary zawsze na maksymalnym „zoomie”, czyli 55 mm czy na szerszym kącie. Pewnie trochę tak i tak, ale Canon EF 85/1.8 na pewno w takich zastosowaniach będzie fajny. Można wyizolować parę z grupy, albo złapać jakąś twarz czy detal.
Do tego ja bym wziął Sigmę 30/1.4. Mam ją i sprawdza mi się w zastosowaniach „reporterskich” w trudniejszych warunkach oświetleniowych.
Co do lampy to rzeczywiście strzelanie nią na wprost daje przeważnie kiepskie efekty, chyba, że jako delikatne doświetlenie. Rozważ, czy używanie lampy skierowanej w sufit ma sens (tzn. czy przeważnie jest jakiś sufit od którego można odbić światło). Jeśli nie, to lepiej środki wydać na drugą jasną stałkę niż na lampę. Choć nie da się ukryć, że i jedno i drugie i trzecie jest przydatne…
Dla mnie ok, ale zdjęcia na zawodach tanecznych robiłem tylko raz w życiu...
ale zapewne z całym zestawem szkieł wtedy można coś zdziałać , a z jedną ogniskową to średnio , bo mamy trochę zawężone pole działania. dlatego popieram pomysł by zamiast lampy zainwestować w drugą stałkę. choćby wspomnianą 30mm f 1.4.
po kilku turniejach najlepiej wychodza mi zdjecia przy parametrach od 1/100 do 1/160, F5,7 do F6,4 ISO 3200.
To są absolutnie zbyt długie czasy, żeby mieć ostre zdjęcia bez rozmycia wynikającego z ruchu tancerzy. Najdłuższy czas naświetlania, to przy dynamicznych scenach okolice 1/500s (z tego co zauważyłem, przy dynamicznych tańcach latynoskich nawet 1/800s to było na granicy), jak przy typowych zdjęciach sportowych, a tego praktycznie nie ma szans uzyskać w dobrej jakości na przysłonach typu f/5.6 i wyżej. Zresztą możesz sobie policzyć dla powyższych warunków oświetleniowych i założonej czułości - powiedzmy 1/125 przy f/5.6, to 1/250 przy f/4 i 1/500 przy f/2.8 i 1/1000 przy f/2. Z tego wynika, że powinieneś użyć szkła, które daje Ci conajmniej możliwość otwarcia do f/2.8 - f/2 lub podnieść nieco czułość...
Ale na tym obiektywie gdybym ustawił czas na 1/500 to będzie za ciemne zdjęcie bez lampy już przy 1/200 było widać różnicę. czyli Kupić jasną stałkę? czy moze być Canon EF 35 f/2.0?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12